09 February 2015

Ziua mondială a radioului face înconjurul lumii
Membrii Uniunii radiodifuziunilor Asia-Pacific (Asia-Pacific Broadcasting Union, ABU) vor participa la o emisiune radio care se va constitui într-o adevărată reţea circumterestră în eter pentru a sărbători a patra Zi mondială a radioului. (World Radio Day, WRD).
În ziua de vineri 13 februarie 2015 staţiile de radiodifuziune din jurul lumii vor dedica cel puţin o jumătate de oră din programele lor temei WRD 2015: Tineretul şi inovaţia în radio.
Uniunea radiodifuziunilor europene (European Broadcasting Union, EBU), organizatorul principal al comemorării, în parteneriat cu ABU şi cu alte uniuni de radiodifuziuni, va oferi de asemenea trei calupuri scurte preînregistrate intitulate Radioul şi tineretul, Radioul şi inovaţia şi Istoria utilizării radioului de către umanitate: Radioul Naţiunilor Unite.
Segmentele pot fi folosite integral sau parţial de către fiecare staţie de radio. Majoritatea acestora vor fi de asemenea disponibile sub formă de text scris în limbile franceză, rusă, spaniolă, arabă şi chineză prin contribuţia Naţiunilor Unite.


Discursuri ale personalităţilor din cadrul ONU vor fi disponibile pentru a fi difuzate în eter, împreună cu un concert cu o durată de o oră al orchestrei de jazz a Naţiunilor Unite transmis în direct de la Geneva, care va putea fi preluat în mod liber.
Organizatorii precizează că având în vedere că programarea emisiunilor se va conforma fuselor orare ale locaţiilor emitente rezultatul va fi o succesiune de staţii radio care în cursul zilei vor preda rând pe rând ştafeta următorului participant.
Pentru a oferi ascultătorilor din întreaga lume şansa de a urmări acest program special WRD emisiunile vor fi transmise pe internet sub coordonarea EBU din Geneva.

Prin Rezoluţia Conferinţei generale a UNESCO care a avut loc la Paris în 2011 şi ca rezultat al propunerii delegaţiei spaniole, Ziua mondială a radioului se comemorează în 13 februarie, dată proclamată de organizaţia educaţională, ştiinţifică şi culturală a Naţiunilor Unite pentru a sărbători ziua în care UN Radio a fost lansat în 1946. De la înfiinţarea sa postul a difuzat programe în numeroase limbi şi a înfiinţat staţii de retransmisie în toată lumea pentru a informa ascultătorii despre eforturile comunităţii internaţionale de a face faţă dificultăţilor de a construi o lume mai bună. Unul dintre scopurile Zilei mondiale a radioului este acela de a îndemna la conştientizarea valorii acestui mijloc de comunicare, la îmbunătăţirea cooperării internaţionale dintre factorii de decizie ai staţiilor de radiodifuziune şi la furnizarea de informaţii prin intermediul radioului.

Mesajul directorului general al UNESCO Irina Bokova

Cea de a patra Zi mondială a radioului, aniversată în fiecare an, pune accentul pe tinere şi pe tineri. Cu această ocazie UNESCO face apel pentru o integrare mai accentuată a generaţiei celor sub 30 de ani, care constituie peste jumătate din populaţia globului şi pune în evidenţă capacitatea radioului de a contribui la realizarea acestui obiectiv.
Persoanele tinere nu sunt suficient reprezentate în media – o excludere care reflectă deseori o excludere mai largă din punct de vedere social, economic şi democratic. Tinerii producători şi difuzori radio sunt încă puţini. Prea puţine programe sunt dedicate tinerilor sau sunt create de aceştia. Acest deficit explică numeroasele clişee privitoare la tineri care circulă în media şi în eter.
Radioul oferă mijloacele pentru a schimba această situaţie. El este un vector de coeziune, de educaţie şi de cultură, o platformă pe care tinerii îşi pot găsi locul şi calea de a se exprima.
Adeseori presa internaţională datorează tinerilor (jurnalişti sau liber-profesionişti) şansa de a putea relata despre situaţii din regiuni problematice sau periculoase. Mulţi şi-au riscat viaţa aflaţi în serviciul informării şi al radioului.  Acordându-le un sprijin mai consistent prin transmiterea vocilor lor putem lansa idei inovative, noi puncte de vedere şi putem asigura o reînnoire a energiilor colective. Acesta este scopul Zilei mondiale a radioului 2015, care reflectă eforturile UNESCO de a se opune oricăror forme de discriminare.
Radioul contribuie de asemenea la crearea unui sentiment al comunităţii prin răspândirea informaţiei. El ajută comunităţile să iasă din izolare în împrejurări de conflict armat, de tensiuni politice şi de dificultăţi umanitare. Actualmente UNESCO foloseşte radioul pentru a difuza mesaje de urgenţă în domeniul sănătăţii ca reacţie la criza Ebola. Radioul poate ajuta şi la reconstruirea legăturilor sociale în comunităţile de refugiaţi, iar în acest caz UNESCO contribuie la diseminarea educaţiei, a culturii şi a informaţiei prin sprijinirea programelor create şi găzduite de tineri.
Fac apel astăzi la toate statele membre ale UNESCO şi la partenerii lor, în special cei din lumea radioului, să se unească în jurul acestei unelte media şi să facă din radio o forţă dedicată integrării sociale, dialogului dintre generaţii şi schimbărilor sociale.
irina Bokova 
(Text şi imagini © UNESCO, ITU, traducere şi adaptare de Francisc Grünberg, YO4PX)

Alt articol pe această temă:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved