Slovenia sub zăpezi şi radioamatorii
Vremea extremă din Slovenia a întrerupt furnizarea energiei electrice, iar radioamatorii au dat o mână de ajutor pentru a asigura comunicaţii la nivelul comunităţilor locale.
Vremea extremă din Slovenia a întrerupt furnizarea energiei electrice, iar radioamatorii au dat o mână de ajutor pentru a asigura comunicaţii la nivelul comunităţilor locale.
Din 31 ianuarie Slovenia a fost lovită de o vreme deosebit de rece, de viscole, căderi intense de zăpadă şi lapoviţă. Aceasta a cauzat prăbuşirea liniilor electrice sub greutatea gheţii şi chiar a stâlpilor care le susţineau. Circa 250000 de consumatori (25% din totalul gospodăriilor într-o ţară cu 2 milioane de locuitori) au fost afectaţi de lipsa alimentării cu electricitate.
Reparaţiile sunt dificile din cauza vremii care se menţine nefavorabilă. Situaţia a determinat Slovenia să ceară asistenţă din partea Uniunii Europene pentru a obţine generatoare electrice mobile cu o capacitate de 100-300+ kVA.
Reparaţiile sunt dificile din cauza vremii care se menţine nefavorabilă. Situaţia a determinat Slovenia să ceară asistenţă din partea Uniunii Europene pentru a obţine generatoare electrice mobile cu o capacitate de 100-300+ kVA.
În ţară unii radioamatori s-au implicat în facilitarea comunicaţiilor locale, afectate de problemele survenite în funcţionarea telefoniei mobile şi a reţelelor de radio profesionale. În momentul publicării acestei relatări nu s-a primit o cerere de ajutor, însă radioamatorii sloveni sunt pregătiţi să răspundă în cazul în care contribuţia lor se va dovedi necesară.
Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene a solicitat asistenţă din partea statelor apropiate Sloveniei, Germania, Republica Cehă şi Austria au pus deja la dispoziţie generatoare şi au acordat ajutor. Din cauza incertitudinii privind posibilităţile echipelor austriece deplasate în Slovenia de a comunica cu bazele din ţara lor de origine, departamentul de pompieri al Austriei a solicitat Comunicatorilor de urgenţă austrieci să asigure un link între Austria şi Slovenia folosind Pactor/Winlink.
«Ceea ce se întâmplă de săptămâna trecută este ceva nemaiîntâlnit în această regiune. Nici măcar cei mai vârstnici nu-şi amintesc să fi trăit o asemenea calamitate», spune Miha Habic S51FB, persoana de legătură cu IARU a ZRS (Zveza radioamaterjev Slovenije), asociaţia naţională a amatorilor sloveni, care a adăugat că doar partea nord-estică a ţării a fost cruţată de efectele intemperiilor. Serbia şi Croatia au avut şi ele probleme legate de vreme. Habic a auzit deja relatări despre daune suferite şi de radioamatori, printre care de S57DX din Vrhnica, ale cărui antene au fost complet distruse, la fel şi S50K din Logatec, S50G şi staţia radioclubului din Moravce S58M. Însă datorită faptului că aceştia precum şi cei aflaţi în alte locaţii aveau antenele instalate pe dealuri izolate, s-ar putea să nu avem deocamdată o imagine completă a distrugerilor. Oricum, în concursurile care urmează comunitatea radioamatorilor va observa că din Slovenia nu vor fi prezenţi concurenţi cu semnale puternice, a prezis Habic, însă şi-a exprimat bucuria că nu s-au produs pierderi de vieţi omeneşti legate de vremea extremă din ţara sa. Se estimează însă că reparaţiile vor dura luni de zile.
«Riscurile legate de vremea de iarnă se menţin în Europa. Experţii Comisiei europene rămân vigilenţi, informându-i pe omologii lor naţionali privind orice evoluţie şi pregătiţi să coordoneze în continuare orice acţiuni de ajutor în caz de nevoie», a declarat Kristalina Georgieva, comisarul UE pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză.
Gregor Vehzely OE1VGC, coordonatorul comunicaţiilor de urgenţă pentru Austria cere tuturor radioamatorilor europeni să păstreze libere următoarele frecvenţe utilizate pentru a asigura funcţionarea acestor linkuri:
S51SLO 3.644MHz
OE3XEC 3.608 and 3.617MHz
OE6XPD 3.601MHz
Informaţii despre răspunsul Uniunii Europene se găsesc la această adresă.
(Surse: IARU R1 (4 februarie 2014), ARRL (5 februarie 2014), ZRS, Internet Ham Atlas SP6NVK, foto CQDX.ru )
Ultima
oră
9 februarie 2014
9 februarie 2014
Frecvenţa
de 3644,50 kHz este folosită pentru comunicaţii Pactor via Radio Mail Server-ul
S51SLO.
Forţele
armate slovace folosesc Pactor şi Winlink.
Frecvenţa
de 3664,00 kHz este folosită pentru trafic în fonie. Netul se desfăşoară în
limba engleză şi uneori în germană. (S-a raportat şi folosirea frecvenţelor de
3601, 3608 şi 3617 kHz).
Tilen
S56TC şi Andrej S57TRP furnizează rapoarte în mod regulat. Informaţiile de mai
jos au fost primite de la ei:
Radioamatorii
sunt deosebit de activi în acordarea de sprijin în acţiunile de ajutorare. Eu
sunt bine organizaţi, dar din cauza deselor întreruperi ale furnizării energiei
electrice doar câteva staţii pot fi active permanent.
Se
foloseşte Echolink pentru a conecta un număr de repetoare VHF şi UHF de pe
teritoriul ţării.
Lipsa
energiei electrice destinată încălzirii este cea mai mare problemă. Situaţia se
îmbunătăţeşte pe măsură ce sosesc mai multe generatoare, majoritatea de 250-350
KVA. Autorităţile afirmă că vor fi necesare două săptămâni pentru a repune în
funcţiune reţeaua energetică în anumite regiuni.
Maşini
puternice încep să sosească în zonele cele mai greu afectate, însă regiunile
muntoase rămân izolate, iar alunecările de teren sunt frecvente.
Arborii
smulşi din rădăcini de pe versanţi cauzează blocaje pe drumurile principale şi
pe calea ferată.
Distribuirea
apei potabile este şi ea o problemă.
Temperatura
creşte acum (3 grade C), plouă şi pericolul cel mare sunt acum inundaţiile, pe
măsură ce gheaţa se topeşte.
Funcţionarea
reţelei de telefonie mobilă UMTS a fost puternic afectată.
(Sursă: Southgate AR News)