Teoria undelor gravitaţionale a lui Einstein a fost dovedită!
Acest articol a apărut la 11 februarie 2016 în Jerusalem Post cu titlul Einstein’s Theory posited a century ago proved; original documents at Hebrew University sub semnătura lui Judy-Siegel Itzkovitch şi traducerea de mai jos a fost completată cu numeroase informaţii, fotografii şi video din surse adiţionale - nota mea, YO4PX.
Dacă Einstein ar fi fost în viaţă şi prezent joi (11 februarie) în Arhiva care îi poartă numele din cadrul Universităţii ebraice din Ierusalim ar fi avut parte de o mare satisfacţie aflând că importanta sa teorie, enunţată acum un secol, despre existenţa undelor gravitaţionale a fost dovedită în mod obiectiv, după cum a anunţat prof. Barak Kol, expert în teoria gravitaţională de la Institutul de fizică Racah.
Conferinţa sa de presă informativă a corespuns cu anunţul oficial al Institutului de tehnologie din California, al Institutului de tehnologie Massachusetts (MIT) şi al Institutului Mack Planck din Germania.
«E o zi specială, o sărbătoare pentru noi. Einstein, care a fost unul dintre fondatorii Universităţii ebraice şi ne-a lăsat prin testament întreaga sa proprietate intelectuală, ar fi fost curios să ştie ce se va mai descoperi în legătură cu teoria sa singulară şi totodată mulţumit să constate că oamenii de ştiinţă din Ierusalim şi din alte părţi continuă călătoria sa», a declarat prof. Kol publicaţiei Jerusalem Post, adăugând că descoperirea este cea mai importantă ştire ştiinţifică a deceniului şi una dintre cele mai importante ale ultimilor 50 de ani.
Echipamentul sofisticat instalat în două locaţii din Statele Unite – în statele Louisiana şi Washington – şi unul în Europa şi cu care s-a obţinut dovada existenţei slabelor unde gravitaţionale, prezentat la National Press Club din Washington, a fost construit acum 15 ani şi îmbunătăţit în 2012. A devenit astfel mult mai sensibil şi capabil să detecteze undele gravitaţionale emise de o pereche de gigantice găuri negre ce spiralează una în jurul celeilalte, situate la aproximativ 1,3 miliarde de ani-lumină de Terra, a explicat Kol în Ierusalim.
Dr. Roni Grosz, custodele Arhivelor Einstein – cea mai bogată din lume, care conţine circa 80000 de documente – a prezentat fotografilor două documente scrise în limba germană: un manuscris plastifiat datat 1915, cu ecuaţii olografe referitoare la gravitaţie şi foile legate ale unui articol cu formule care prevesteau existenţa undelor gravitaţionale, publicat anul următor în Jurnalul Academiei prusace de ştiinţe.
Dr. Roni Grosz, custodele Arhivelor Einstein – cea mai bogată din lume, care conţine circa 80000 de documente – a prezentat fotografilor două documente scrise în limba germană: un manuscris plastifiat datat 1915, cu ecuaţii olografe referitoare la gravitaţie şi foile legate ale unui articol cu formule care prevesteau existenţa undelor gravitaţionale, publicat anul următor în Jurnalul Academiei prusace de ştiinţe.
Profesorul de fizică teoretică Hanoch Gutfreund, preşedintele emerit al Universităţii ebraice şi director al Centrului Einstein, personal răspunzător pentru proprietatea intelectuală a savantului, a fost prezent la conferinţa de presă ţinută la Washington.
Descoperirea centrală a lui Einstein a fost teoria relativităţii speciale din 1905. «Însă el a înţeles că aceasta nu oferea explicaţii suficiente în chestiunea gravităţii, astfel că s-a orientat spre un drum care a durat 10 ani, cu intenţia de a găsi o teorie care se potrivea primei teorii. Au intervenit multe ocolişuri în călătoria sa, dar ideea principală era distorsiunea spaţiului-timp. El a fost emoţionat în 1916, când a zărit ‘luminiţa de la capătul tunelului’, exploziile undelor gravitaţionale», a spus prof. Kol.
Există valurile oceanice, undele de lumină şi undele radio, lumina vizibilă, lumina infraroşie, razele X şi razele gamma. Însă acestea sunt supuse interferenţelor pe măsură ce se deplasează prin univers. «Einstein şi-a formulat teoria gravităţii în 1915, previzionând că undele gravitaţionale ar trebui să existe în spaţiul-timp oscilant. Dacă această teorie ar fi dovedită acum ar trebui să schimbăm total felul în care concepem existenţa undelor gravitaţionale. Rezultatul anunţat astăzi se va traduce fără îndoială într-un premiu Nobel pentru fizică ca recunoaştere a muncii unora dintre cei implicaţi», a prezis prof. Kol.
Fizicienii Universităţii ebraice aparţin unui mic grup de cercetători în domeniul undelor gravitaţionale, din care fac parte în afară de el prof. Tsvi Piran şi prof. Amos Ori de la Institutul de tehnologie Technion-Israel. Însă ei nu sunt singuri. De cinci decenii sute de ingineri şi oameni de ştiinţă s-au aplecat asupra acestui subiect al teoriei einsteiniene, închizând acum un capitol al călătoriei care a început cu 100 de ani în urmă. «Importanţa descoperirii constă în faptul că va deschide o nouă fereastră spre univers şi spre stelele binare care n-au putut fi detectate anterior. În viitorul mai depărtat vom fi capabili să obţinem mai multe informaţii despre originea universului nostru şi despre Big Bang (marea explozie). Nu putem prevedea întotdeauna toate repercusiunile. Amintiţi-vă cât se cunoştea despre razele X sau despre undele radio atunci când acestea au fost descoperite. Dar felul în care vedem lumea va suferi modificări. Nu trebuie să vă aşteptaţi curând la importante aplicaţii tehnice, dar cine poate şti ce se va întâmpla în viitorul depărtat?», a adăugat prof. Kol.
Agenţia Reuters i-a citat pe savanţii prezenţi la conferinţa de presă din Washington: «La fel ca şi lumina gravitaţia călătoreşte sub formă de unde; numai că în loc de radiaţie spaţiul însuşi este cel care se ondulează. Detectarea undelor gravitaţionale a necesitat măsurarea unor fascicule de raze laser lungi de patru kilometri cu o precizie de 10000 de ori mai mică decât dimensiunea unui proton … Acestea pot detecta vibraţii extrem de mici provocate de trecerea undelor gravitaţionale. Oamenii de ştiinţă afirmă că după detectarea semnalului undelor gravitaţionale ei le-au convertit în unde audio şi au reuşit să audă sunetele provocate de fuziunea a două găuri negre.»
Participanţi importanţi în proiectul LIGO (Laser Interferomeres Gravitational-wave Observatory), de la stânga la dreapta:
Kip Thorne de la California Institute of Technology, director executiv al Laboratorului Ligo, France A. Cordova de la National Science Foundation, Rainer Weiss de la Massachusetts Institute of Technology, Davind Reitze de la Caltech şi Gabriela Gonzáles de la Louisiana State University (Credit foto Lexey Swall pentru The New York Times)
Instalaţia exterioară cu care au fost detectate undele gravitaţionale.
«Le-am auzit efectiv buşindu-se una de cealaltă în noaptea spaţiului. Recepţionăm un semnal care soseşte pe Terra, îl putem transpune pe un difuzor şi putem auzi felul în care aceste găuri negre se lovesc între ele. E realmente impresionant.», a spus fizicianul de la MIT Matthew Evans, iar astrofizicianul de la MIT Nergis Mavalvala a completat: «Am dobândit un nou simţ. Până acum le puteam vedea, dar de acum putem să le şi auzim.»
(Traducere, adaptare, documentare şi completări de YO4PX. Surse: Jerusalem Post, foto The Hebrew University of Jerusalem, Pressdemocrat.com, CNN, NY Times, video Wall Street Journal/YouTube)