15 November 2014

Spre Bouvet, cea mai izolată insulă a lumii
După senzaţionala activare a insulei Petru I în 2006 (a treia din istoria radioamatorismului) de către o echipă multinaţională sub conducerea lui Ralph Fedor K0IR şi Bob Allphin K4UEE - care cu indicativul 3Y0X a realizat 86888 de QSO-uri în CW, SSB, RTTY, EME şi SSTV - privirile şi speranţele tuturor DX-manilor lumii s-au îndreptat în mod previzibil spre insula Bouvet, o altă insulă revendicată din 1927 de Norvegia. 
Revendicarea a fost suspendată conform Tratatului Antarcticii, ca toate celelalte revendicări ale unor teritorii situate la sud de paralela 60: Franţa pentru Adélie Land, Argentina pentru Antarctica argentiniană, Australia pentru Teritoriul antarctic australian, Anglia pentru Teritoriul antarctic britanic, Norvegia pentru Queen Maud Land, Noua Zeelandă pentru Ross Dependency. Fapt este însă că toate cele trei activităţi de până acum de pe Petru I şi cele de pe Bouvet au fost posibile datorită permisiunii autorităţilor norvegiene şi s-a lucrat cu indicative emise de autorităţile de comunicaţii ale Norvegiei.

Au trecut de atunci 8 ani, şi atunci când se părea că aproape nimeni nu mai trăgea speranţe că vom ajunge să auzim şi poate chiar să lucrăm 3Y/B în viitorul previzibil a apărut în 18 octombrie pe saitul DX-World.net informaţia-bombă că un amator individual şi-a pus în gând să fie transportat pe Bouvet în cadrul unei expediţii ştiinţifice norvegiene în primul trimestru al anului 2016 şi să fie lăsat acolo de unul singur circa trei luni, cu dorinţa de a realiza 100.000 de QSO-uri. Ştirea, preluată imediat de toate buletinele de DX, a fost primită cu oarecare neîncredere, dar şi cu emoţie justificată.

Nu a trecut multă vreme şi la 26 ocombrie 2014 am putut afla şi detaliile acestui plan temerar. Mark Demeuleneere ON4WW (autorul cunoscutelor Practici de operare, traduse şi publicate şi în limba română) era cel care a obţinut din partea Institutului polar norvegian (Norwegian Polar Institute, NPI) permisiunea scrisă să campeze pe platoul inferior Kapp Valdivia al insulei de la mijlocul lunii ianuarie până la jumătatea lunii aprilie 2016.
Nu încape nicio îndoială că pentru realizarea unui plan atât de dificil de către un amator solitar este necesară obţinerea unor fonduri consistente, iar încercarea colectării acestor fonduri se află în plină desfăşurare.
Mark ON4WW a pus la dispoziţia comunităţii DX o cuprinzătoare pagină de internet pe care prezintă în cele mai mici detalii proiectul său, estimează cheltuielile necesare la suma de 250.000 USD şi apelează în acest scop la marile organizaţii, fundaţii şi cluburi de radioamator ale lumii, dar nu mai puţin şi la zecile de mii de DX-mani individuali, care doresc şi au posibilitatea de a contribui la realizarea activării insulei Bouvet.
Atât în sondajul realizat de The DX Magazine în 2013 pentru stabilirea celor mai dorite entităţi DXCC cât şi în statistica de pe platforma ClubLog 3Y/B figurează pe poziţia a treia, după P5 Coreea de nord şi insula Navassa KP1. Aceasta din urmă va fi locaţia în care se va desfăşura mult-aşteptata expediţie KP1N prevăzută pentru sfârşitul lunii ianuarie 2015 (vezi articolul Speranţe pentru insula Navassa publicată pe această pagină la 31 august), iar ultimele informaţii sosite de la organizatori menţionează ca cea mai probabilă perioada 25 ianuarie - 13 februarie 2015. Previzibila activitate intensă a echipei de 15 operatori de mare clasă 24 de ore din 24 cu 8 staţii – o expediţie ale cărei costuri se vor cifra în jurul sumei de 300.000 USD – va avea cu siguranţă ca rezultat coborârea entităţii de pe locul 2, pentru a-l ceda insulei Bouvet.

Nici nu s-au stins bine ecourile suprinzătorului anunţ al proiectului Bouvet Island 2016 al lui ON4WW că buletinele DX anunţau laconic la 11 noiembrie 2014 că un radioamator din Kazahstan Alexander (Alex) Lebedev UN7PCZ plănuieşte să se deplaseze şi el pe insula Bouvet împreună cu o echipă de 12 operatori, pentru a activa entitatea rară timp de 2 săptămâni în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016. Alex a dat publicităţii şi autorizaţia emisă de Autoritatea norvegiană a Poştei şi Telecomunicaţiilor, prin care i s-a alocat pentru această activitate indicativul 3Y0F, o fotografie care îl înfăţişează alături de numeroase elemente de antenă şi chiar şi o hartă pe care este marcată viitoarea locaţie a DXpediţiei. Contactat de numeroşi redactori ai buletinelor DX şi ale rubricilor DX din publicaţiile de radioamator Alex s-a mărginit să confirme veridicitatea informaţiilor şi să promită că va da publicităţii în curând noi ştiri despre acest al doilea proiect Bouvet plănuit pentru anul 2016.

.....................................................................................................................
Insula Bouvet (în limba norvegiană Bouvetoya)  este o dependenţă nelocuită subantarctică din Oceanul Atlanticului de sud, situată la  54°25,8' S, 3° 22,8'E, fiind considerată cea mai izolată insulă din lume, căci se află la circa 2200 km sud-vest de coasta Africii de sud şi la aproximativ 1700 km nord de coasta Princess Astrid a Queen Maud Land, Australia.
Insula are o suprafaţă de 49 km.², din care 93% este acoperită de un gheţar. Bouvet a fost semnalată pentru prima dată la 1 ianuarie 1739 de Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier. El a menţionat coordonate inexacte şi insula nu a mai fost zărită până în 1808, când căpitanul britanic al unei baleniere James Lindsay l-a botezat după propriul său nume. Prima debarcare, deşi disputată, se pare că a fost realizată de Benjamin Morell. Apoi în 1825 insula a fost revendicată pentru Coroana britanică de George Norris, care a denumit-o insula Liverpool. Prima expediţie norvegiană a debarcat pe insulă în 1927 şi a revendicat-o pentru Norvegia. După o dispută cu Marea Britanie în 1930 insula a fost declarată dependenţă norvegiană şi aceasta nu a mai fost contestată. În 1971 a devenit o rezervaţie naturală.
Printre alte activări sporadice insula Bouvet a fost scoasă în eter de radioamatori în 1990, când o echipă formată din LA1EE, LA2GV (ambii operatori ai primei DXpediţii pe insula Petru I din 1987, vezi articolul Insula de la capătul lumii), JF1IST, F2CW şi HB9AHL împreună cu doi oameni de ştiinţă, operatori de film şi echipajul elicopterului au petrecut 16 zile pe insulă şi au adunat în loguri aproape 50000 de legături în CW, SSB şi RTTY pe benzile de la 160 la 10 metri cu indicativul 3Y5X. (vezi aici)


Fără îndoială că aflând de proiectele pentru 2016 ale lui Mark ON4WW şi Alex UN7PCZ DX-manii şi-au amintit şi de activitatea  importantă a lui Dr. Charles (Chuck) Brady N4BQW, fost astronaut al NASA, acum silent key, care din decembrie 2000 până în martie 2001 a stat şi el pe Bouvet şi cu indicativul 3Y0C a realizat mii de legături folosind o antenă Spiderbeam montată în locaţia staţiei de cercetare norvegiene.

Mai recent Petrus Kritzinger ZS6BCM, un radioamator sud-african începător fără vreo experienţă în administrarea pailapurilor, a staţionat pe insulă în perioada decembrie 2007-februarie 2008 şi a fost sporadic activ cu indicativul 3Y0E, producând un număr extrem de limitat de legături.

Iată la această adresă şi un scurt video pe saitul NRK cu superbe imagini ale insulei Bouvet filmate din elicopter.

(Text şi comentarii de YO4PX. Surse: DX-World.net, OPDX, Wikipedia, Bouvet Island 2016 Project Presentation de ON4WW, galeria de QSL-uri K8CX, arhiva WayBack Machine, saitul NRK.no, pagina YO4PX, QRZ.com)
Noi informaţii despre cele două expediţii preconizate vor fi prezentate în subsolul acestui articol în rubrica ULTIMA ORĂ în măsura în care acestea vor deveni disponibile.)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved