Ralph E. Fedor K0IR este unul dintre cei mai cunoscuţi
DXpediţionari ai zilelor noastre. Autorizat din 1962 şi de atunci activ fără întrerupere
el a abordat numeroase faţete ale radioamatorismului, însă pasiunile sale au
fost lucrul DX, concursurile şi, mai ales, DXpediţiile, fiind înscris în
Galeria celebrităţilor (DX Hall of Fame) al CQ
Magazine.
Palmaresul participărilor sale la activităţi din locaţii rare este impresionant:
VP8SSI şi VP8THU ins. South Sandwich în 1992
3Y0PI ins. Petru I în 1994
VK0IR ins. Heard în 1997
VP8CBA şi VP8GEO ins. South Georgia în 2002
XR0Y ins. Paştelui în 2005
3Y0X ins. Petru I în 2006
K5D ins. Desecheo în 2009
PJ6A ins. Saba în 2010, o nouă ţară înscrisă pe lista DXCC
VP8ORK ins. South Orkney în 2011
A52IR Bhutan în 2011
HK1NA ins. Malpelo în 2012 – 195.000 de legături
FT5ZM ins. Amsterdam în ianuarie-februarie 2014 – 170.000 de legături
K1N ins. Navassa în ianuarie-februarie 2015 - 140.000 de legături
În videoul DXing and DXpeditions realizat de Ralph K0IR şi prezentat mai jos cu text transcris în traducere românească creditele pentru fotografii le revin lui EY8MM, JA1LHC, VA7DX, HK1R şi K0IR. Pentru alte imagini credit NASA şi Google Earth. Coloana sonoră de Montauk Point şi Kevin MacLeod. (Copyright 2014 - K0IR)
Lectură şi vizionare plăcută!
Unul dintre aspectele fascinante ale radioamatorismului este lucrul DX. E emoţionant, e incitant, îţi faci prieteni extraordinari şi nu e dificil să intri în joc. Atunci când te aşezi în faţa staţiei tale întrebarea pe care ţi-o pui este: unde voi ajunge în lume cu semnalele mele?
«DX» înseamnă distanţă, de regulă legături intercontinentale, cum ar fi între America de nord şi Europa, America de nord şi Asia, Asia şi Australia. Aceste QSO-uri la distanţă sunt cele care ne emoţionează. Auzi un semnal, vii pe frecvenţa lui, chemi staţia şi ... aventura începe!
Te pomeneşti vorbind cu cineva care locuieşte într-un mare oraş, cum ar fi Perth în vestul Australiei, cu un crescător de oi de pe insulele Falkland, cu un explorator dintr-o bază de cercetări din Antarctica, cu un operator dintr-o veche staţie de vânători de balene de pe insula South Georgia sau cu un locuitor al unui sătuc din Regatul Bhutan.
Amicul meu Jorje din Colombia va fi încântat să converseze cu tine. Oriunde s-ar afla ţările pe care le-ai contactat, e vorba în ultimă instanţă de oamenii lor, de istoria lor, de resursele lor, de oraşele lor. Poate îl vei întâlni pe Nodir din Tadjikistan. E vorba de o ţară care deţine cele mai ascunse secrete din lume, cu peisaje sălbatice, superbe. E foarte probabil să întâlneşti radioamatori din Japonia, prezenţi în eter aproape în fiecare zi. Amicul meu Hiro ar putea fi unul dintre ei. Ai nevoie de un QSO cu Africa? Prietenul meu Neil din Swaziland ar fi bucuros să-ţi ofere această plăcere. El poate să-ţi împărtăşească o mulţime de relatări despre aventurile sale, de care a avut parte atât în Africa precum şi în alte părţi ale lumii. Poate următoarea legătură va fi cu Noua Zeelandă, ţara norului lung şi alb (denumirea ţării în limba maori – nota mea, YO4PX). Lee ZL2AL ar fi încântat să-ţi povestească despre Noua Zeelandă, o ţară cu deşerturi la înălţime, cu o geologie unică, cu energie geotermală, cu un litoral magnific, cu minunate lacuri alpine.
Dar stai puţin – vei spune poate –, nu ar fi oare mai simplu să faci legături la distanţă cu un telefon celular, sau printr-o pagină de chat? Dar atunci ce rost are să traversezi înot Canalul Mânecii câtă vreme poţi s-o faci cu un vapor? De ce să escaladezi un munte dacă poţi să ajungi pe vârf cu elicopterul? Există sute de provocări interesante oferite de lucrul DX al radioamatorismului.
Activitatea Soarelui nostru şi petele sale au o influenţă asupra comunicaţiilor radio. Anumite regiuni ale suprafeţei sale cu o intensă activitate magnetică sunt mai întinse decât planeta noastră. Radiaţiile solare rezultate interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului, provoacă ionizarea atmosferei şi pot îmbunătăţi comunicaţiile radio. Înţelegerea acestor fenomene te va ajuta în obţinerea unor rezultate mai bune în lucrul DX.
Legăturile tale cu câte o ţară şi entitate nouă sunt similare cu o monedă rară pentru un numismat sau un timbru rar pentru un filatelist.
Dar ce ne facem cu acele locuri de pe Terra în care nu locuieşte niciun radioamator pe care să-l poţi contacta, locuri care nu sunt populate nici măcar de oameni? În aceste cazuri intră în scenă DXpediţiile. De exemplu Petru I, insula acoperită de gheaţă şi nelocuită situată la sud de Cercul polar antarctic, pentru scoaterea ei în eter fiind nevoie de o echipă de DXpediţionari care să se deplaseze acolo şi care la rândul ei are nevoie de un elicopter care să transporte toate materialele şi întreaga echipă pe ţărm. Trebuie construite adăposturi şi organizată o tabără, totul în timpul scurtelor răgazuri mai favorabile ale stării vremii. Apoi «băieţi» ca cei din fotografie pornesc să realizeze QSO-uri cu întreaga comunitate a radioamatorilor dornică să-şi înscrie în palmares o legătură cu insula Petru I. (vezi aici şi aici, iar un interviu cu Ralph Fedor K0IR luat de Ciprian Sufiţchi N2YO la Dayton în 2006 despre
expediţia 3Y0X la această adresă.)
Insula Signy din insulele Orkney de sud a fost oarecum mai lesne accesibilă, deşi se află şi ea pe teritoriul Tratatului antarctic. Şi din nou radioamatorii din toată lumea au urmărit înaintarea DXpediţionarilor în drumul lor spre ţintă şi s-au întrecut să obţină legăturile râvnite. (vezi aici şi aici)
Dar ei au avut şi ocazia de a comunica şi cu Malpelo, o insulă stâncoasă, aridă şi cu ţărmuri abrupte din largul Columbiei. Accesul pe stâncă nu e uşor, mai întâi urci pe o scară de frânghie şi apoi te caţeri. În cele din urmă echipa a ajuns în locaţia de unde urma să opereze şi a adunat în loguri un număr uluitor de 195.000 de legături cu alţi operatori din lume. (vezi aici si aici)
În ianuarie 2014 o echipă de DXpediţionari s-a îmbarcat într-o călătorie pornind din vestul Australiei, însoţită doar de păsări marine şi de asfinţituri superbe. Destinaţia expediţionarilor era un punctuleţ pierdut în mijlocul Oceanului Indian: insula Amsterdam. Au ajuns după nouă zile petrecute pe mare şi după parcurgerea a 19000 de mile nautice. Au instalat şapte staţii care au fost active 24 de ore din 24, prezente în eter timp de peste două săptămâni şi au realizat mai mult de 170.000 de QSO-uri, oferind multor radioamatori o ţară nouă. Iată-i pe cei 14 expediţionari care s-au aventurat pe insula Amsterdam, s-au bucurat să întâlnească vechi prieteni şi să închege noi prietenii prin radioamatorism şi lucrul DX. (vezi aici şi aici)
Cu toţii noi ne-am delectat cu plăcerea şi provocările vânătorii de DX-uri, dar ceea ce rămâne de pe urma lor sunt prieteniile pe care le-am legat. Mulţumită DX-ului şi DXpediţiilor putem spune că avem prieteni pe toate meridianele globului.
(Text)
Mulţumiri prietenilor mei radioamatori din întreaga lume şi colegilor mei DXpediţionari. Voi mi-aţi îmbogăţit viaţa.
(Introducere, traducere şi completări cu linkuri spre articole dedicate unor DXpediţii de YO4PX. Surse: YouTube, QRZ.com)
* * *