10 November 2014

Sonda spaţială Rosetta şi cometa 67P
Televiziunea NASA şi saitul agenţiei vor transmite direct între orele 9.00 şi 11.30 a.m. EST (ora UTC minus 5 ore, ora YO minus 7 ore) misiunea sondei spaţiale Rosetta a Agenţiei spaţiale europene (European Space Agency, ESA), în cadrul căreia modulul Philae va “acometiza” (poate că termenul e impropriu, dar avem de-a face cu o premieră, a fost vehiculat şi termenul «asolizare», folosit deja cu ocazia descinderii robotului Curiosity pe Marte - nota mea, YO4PX) pe o cometă în ziua de miercuri 12 noiembrie 2014. Coborârea pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko este prevăzută pentru ora 10:35 a.m. EST. Se aşteaptă confirmarea reuşitei în jurul orei 11:02 a.m. EST.
Sonda spaţială Rosetta a fost lansată în 2004 şi după o călătorie de 10 ani a ajuns în apropierea cometei 67P în data de 6 august 2014.
După coborâre Philae va transmite primele date obţinute vreodată de pe suprafaţa unei comete. De asemenea modulul va fora în suprafaţa cometei pentru a-i studia compoziţia şi felul în care aceasta se modifică pe măsură ce gradul ei de expunere la soare variază. Philae poate rămâne activ pe suprafaţa cometei timp de circa două zile şi jumătate. Rosetta, vasul-mamă al modulului Philae, va continua să orbiteze în jurul cometei în tot cursul anului 2015 şi va întreprinde studii detailate ale acesteia pe măsură ce se apropie de Soare, apoi se va depărta de ea. Trei dintre cele 16 instrumente de la bordul Rosettei au fost instalate de NASA.


Reprezentare artistică a modulului Philae pe suprafaţa cometei

Cometele sunt considerate conglomerate primitive ale sistemului solar, care sunt literalmente «îngheţate în timp». S-ar putea ca ele să fi jucat un rol în «însămânţarea» Terrei cu apă şi, posibil, cu ingredientele de bază ale vieţii.


Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko

Transmisiunea directă video, downlinkul şi informaţii actualizate se găsesc la http://www.nasa.gov/nasatv
Pentru informaţii suplimentare despre instrumentele americane de la bordul Rosettei vizitaţi http://rosetta.jpl.nasa.gov
Transmisiunea directă a Agenţiei spaţiale europene (ESA) va putea fi urmărită la http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Mai multe informaţii despre Rosetta sunt disponibile la http://www.esa.int/rosetta
(Prezentare de YO4PX. Sursă: Southgate AR News, ESA, NASA, YouTube)


Cometa fotografiată de la înălţimea de 10 km. (Credit foto ESA)




About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved