31 July 2011

Un radioamator la televiziunea australiană

28 July 2011

O laudă la adresa radioamatorilor
Cu siguranţă radioamatorii au un prieten în conducerea Agenţiei federale de administrare a situaţiilor de urgenţă (Federal Emergency Management Agency, FEMA). Într-un discurs rostit la un forum al Comisiei federale pentru comunicaţii (Federal Commission of Communications, FCC) administratorul FEMA Craig Fugate a inclus radioamatorismul printre cele patru domenii principale, «toate de egală importanţă», care sunt decisive pentru îndeplinirea misiunii de ajutorare a supravieţuitorilor dezastrelor. Celelalte trei sunt comunicaţiile publice, radiodifuziunea împreună cu televiziunea şi comunicaţiile personale fără fir. 

24 July 2011

Sfârşitul unei ere 
Când Atlantis a aterizat în Florida în 21 iulie 2011 s–a încheiat o eră. În decursul ei un vis a devenit realitate: bărbaţi şi femei au putut călători în spaţiu cu un vehicul – naveta spaţială – care să poată fi iar şi iar refolosit. Seria zborurilor flotilei NASA a început în 12 aprilie 1981 odată cu lansarea Columbiei, urmată de Challenger, Discovery, Atlantis şi Endeavour.  Aceste vehicule au purtat oameni pe orbită în repetate rânduri, au lansat, au recuperat sau au reparat sateliţi, au întreprins cercetări ştiinţifice sofisticate şi au transportat materiale pentru construirea celei mai mari structuri în spaţiu, Staţia spaţială internaţională.

21 July 2011

Becul centenar

Un bec care atârnă din tavanul unei încăperi în Departamentul de pompieri voluntari Livermore Pleasanton din California arde de exact 110 ani.

Lynn Owens, care conduce «comitetul becului centenar» spune că motivul pentru care becul a rămas aprins este un fel de mister. Potrivit explicaţiei sale becul de 60 de waţi furnizează o lumină de doar cinci waţi. Chiar şi aşa este impresionant, pentru că nimeni nu ştie de ce becul continuă să ardă de atâta vreme. 

18 July 2011

Noaptea nopţilor
de Jesse McKinley
(traducerea şi adaptarea articolului  For a Night Each Year, the Airwave Buzz with Morse Code publicat pe saitul ziarului The New York Times în 13 iulie 2011 şi în ediţia pe hârtie în 14 iulie 2011)

Point Reyes National Seashore, California. – A trecut un deceniu şi ceva de când cea din urmă dintre staţiile comerciale ale ţării care foloseau codul Morse a părăsit oficial eterul, atunci când noua tehnologie a scos din uz un sistem care a fost lingua franca (limbajul internaţional) comunicaţiilor maritime încă dinainte de scufundarea Titanicului.
Dar aşijderi transmisiunilor care continuă să călătorească în Cosmos mult timp după ce sursa lor originară a dispărut, există lucruri care refuză să moară. 

14 July 2011

Republica Sudanului de sud, o nouă entitate DXCC 
14 iulie 2011
Joi 14 iulie 2011 la orele 10.18 (EDT) Adunarea generală a Naţiunilor Unite s-a întrunit pentru a decide admiterea Republicii Sudanului de sud ca al 193-lea membru al organizaţiei (după ce Consiliul de Securitate al ONU a recomandat această admitere – nota mea, YO4PX).  Republica Sudanului de sud a fost admisă cu aclamaţii şi este în acest moment o ţară membră a O.N.U. (...)

13 July 2011

Numărul pe martie al revistei RadCom acum disponibil online


Un nou număr gratuit al cunoscutei reviste a radioamatorilor britanici, cu un conţinut deosebit de bogat şi variat, este acum disponibil. Acesta poate fi citit fie online prin clic pe imaginea copertei de pe pagina 
http://www.rsgb.org/sampleRadCom/ fie in format PDF prin linkul 

12 July 2011

OSCAR 1 şi sateliţii de amator aniversează 50 de ani
Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la istorica lansare a lui OSCAR 1, primul satelit de amator, construit de amatorii din California. Satelitul de rezervă, acum din nou operaţional, a fost expus la Dayton şi poate fi văzut în videoul de mai jos.
«OSCAR 1 a transmis HI în telegrafie pe 144,9830 MHz tuturor radioamatorilor din lume. A avut o greutate de 4 kg. şi măsura 30 de centimetri. S-au construit trei exemplare: unul a fost lansat în spaţiu în ziua de 12 decembrie 1961, al doilea este expus la Muzeul Smithsonian al Aerului şi Spaţiului din Washington, DC,

10 July 2011

DXpediţii în imagini:  
3D2 ins. Conway Reef, VP8 ins. South Sandwich

Expediţii pe ins. Conway Reef

(clic pe indicative pentru a vedea QSL-urile)
1990 3D2AM
1995 3D2CT şi 3D2CU
2001 3D2CI  şi 3D2CY  
2009 3D20CR 

08 July 2011

Ce văd astronauţii

Dr. Justin Wilkinson de la NASA prezintă în acest interviu/video scurt dar fascinant un tur al Terrei, astfel cum e văzută de astronauţi, evidenţiind anumite repere pe care ei le recunosc atunci când se află pe orbită.
(Sursă: NASA, video semnalat de Clint Bradford K6LCS şi reprodus de Southgate AR News) 

05 July 2011

Şapte sugestii: Cum să devii un voluntar apreciat
de David Coursey, N5FDL
(Material postat la 10 iunie 2011 pe blogul său)

Înscrie-te şi fii prezent – Pare simplu, dar importanţa acestui deziderat nu poate fi neglijată. Liderii au nevoie de voluntari de nădejde şi au nevoie ca aceştia să se angajeze din timp. Trebuie să putem face planuri bazate pe numărul de voluntari disponibili. Aşa că înscrieţi-vă cât mai repede, înştiinţaţi-i pe şefi dacă intenţiile dumneavoastră de a participa sunt doar nişte “încercări” şi anunţaţi-i de îndată ce aflaţi că nu puteţi participa.

02 July 2011

Invitaţie la Campionatul mondial IARU HF

Amatorii de concursuri se pregătesc pentru cea mai importantă competiţie a verii, IARU HF World Championship.
Acest concurs de 24 de ore este punctul central al sezonului competiţional estival în unde scurte, care oferă o mulţime de oportunităţi de a lucra staţii DX situate în toate colţurile lumii în telegrafie şi SSB, precum şi de a face legături cu numeroşi oficiali IARU şi staţii de club ale societăţilor membre ale Uniunii Internaţionale a Radioamatorilor.  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved