02 September 2017

Trei DXpediţii: planuri, costuri, sponsorizări
(KH1, 3Y, VK9M)

Don Greenbaum N1DG anunţă că Dateline DX Association a făcut progrese în planurile DXpediţiei în 2018 pe insulele Baker şi Howland (KH1), o entitate situată pe locul 4 printre cele mai dorite entităţi conform clasamentului Club Log.  Echipa DDXA va opera din Rezervaţia naturală naţională a insulei Baker.
Don afirmă că a fost închiriat pentru DXpediţie vasul Nai’a din Fiji pentru sosirea pe insulă în cursul celei de a treia săptămâni a lunii iunie 2018. 
În cazul în care planurile se vor realiza DXpediţionarii vor petrece 12 zile pe insulă, 10 dintre acestea fiind rezervate operaţiunilor radio.
Toate pregătirile sunt condiţionate de aprobarea Serviciului de faună şi floră naturală a Statelor Unite (US Fish and Wildlife Service, USFWS) care administrează rezervaţia naţională a insulei Baker, iar vasul şi perioada au fost alese prin consultarea cu agenţia, pe baza disponibilităţii vasului şi a echipei de monitorizare a resurselor din partea USFWS care va însoţi echipa, precum şi pe considerentul evitării sezonului ciclonurilor.
Potrivit calculelor lui Don N1DG previziunile de propagare pe durată lungă par să fie favorabile undelor scurte spre Europa de vest în cursul perioadei plănuite a activităţii la sfârşitul lunii iunie.
Cei 11 operatori finanţează din buzunarul propriu o jumătate din costul estimativ al DXpediţiei, care se ridică la 400.000 USD şi solicită sprijin financiar pentru restul sumei din partea comunităţii DX. Co-liderii DXpediţiei sunt Don Greenbaum N1DG, Tom Harrell N4XP şi Kevin Rowett K6TD.

Articole despre DXpediţia KH1 publicate pe această pagină:
.................................................................................................................................................

Organizatorii DXpediţiei 3Y0Z pe insula Bouvet anunţă că au intrat în posesia a 10 transivere FlexRadio şi a accesoriilor aferente, împreună cu containerele în care acestea vor fi expediate. DXpediţia pe insula Bouvet va avea în funcţiune 14 staţii, fiecare dintre acestea dotată cu propriul său calculator, întreaga aparatură fiind testată şi interconectată în reţea. Două dintre staţii vor fi instalate la începutul lunii septembrie pentru întâlnirea de lucru a echipei care va avea loc în Atlanta.
ARRL a acordat o donaţie de valoare nespecificată din fondul Colvin pentru sprijinirea DXpediţiei pe insula Bouvet, iar Northern California DX Foundation a contribuit cu suma de 100.000 USD.
Pe insulă va fi folosit un nou vertical pentru banda de 160 de metri, proiectat de cunoscutul DXpediţionar Nodir Tursun-Zade EY8MM şi de compania DX Engineering. Antena este înaltă de 90 de picioare (27,43 metri), din care 70 de picioare (21,33 metri) sunt secţiuni ale pilonului de aluminiu, restul de 20 de picioare (6,09 metri) fiind segmentul antenei propriu-zise. DX Engineering a donat două astfel de antene verticale DXpediţiei, una dintre acestea fiind de rezervă. Antena este alimentată în vârf şi acordată cu două bobine la bază. Ea se va înălţa cu ajutorul unei macarale rabatabile. Un video despre înălţarea şi testarea antenei a fost postat pe YouTube:



Jim Mornar N9TK, membru al echipei a pregătit radialele, cu o lungime totală este de 7,31 kilometri şi le-a înfăşurat pe tambururi, pregătite să fie instalate în locaţia DXpediţiei. Cu această antenă de emisie combinată cu antene de recepţie directive organizatorii sunt încrezători că 3Y0Z va produce un semnal eficace pe Top Band.
Dxpediţia pe insula Bouvet urmează să se desfăşoare în cursul lunii ianuarie 2018, iar echipa speră să fie prezentă în eter pentru o perioadă de 14-16 zile. Costul estimativ al DXpediţiei depăşeşte suma de 750.000 USD. DXpediţia are o pagină pe Facebook.

Articole despre insula Bouvet şi DXpediţia 3Y0Z publicate pe această pagină:
Planuri despre două DXpediţii importante (în subsolul articolului  linkuri spre alte 5 materiale)
.................................................................................................................................................

 
Echipa DXpediţiei pe Reciful Mellish a comunicat pe pagina sa VK9MA Expedition Insider că plănuieşte să pună accentul pe benzile inferioare în cursul activităţii sale plănuite pentru perioada 3-16 noiembrie 2017. Mellish Reef ocupă poziţia 29 în clasamentul celor mai dorite entităţi DXCC. Echipa formată din nouă operatori va porni din Australia spre Mellish în 1 noiembrie la bordul vasului MV Phoenix, urmând să sosească la destinaţie în 3 noiembrie. Activitatea va acorda atenţie specială modurilor digitale, în special modului RTTY, dar se vor încerca şi legături în modurile JT65/JT9 şi FT8. Acesta din urmă a dobândit recent o mare popularitate, deşi se află deocamdată în faza de testare beta. (Vezi articolul FT8, noua senzaţie a lumii digitale - nota mea, YO4PX)
În timpul celor 13 zile de staţionare pe Recif membrii echipei vor folosi  patru staţii complete, care vor fi active 24 de ore din 24.
Organizatorii precizează că au încheiat parteneriate cu Tangaroa Blue Foundation şi Australian Marine Debris Initiative sub egida Parks Australia şi Departamentul mediului înconjurător pentru a lucra la igienizarea insuliţei Heralds-Beacon - locaţia DXpediţiei - şi la inventarierea deşeurilor aflate pe teritoriul acesteia. Acţiunea şi rapoartele DXpediţionarilor privind ecologia şi fauna vor furniza informaţii valoroase şi vor contribui la protejarea numeroaselor specii sensibile şi ameninţate de dispariţie de pe Mellish Reef.
Deşi aceasta este o DXpediţie de mică anvergură şi care dispune de un buget limitat, activarea Recifului Mellish va necesita cheltuieli semnificative pentru închirierea unui vas şi pentru echipamente. Organizatorii invită comunitatea DX să doneze în sprijinul DXpediţiei - orice sumă  cât de mică va fi utilă. Cei care donează 10 USD sau mai mult vor beneficia de prioritate la confirmarea legăturilor cu QSL-uri. Toţi sponsorii şi suporterii vor fi menţionaţi pe pagina Sponsors.

Articole despre DXpediţii pe Reciful Mellish publicate pe această pagină:
DXpediţia Mellish Reef preia ştafeta pailapurilor (VK9MT 2014)
Expediţii în imagini: VK9ML, Mellish Reef 2002)

(Traduceri, prezentare, completări şi linkuri spre articole anterioare de YO4PXSurse: The Daily DX reprodus de ARRL, arhiva acestei pagini, YouTube)
Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved