După 20 de ani Heathkit se întoarce!
Heathkit Educational System speră să reintre pe piaţa produselor destinate radio-amatorilor la sfârşitul anului 2011. În luna august Heathkit a anunţat că după 20 de ani revine în domeniul construcţiei de kituri şi a solicitat sugestii din partea utilizatorilor. Răspunsul primit de la operatorii radio a convins compania să lanseze mai multe produse pentru radioamatori, pe lângă kiturile destinate altor categorii de clienţi.
«Atunci când, acum vreo lună, am publicat anunţul pe pagina noastră de internet nu aveam intenţia de a reintra pe piaţa kiturilor de radioamator. Însă răspunsul amatorilor a fost copleşitor, stimulator şi, totodată ... înfricoşător. Ne cuprinsese teama în faţa manifestării unei asemenea loialităţi faţă de brandul Heathkit, astfel că nu dorim în nici un chip să-i dezamăgim pe cei care păstrează amintiri atât de plăcute despre produsele noastre.
Lucrăm la proiectarea câtorva kituri de radioamator. Iniţial linia de kituri va include unele «accesorii», cum ar fi un Dual Watt Meter, transmatchuri şi Cantenna (antenă fictivă, dummy load). Din momentul în care vom fi ceva mai “implicaţi” mă gândesc că vom crea un mic receptor. Nu vrem să ne repezim pe piaţă numai de dragul de a fi prezenţi acolo cu orice preţ. Dorim să creem o serie de kituri în buna tradiţie a companiei Heathkit. Sper să avem deja un kit sau două chiar înainte de sfârşitul anului. »
(Sursă: saitul ARRL, 14 septembrie 2011)
* * *
Sub titlul «Whatever happened to Heathkit?» Louis Frenzel W5LEF a publicat pe saitul Electronic Design în februarie 2009 un interesant articol despre istoria companiei care a adus timp de decenii o contribuţie inestimabilă la dezvoltarea radioamatorismului.
«Ori de câte ori le spun oamenilor că am lucrat la Heathkit unii mă întreabă: «Ce este Heathkit?» Trebuie să recunosc că această întrebare mă cam pune în încurcătură. Alţii în schimb îmi răspund: «Ah, ştiu, tatăl meu obişnuia să asambleze Heathkit-uri». E bine totuşi că unii dintre dumneavoastră îşi mai amintesc de Heathkit, şi de cele mai multe ori o fac cu plăcere. Dar dacă mă înşel fie-mi permis să mă explic.
A fost o vreme în electronică în care îţi puteai construi singur circuite şi echipamente. Aveai nevoie de o schemă, pe care o puteai crea chiar şi singur – dacă nu, o puteai cumpăra din numeroase magazine, printre care şi de la Electronic Design. Puteai cumpăra rezistenţe, condensatori, tranzistori, chiar şi lămpi în trecutul mai îndepărtat, apoi le asamblai pe toate pe un şasiu de metal, pe un placaj sau pe plăci cu circuite imprimate (printed-circuit board, PCB). Proiectul nu era întotdeauna o joacă de copii, dar era totuşi fezabil, şi mulţi pasionaţi ai electronicii, printre care şi radioamatorii îşi realizau frecvent astfel de proiecte.
La sfârşitul anilor ’40 şi începutul anilor ’50 cineva a inventat afacerea cu kiturile. Companiile proiectau un produs şi îl vindeau în piese disparate, ansamblul lor fiind numit kit. Puteai cumpăra kitul la un preţ mult inferior unui aparat similar preasamblat în fabrică, produs de o altă firmă, şi apoi ţi-l asamblai singur. Rezultatul era încurajator – obţineai un produs electronic funcţional, dar şi un sentiment inefabil al reuşitei de pe urma construcţiei realizate cu propriile-ţi mâini.
Heath a fost una dintre companiile care a contribuit la iniţierea producţiei de kituri. Ed Heath a fondat compania în 1926, producând, printre multe altele, un avion sub formă de kit. El a murit în 1935 într-unul dintre aceste avioane, în timpul unui zbor de încercare, dar Howard Anthony a menţinut compania în funcţiune. Imediat după cel de al II-lea Război mondial el a cumpărat o mare cantitate de piese electronice provenind din aparate militare casate. Din acest demers a rezultat unul dintre cele mai de succes kituri, un mic osciloscop vândut la preţul de 50 de dolari – ceea ce pe vremea aceea putea fi considerată o realizare notabilă. Succesul a condus la producţia a numeroase noi kituri.
Heath a fost una dintre companiile care a contribuit la iniţierea producţiei de kituri. Ed Heath a fondat compania în 1926, producând, printre multe altele, un avion sub formă de kit. El a murit în 1935 într-unul dintre aceste avioane, în timpul unui zbor de încercare, dar Howard Anthony a menţinut compania în funcţiune. Imediat după cel de al II-lea Război mondial el a cumpărat o mare cantitate de piese electronice provenind din aparate militare casate. Din acest demers a rezultat unul dintre cele mai de succes kituri, un mic osciloscop vândut la preţul de 50 de dolari – ceea ce pe vremea aceea putea fi considerată o realizare notabilă. Succesul a condus la producţia a numeroase noi kituri.
Se pare că Heathkit a reuşit să se impună mai mult de pe urma produselor sale destinate radioamatorilor decât cu oricare alte produse. Majoritatea acestor kituri din perioada începuturilor erau radiouri de unde scurte, emiţătoare, accesorii, cum ar fi transmatchurile şi faimoasa Cantenna, o rezistenţă de putere montată într-o cutie de tablă vopsită, cu ulei mineral pentru atenuarea căldurii. În continuare Heathkit a creat o serie bogată de transivere mai mici sau mai voluminoase şi de amplificatoare de putere mare, multe dintre ele mai fiind operaţionale şi în zilele noastre.
Anii de succes
Ulterior, în anii ’50 şi ’60 Heathkit şi-a extins activitatea şi în domeniul echipamentelor audio, a aparatelor de TV şi a multor alte produse de consum. Compania deţinea chiar şi o linie de echipamente de testare, cu osciloscoape, multimetre, generatoare şi alte aparate. Deşi Heathkit avea concurenţi ca Allied Knight, Lafayette, Eico şi alte câteva companii mai mici, le surclasa lejer pe toate, pentru că oferea produse mai bune.
Dar Heathkit şi-a câştigat de fapt faima din punerea la dispoziţie a unor manuale de asamblare incomparabil mai bune decât oricare altele din acest domeniu. Un manual step-by-step (pas cu pas) de slabă calitate este pentru orice companie producătoare de kituri o cale sigură spre dezastru. Atunci când clientul nu-şi poate construi cu succes kitul fără un sprijin masiv obţinut prin convorbiri telefonice cu firma sau prin corespondenţă compania va sucomba rapid, şi au fost multe companii care au păţit asta. Heathkit şi-a dat seama din timp de acest pericol şi a dedicat la fel de mult timp realizării manualelor cât şi pentru realizarea inginerească a produselor. Mesajul principal de piaţă a fost «Noi nu vă vom lăsa să daţi greş», şi compania s-a ridicat la înălţimea promisiunii sale.
Am intrat la Heathkit la începutul anilor ’70 pentru a iniţia linia sa de educaţie şi publicitate. Ideea consta în extinderera conceptului potrivit căruia construirea unui kit este un demers educaţional şi că ne-am putea dezvolta bazaţi pe această idee, oferind mai multe materiale educaţionale care să vină în completarea kitului. Am creat o serie de cursuri de autoinstruire în noţiunile de bază ale electronicii şi într-o gamă largă de alte subiecte. Materialele teoretice erau însoţite de antrenamentul practic al asamblării kiturilor. Primul produs a fost lansat în 1974 şi a repurtat un succes imediat. Am continuat cu pachete educaţionale în domeniul microprocesoarelor, ceea ce pe vremea aceea era de-a dreptul revoluţionar. Şi am creat kitul robotului Hero, care a ieşit pe piaţă în 1982.
Am fost de asemenea implicat în dezvoltarea calculatoarelor Heathkit. Am creat H8 şi H11, fără a mai pomeni de terminalele H9 şi H10. Kitul H11 folosea vestita placă LSI-11 de la Digital Equipment Corporation. »
* * *
Linkuri utile despre Heathkit:
Ultima oră
Adio Heathkit!
La 19 iulie 2012 publicaţia
The Herald Palladium din St. Joseph, MI a publicat sub semnătura lui Julie
Swidwa un material sub titlul «Dezasamblarea completă
– Heathkit
nu mai există». Don Desrochers, ultimul proprietar al
companiei a declarat: «Situaţia este pur economică.
Heathkit (Educational
Systems) a fost dependent de fondurile federale şi
statale destinate educaţiei. Dat fiind că aceste fonduri au tot descrescut, a
fost imposibilă continuarea activităţii din punct de vedere economic». Ceea ce a mai rămas
din Heathkit este scos acum la licitaţie.
Sunt sigur că vestea sosită în iulie 2012 a umplut inimile de tristeţe tuturor celor ale căror debuturi şi bucurii în radioamatorism s-au legat indisolubil de numele Heathkit.
(Traduceri, documentare şi completări de YO4PX. Surse: Electronic Design, ARRL, Google)
(Traduceri, documentare şi completări de YO4PX. Surse: Electronic Design, ARRL, Google)