18 May 2016

Li-Fi versus Wi-Fi
Articolul «Li-Fi a fost testat în lumea reală şi este de 100 de ori mai rapid decât Wi-Fi» a apărut în publicaţia online Sciencealert.com la 24 noiembrie 2015.

Putem să ne aşteptăm în lunile următoare la numeroase veşti despre Li-Fi , o tehnologie fără fir care transmite date de mare viteză folosind comunicarea prin intermediul luminii vizibile (visible light communication, VLC). La începutul anului oamenii de ştiinţă au obţinut în laborator viteze de 224 de gigabiţi pe secundă cu ajutorul Li-Fi, astfel că potenţialul acestei tehnologii de a schimba totul în privinţa modului în care folosim internetul este deosebit de mare.
Iar acum savanţii au ieşit pentru prima dată cu Li-Fi din laborator, testându-l în birouri şi în medii industriale în Tallinn, Estonia şi au anunţat că pot obţine transmisii de date la viteza de 1 GB pe secundă – ceea ce este de o sută de ori mai rapid decât vitezele medii actuale ale Wi-Fi.
«Desfăşurăm câteva proiecte-pilot în diverse spaţii industriale în care putem folosi tehnologia VLC. Actualmente am proiectat o soluţie luminoasă inteligentă pentru un mediu industrial în care comunicaţiile de date sunt realizate prin lumină. De asemenea avem un proiect-pilot pentru un client privat căruia îi montăm o reţea Li-Fi pentru accesul la internet în spaţiile birourilor sale», spune Deepak Solanki, director executiv al companiei de tehnologie estoniene Velmenni, conform relatării publicate de International Business Times UK.

Li-Fi a fost inventat de Harald Haas, profesor la catedra de Comunicaţii mobile de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia în 2011, atunci când a demonstrat pentru prima dată că pâlpâind lumina unui singur LED poate să transmită mult mai multe date decât printr-un pilon pentru telefoane celulare.
Gândiţi-vă că acest record de 224 de gigabiţi pe secundă corespunde dimensiunii a 18 filme de 1,5 GB fiecare descărcate în fiecare secundă. Tehnologia aplicată este VLC, un mediu care foloseşte lumina vizibilă între 400 şi 800 de terahertzi (THz). În principiu ea lucrează ca o formă incredibil de avansată a codului Morse. După cum aprinderea şi stingerea unei lanterne potrivit unui anumit cod poate transmite un mesaj secret, aprinderea şi stingerea unui LED la viteze extreme poate fi folosită pentru a scrie şi a transmite mesaje în cod binar.
Iar cel care s-ar îngrijora de starea funcţionarilor expuşi în birou la pâlpâiala aceea continuă ar trebui să ştie că vorbim despre LED-uri (ligh-emitting diodescare pot fi aprinse şi stinse la viteze imperceptibile cu ochiul liber.



În afară de vitezele potenţial cu mult mai mari faţă de Wi-Fi un alt beneficiu al Li-Fi este faptul că lumina nu poate pătrunde prin ziduri, ceea ce  face Li-Fi mult mai securizat şi, după cum precizează Anthony Cuthbertson în IB Times UK, interferenţa între dispozitivele electronice este mult redusă. În opinia sa în cursul deceniilor următoare Li-Fi nu va înlocui complet Wi-Fi, dar cele două tehnologii ar putea fi folosite împreună pentru a obţine reţele mai eficiente şi mai securizate.

Casele,  birourile noastre şi clădirile industriale sunt deja utilate cu infrastructura necesară pentru a furniza Wi-Fi, iar eliminarea acesteia în scopul înlocuirii sale cu tehnologia Li-Fi nu este prea lesne fezabilă, astfel că ideea este de a adapta dispozitivele deja existente pentru a funcţiona cu tehnologia Li-Fi.

Echipe de cercetători din întreaga lume lucrează tocmai pentru acest scop. Experţii în Li-FI au relatat luna trecută pentru The Conversation (publicaţie online independentă cu mare răspândire şi audienţă internaţională, care foloseşte materiale provenind din mediul academic şi ştiinţific – nota mea, YO4PX) că Haas şi echipa sa au înfiinţat PureLi-Fi, o companie care oferă o aplicaţie plug-and-play pentru acces la internet wireless securizat cu o capacitate de 11,5 MB pe secundă, o viteză comparabilă cu prima generaţie Wi-Fi, iar compania tehnologică franceză Oledcomm se află în faza de instalare a propriei sale tehnologii Li-Fi în spitalele locale.

În cazul în care aplicaţii de acest gen şi experimentul Velmenni din Estonia vor repurta succese se va putea realiza visul lui Haas exprimat în prezentarea sa din 2011, potrivit căruia cu toţii vom putea obţine acces la internet prin intermediul becurilor LED aflate în casele noastre. (Vezi videoul prezentării de 12.52 minute de mai jos, cu subtitrare şi în limba română, clic pe steluţa din josul ecranului, apoi pe Subtitles/CC şi optaţi pentru Romanian – nota mea, YO4PX)
«Va fi nevoie doar de montarea unui mic microcip în fiecare dintre dispozitivele pentru iluminat şi prin aceasta se vor combina două funcţionalităţi de bază: iluminarea şi transmisia de date fără fir. În anii care vin nu numai că vom avea 14 miliarde de becuri, ci vom putea dobândi 14 miliarde de sisteme Li-Fi instalate - pentru un viitor mai curat, mai ecologic şi chiar mai luminos», promite Harald Haas.
(Traducere, adaptare şi prezentare de YO4PX. Surse: Sciencealert.com, Wikipedia, Google Images, YouTube)

  


Alt articol pe aceeaşi temă:

 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved