Insula Rockall, MM0RAI/P, o misiune dificilă
Comunicat din partea lui Patrick, ON4HIL:
«Sâmbătă 24 septembrie, cu o zi mai târziu decât se plănuise, pornim pentru a doua noastră aventură spre insula Rockall, o mică stâncă în Atlanticul de nord.
Plecăm din portul Anvers la bordul vasului Cdt. Fourcault. În timpul celor 4 zile ale voiajului spre EU-189 vom fi QRV cu indicativul ON4ATW/MM. Ţineţi-ne pumnii să avem vreme bună şi mare liniştită. Vizitaţi saitul nostru pentru a găsi noi informaţii în tot timpul expediţiei.
Vă rugăm nu ne lucraţi pe mai multe benzi. Dacă vremea ne va permite vom avea doar 48 de ore de petrecut pe stâncă, poate chiar mai puţin. Nu uitaţi că şi alţii încearcă să se facă auziţi în pailap pentru a lucra o IOTA nouă.»
Vă rugăm nu ne lucraţi pe mai multe benzi. Dacă vremea ne va permite vom avea doar 48 de ore de petrecut pe stâncă, poate chiar mai puţin. Nu uitaţi că şi alţii încearcă să se facă auziţi în pailap pentru a lucra o IOTA nouă.»
Insuliţa Rockall se află la 190 de mile est de Kilda, arhipelagul scoţian Outer Hebrides. Coordonatele sale geografice sunt 57°35′48″N 13°41′19″W. Suprafaţa ei este de 7843 metri ², lungimea 31 metri, lăţimea 25,3 metri. Rockall este revendicată de Danemarca, insulele Faroe, Islanda, Irlanda şi Regatul Unit al Marii Britanii.
Se pare că este una dintre insulele IOTA a căror activare este deosebit de dificilă, dacă nu chiar cea mai dificilă dintre toate. Debarcarea oamenilor şi a echipamentului pe această stâncă este posibilă numai în condiţii meteo şi maritime perfecte, ceea ce este o raritate în furtunosul Atlantic de nord.
În iunie 2005 s-a reuşit activarea ei cu indicativul MS0IRC/P de către un grup de radioamatori scoţieni, membri ai Islands Radio Group, care a realizat puţin peste 200 de legături. Ca rezultat al acestei activităţi singulare insulei Rockall i s-a alocat numărul de referinţă IOTA EU-189, fiind ultima insulă din Europa care nu primise încă un număr de referinţă. (Sursă: Wikipedia)
Echipa care porneşte la drum acum a avut o tentativă de debarcare în 2009 care a eşuat. De data aceasta însă ea dispune de un vas mult mai mare. «Cdt. Fourcault» este echipat cu o varietate de instalaţii care ar trebui să-i asigure o debarcare în siguranţă în aproape orice stare a mării sau a vremii, inclusiv un elicopter! Informaţii despre vas pot fi găsite pe saitul Ibiza Style sub titlul «Un vas misterios» la această adresă.
Iată filmul realizat de operatorii belgieni cu ocazia tentativei din mai 2009:
(Documentare şi prezentare de YO4PX)
* * *