10 April 2013

DXpediţie majoră pe ins. Amsterdam FT5/Z
Comunicat de presă
În data de 3 aprilie 2013 Ralph Fedor K0IR a transmis comunităţii DX-manilor următorul comunicat de presă:
«Sunt încântat să anunţ o DXpediţie majoră programată pentru lunile ianuarie-februarie 2014. O echipă internaţională formată din 14 operatori experimentaţi, sub conducerea lui K0IR va pleca din Fremantle, Australia la începutul lunii ianuarie 2014, având ca destinaţie insula Amsterdam (FT5/Z).
Insula Amsterdam se află sub administrarea Teritoriilor australe şi antarctice franceze (Terres Australes et Antarctiques Françaises, TAAF) şi se aplică reguli şi reglementări stricte privind mediul înconjurător, iar accesul pe insulă este limitat. Reprezentanţii acestei DXpediţii s-au întâlnit pe insula Reunion în noiembrie şi la Paris în martie 2012 cu oficiali ai TAAF. S-au examinat planurile echipei şi componenţa acesteia şi s-a eliberat autorizarea finală scrisă de a se debarca pe insula Amsterdam şi de a desfăşura această expediţie. Echipei i s-a aprobat o şedere de 18 zile între 15 ianuarie şi 28 februarie 2014.
Echipa se va îmbarca în Fremantle, Australia la bordul motonavei Braveheart. Călătoria până la destinaţie va traversa o zonă agitată a Oceanului Indian şi va dura circa 8 zile, în funcţie de vânt şi de vreme. TAAF a examinat caracteristicile tehnice ale vasului, precauţiile privind mediul înconjurător şi a stabilit condiţiile de ancorare, care trebuie adaptate la starea mării, dar fiind că nu există un port natural care să limiteze zona de debarcare de marea deschisă. Aceasta înseamnă că nu se poate debarca până când nu sunt întrunite condiţii favorabile. Însă perioada de 18 zile începe doar din momentul în care se păşeşte pe insulă. 
Odată aflată pe Amsterdam echipa se va deplasa spre două locaţii desemnate de TAAF, situate la distanţă de doi kilometri una faţă de cealaltă. Fiecare dintre ele va permite instalarea unei serii complete de antene. Separarea va permite operare simultană în CW, RTTY şi SSB pe benzile deschise. Grupul plănuieşte să folosească opt staţii, câte patru în fiecare locaţie. Echipamentul se va compune în principal din transivere K3, antene pentru toate benzile şi din amplificatoare de 500 waţi şi 1,5 kW.
Operatorii sunt cunoscuţi în lumea DX-ului şi al concursurilor: 9V1YC, EY8MM, FM5CD, HK1R, K4UEE, K9CT, LA6VM, N4GRN, N6HC, VE3EJ, VE7CT, W6IZT, WB9Z şi al dv. K0IR.
Saitul nostru se găseşte la http://www.amsterdamdx.org.
Ca şi în cazul expediţiilor din trecut în locaţii situate în primele 10 cele mai dorite entităţi DXCC, acesta este un demers costisitor, cheltuielile depăşesc 400.000 USD. Fiecare dintre operatori trebuie să contribuie cu minim 10.000 USD din propriul buzunar, să-şi plătească drumul până la Fremantle, Australia şi să fie departe de casă şi de familie timp de şase săptămâni, să petreacă 16-18 zile pe mare şi să fie pregătit pentru riscurile financiare şi fizice inerente unei DXpediţii majore de o asemenea anvergură.
Grupul are nevoie de sprijinul dv. financiar pentru a realiza acest proiect şi solicită tuturor DX-manilor să contribuie cu ce pot în acest scop. Ştim că cluburile şi sponsorii ne vor ajuta; INDEXA a şi făcut o generoasă donaţie, iar NCDXF ne-a onorat cu o contribuţie deosebit de consistentă. Dar avem nevoie şi de ajutorul DX-manilor individuali, nu numai din America de nord, dar şi din Europa, Asia, Africa, America de sud şi Oceania. Să contribuim la realizarea DXpediţiei!
Apoi să ne bucurăm de vânarea unei noi ţări, a câte unei noi entităţi pe benzi sau de contactarea unei ţări rare!
73
Ralph Fedor, K0IR»
Completare: După emiterea comunicatului Stan SQ8X a anunţat că indicativul DXpediţiei pe ins. Amsterdam din 2014 va fi FT5ZM. Sunt disponibile şi pagini Facebook şi Twitter la
https://twitter.com/FT5ZM

Comunicat de presă al NCDXF
4 aprilie 2013
Northern California DX Foundation este încântată să anunţe o contribuţie de 50.000 USD în beneficiul DXpediţiei FT/Z pe insula Amsterdam, planificată pentru ianuarie-februarie 2014. Insula Amsterdam s-a situat în 2012 pe poziţia 4 în sondajul celor mai dorite entităţi DXCC.
Aceasta este a doua cea mai importantă donaţie din istoria NCDXF. Fără un sprijin financiar major din partea NCDXF DXpediţii ca aceasta în locaţii rare nu ar fi posibile.
În ultimii 41 de ani NCDXF a finanţat DXpediţii majore în numeroase entităţi rare. Meritul pentru aceste contribuţii importante revine contributorilor NCDXF, persoane individuale sau cluburi, datorită lor astfel de DX-uri au putut să apară în eter. Dumneavoastră aţi contribuit deja?
73
Glenn Johnson, W0GJ, vicepreşedinte NCDXF
(Sursă: OPDX 1107/8.04.2013)


Convenţia internaţională DX din Visalia, California

În articolul despre activitatea Northern California DX Foundation poate fi vizionat un video promoţional cu trancrierea textului tradus în limba română - nota mea, YO4PX

*   *   * 
Insula Amsterdam  (37°50 S, 77°30 E, IOTA AF-002, zona ITU 68, zona CQ 39), cunoscută şi sub denumirea de New Amsterdam sau Nouvelle Amsterdam îşi are originea numelui în oraşul Amsterdam din Olanda şi se află în sudul Oceanului Indian, fiind parte componentă a Teritoriilor australe si antarctice franceze împreună cu insula Saint-Paul, aflată la 85 de km. spre sud, formând una dintre cele cinci districe ale Teritoriilor. Singura aşezare locuită este staţia de cercetări ştiinţifice Martin-de-Viviès, capitala teritoriului, care găzduieşte circa 30 de locuitori nepermanenţi, dedicaţi unor studii biologice, meteorologice şi geomagnetice.
Insula este de origine vulcanică, ultima erupţie a avut loc în 1792. Are o suprafaţă de 55 km.², măsurând circa 10 km. pe latura sa cea mai lungă şi înălţându-se la peste 867 de metri. Insula Amsterdam are o climă blândă oceanică, cu o temperatură medie de 13º C, cu vânturi persistente dinspre vest şi un înalt grad al umidităţii. 
Pe insulă trăiesc cîteva specii de păsări endemice sau rare.
Iată şi o mică galerie de fotografii despre flora şi fauna de pe ins. Amsterdam:


Activităţile de radioamator au fost sporadice de-a lungul anilor, fiind realizate în general de militari francezi staţionaţi pe insulele TAAF în cadrul serviciului lor. Cu începere din 1985 prefixul anterior FB al acestor teritorii a fost schimbat cu FT astfel:
FB8W  arh. Crozet = FT5W
FB8X ins. Kerguelen = FT5X
FB8Y Terre Adélie (Antarctica) = FT5Y
FB8Z ins. Amsterdam = FT5Z
Saitul LNDX consemnează următoarele activităţi din 1987 încoace:
FT8ZA şi FT0ZA (1987, op. F6GWO),  FT5ZB şi FT0ZB (1988, op. F5CW), FT4ZE (1989, op. FD1NWG ex J28BW), FT5ZF (1994, op. F5NLL), FT5ZG (1997, op.  F6ICB), FT5ZH (1998, op.  F5SIH), FT5ZI (1998, op. ex FB8XW şi FB8YI), FT5ZJ (1998, op. F6JML).









(Traduceri, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: Wikipedia, Worldatlas.com, Les Nouvelles DX, colecţia de QSL-uri YO4PX)

Activitatea preconizată a se desfăşura în ianuarie-februarie 2014 este prima de mare anvergură care urmează a fi realizată de o echipă internaţională. Pe pagina The Team a saitului DXpediţiei sunt prezentaţi operatorii care vor lucra de pe ins. Amsterdam, iar impresionantul palmares al participării lor la expediţii anterioare poate fi găsit pe saitul Twin City DX Assocation la această adresă.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved