09 January 2016

Prima ta portabilă
Sub titlul Getting Started: Your First Handheld pagina deosebit de activului club Essex Ham din Marea Britanie (activitate prezentată deja pe această pagină în mai multe rânduri, a se vedea mai jos) publică un material educaţional realizat de Pete Sipple M0PSX care poate fi util celor care iau primul contact cu radioamatorismul prin intermediul unor legături în ultrascurte folosind un transiver portabil:

Din momentul în care ţi-ai primit autorizaţia prima ta cumpărătură va fi probabil un radio portabil. Actualmente cele mai populare par să fie radiourile PoFung/Baofeng versiunile Baofeng UV-5R şi UV-B6, dat fiind că acestea pot fi obţinute la preţuri mici de pe Amazon sau de pe eBay.

Limitările radioului
Înainte de toate, pentru ca să nu fii dezamăgit, e important să înţelegi limitările acestor aparate.
Calitatea construcţiei – La preţul de 25 de lire sterline (36,5 USD) nu trebuie să te aştepţi la radiouri de înaltă calitate. Ele sunt făcute pentru a fi comercializate la preţuri modice şi nu sunt de cea mai bună calitate.

Calitatea audio – Se poate remarca calitatea slabă a microfonului, care poate produce o modulaţie deosebit de înăbuşită. Printre soluţiile acestei probleme se numără practicarea unei găuri mai mari în placa frontală a aparatului care permite microfonului să primească un volum mai mare de sunetde asemenea merită luată în considerare folosirea unui microfon extern conectat la mufa de pe partea laterală a portabilei. Dacă niciuna dintre aceste opţiuni nu dă rezultate asigură-te că vorbeşti puternic şi clar de la o distanţă adecvată de micul orificiu. S-ar putea să fie necesare mai multe experimente.

Antena – După cum sperăm că îţi aminteşti de la cursul de pregătire, am arătat atunci că  în benzile de VHF şi UHF comunicaţiile sunt posibile în mod normal la distanţe aflate nu cu mult peste limita vizibilităţii optice. Antena furnizată cu aparatul de tip Baofeng este acceptabilă, dar nu te aştepta la prea multe din punct de vedere al distanţei acoperite. Dintr-o locaţie deschisă, aflată la înălţime, în jurul căreia nu există obtacole accesarea unui repetor la o depărtare de 16-32 de kilometri ar putea fi cât se poate de posibilă. Cu toate acestea în zone construite, într-o adâncitură de teren sau acolo unde vizibilitatea este obturată s-ar putea să nu reuşeşti mai nimic. Vezi mai jos capitolul «îmbunătăţeşte-ţi raza de acţiune»

Puterea – Deşi declarată în prospect ca fiind de 5 waţi, această putere nu este neapărat reală.

Alţi factori
Squelch-ul – Verifică dacă nu cumva această comandă este setată la o valoare prea înaltă. Dacă nivelul squelch-ului este prea mare vei bloca astfel anumite semnale. Charlie M0PZT, unul dintre membrii noştri sugerează reglarea squelch-ului la nivelul 2 pentru modelul Baofeng UV-5R şi, din nou, s-ar putea să fie necesare nişte experimente pentru a se stabili nivelul optim.

Lipsa activităţii – Banda de 2 metri poate fi una destul de tăcută. Aici în Essex, unde avem o mulţime de amatori şi de cluburi, este posibil să monitorizezi banda de 2 metri şi să nu auzi decât 2-3 amatori în cursul unei întregi zile. Merită să încerci ascultarea benzii în timpul desfăşurării unui net aglomerat (cum e cazul în Monday Night Net). Dacă netul are loc prin intermediul unui repetor ascultă frecvenţa de input, dat fiind că s-ar putea să auzi semnalele locale chiar dacă nu poţi auzi repetorul însuşi.

Diferenţa de putere – Nu fii dezamăgit dacă îi auzi pe unii chemând dar ei nu te pot auzi. Este posibil ca ei să transmită în condiţii ideale şi cu 50 de waţi. Într-adevăr, e destul de dezamăgitor să constaţi felul în care cu antena ta interioară şi cu 5 waţi, sau chiar mai puţin, te chinuieşti să te faci auzit (presupunând că te faci auzitîn aceste circumstanţe.

Setarea repetoarelor – Dacă încerci să comunici prin repetor vei avea nevoie ca setările corecte să fie programate cu exactitate în aparatul tău, şi anume tonul CTCSS la emisie şi offset-ul. Fără a le seta 100% corect nu vei putea deschide repetorul. Setarea cu ajutorul unui calculator (cu un program gratuit şi cu un cablu de programare corespunzător) este desori mai simplă decât încercarea de a realiza programarea utilizând meniul de pe ecran şi interfaţa cu butoane a transiverului. Manualele chinezeşti cu formulările lor (englezeşti) deficiente nu sunt nici ele de prea mare ajutor. Vezi linkurile din josul paginii pentru instrucţiuni privind setarea unora dintre aparatele Baofeng uzuale.

Setarea radioului – Verifică aspectele la îndemână: volumul este deschis? antena este conectată corect? eşti pe frecvenţa cerută? nu cumva radioul e setat pe un mod de lucru ciudat şi nedorit? Ca ultimă resursă încearcă o resetare generală.

Îmbunătăţirea razei de acţiune
După cum s-a explicat anterior, antenuţa cauciucată «din dotare» (poreclită de unii radioamatori YO «ţubic», în engleză rubber duck  - nota mea, YO4PX) nu-ţi va transmite semnalul prea departe. Dacă te afli într-o depresiune, într-o zonă construită sau dacă între tine şi staţiile respectiv repetoarele pe care doreşti să le contactezi există o structură oarecare vei avea dificultăţi.  
Antena ieftină pe care ai primit-o cu aceste aparate poate fi dezşurubată, lăsând la vedere în mod normal un soclu SMA. Conectarea în soclu a unei antene mai bune va produce o simţitoare îmbunătăţire a semnalui transmis. Iată câteva opţiuni:

Înălţimea antenei – Sper că îţi aminteşti de la cursurile de iniţiere că în benzile de VHF/UHF înălţimea este mai importantă decât puterea. Dacă eşti acasă antena ideală este una montată pe acoperiş la cea mare înălţime la care o poţi pune. În situaţia în care acest lucru nu este pentru moment posibil un compromis rezonabil îl poate constitui o antenă montată în mansardă – eventual atârnând de o coardă legată de cel mai înalt punct al mansardei. Ţiglele acoperişului îţi vor atenua niţel semnalul, dar vei beneficia cu toate acestea de înălţime.

Tipul antenei – Tot din frecventarea cursurilor ştii că acesta are o mare importanţă. O antenă decentă Yagi (beam) cu un câştig bun, polarizată corect şi îndreptată spre ţintă va asigura cele mai bune rezultate, dar de regulă nu este o soluţie lesne aplicabilă. În cele mai multe cazuri un compromis rezonabil îl constituie o antenă colineară de tip baston pentru benzile de 2 metri şi 70 de cm. (cum este Diamond X30, care poate fi cumpărat cu circa 40 de lire sterline sau o clonă mai ieftină a acesteia) montată pe acoperiş sau în mansardă. Următoarea opţiune ar fi o antenă Slim Jim autoconstruită (pusă la mansardă sau scoasă pe fereastră). În ultimă instanţă soluţia ar fi o antenuţă de tip rubber duck mai mare şi mai bună. 

Poziţia – Dacă foloseşti doar antena rubber duck şi ştii că în acele momente se desfăşoară un net populat cu radioamatori încearcă să-ţi schimbi locaţia, să te muţi undeva mai la înălţime, mai aproape de repetor sau într-o zonă mai puţin aglomerată cu construcţii.

Treci pe operare din mobil – Dacă nu poţi obţine un semnal bun de acasă, iar antena fixă de pe acoperiş nu e o soluţie realizabilă urcă în maşină. Procură-ţi o antenă colineară ieftină şi o montură magnetică. Aceste monturi au o bază magnetică pentru a fi fixate pe capota autovehiculului tău, iar coaxialul trece prin garnitura uşii. Monturile magnetice ieftine folosesc cabluri coaxiale extrem de subţiri, ceea ce nu e grozav în UHF (vezi punctul următor), aşa că nu te scumpi prea mult. Capota metalică a maşinii va acţiona ca un groundplane şi vei avea libertatea de a urca în locaţia cea mai înaltă sau de a găsi un punct mai bun din apropiere.

Cablul coaxial – Dacă foloseşti o antenă exterioară cu coaxial cablul de tip RG213 (cel mai gros) ar putea fi mai bun decât RG58 care e mai subţire, în special în cazul unor lungimi necesare mai mari. Este mai scump, dar are pierderi mai mici în frecvenţele VHF/UHF, iar dacă doreşti să ai un semnal mai bun alegerea ar putea fi salutară.

Gânduri finale
O altă posibilitate de a obţine programarea şi testarea aparatului ar fi să apelezi la ajutorul cuiva. Dacă eşti în Essex încearcă să participi la una dintre întâlnirile lunare Essex Skills Nights din Danbury, unde Charlie M0PZT, membru al clubului Essex Ham (şi fondatorul firmei Ham Goodies),  prezent la cele mai multe dintre acestea, oferă programare gratuită a portabilelor pentru multe dintre mărcile şi modelele uzuale. Adu-ţi aparatul şi alimentatorul, dar vino devreme, pentru că de obicei se stă la coadă ...
Sper că acest ghid scurt ţi-a fost de ajutor. Dacă ai întrebări sau, şi mai bine, sugestii de orice fel te rog să le prezinţi mai jos sub formă de comentarii!
(Traducere şi adaptare de YO4PX. Sursă: pagina web a clubului Essex Ham)

 Video promoţional despre radioamatorism produs de clubul Essex Ham:


Alte articole publicate pe saitul Essex Ham sau semnate de membri ai clubului şi prezentate în traducere pe această pagină:
BAOFENG UV-B6 (august 2013)
Şoricelul Morse (iunie 2015)

Un alt articol educaţional foarte popular: 
Prima ta staţie de unde scurte


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved