16 October 2021

Tratatul antarctic la 60 de ani, activităţi şi staţii speciale

Acest tratat şi convenţiile adiacente ale acestuia, cunoscute ca Sistemul tratatului antarctic (Antarctic Treaty System, ATS) reglementează relaţiile internaţionale referitoare la Antarctica, singurul continent al Terrei care nu are o populaţie umană nativă. A fost prima convenţie privitoare la controlul armamentelor încheiată în timpul Războiului rece, care a declarat continentul o rezervaţie ştiinţifică, a instituit libertatea cercetării ştiinţifice şi a interzis orice activitate militară.

În acest tratat Antarctica este definită ca fiind tot uscatul, împreună cu banchizele aflate la sud de paralela de 60° latitudine sudică. Cu începere din septembrie 2004 secretariatul Tratatului antarctic care implementează sistemul tratatului îşi are sediul în Buenos Aires, Argentina.

Tratatul principal a fost iniţiat pentru semnare la 1 decembrie 1959 şi a intrat oficial în vigoare la 23 iunie 1961. Semnatarele originale au fost 12 ţări active în cursul Anului geofizic internaţional (International Geophysical Year,  IGY) din 1957-1958: Argentina, Australia, Belgia, Chile, Franţa, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de sud, Uniunea Sovietică, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii. Aceste ţări au înfiinţat peste 55 de staţii de cercetări antarctice cu ocazia Anului geofizic internaţional, iar promulgările ulterioare ale Tratatului au fost considerate expresii diplomatice ale cooperării operaţionale şi ştiinţifice realizate. În 2019 numărul ţărilor semnatare se cifra la 54. România a aderat la Tratat în 15 septembrie 1971.

Articolele Tratatului Antarctic

Obiectivul principal al tratatului este cel de a asigura în interesul întregii omeniri că Antarctica va continua să fie pentru totdeauna utilizată exclusiv în scopuri pașnice și că nu va deveni scena sau obiectul discordiei internaționale. Tratatul interzice orice măsură de natură militară, dar nu și prezența personalului militar.

Articolul 1: Aria va fi utilizată exclusiv în scopuri pașnice; activitățile militare, cum ar fi testarea de arme, sunt interzise, iar personalul și echipamentele militare pot fi utilizate numai în scop de cercetare științifică sau în alte scopuri pașnice;

Articolul 2: Libertatea de cooperare și cercetare științifică va continua;

Articolul 3: Libertatea schimbului de informații și personal în cooperare cu Națiunile Unite și cu alte agenții internaționale;

Articolul 4: Tratatul nu recunoaște, nu contestă și nu stabilește revendicări privind suveranitatea teritorială; cât timp tratatul este în vigoare, nu se vor emite noi revendicări teritoriale;

Articolul 5: Tratatul interzice exploziile nucleare și deversarea de deșeuri radioactive;

Articolul 6: Tratatul acoperă tot uscatul și banchizele de gheață aflat la sud de paralela de 60 de grade latitudine sudică, nu însă și apele înconjurătoare;

Articolul 7: Statele semnatare cu statut de observator au liber acces inclusiv la observații aeriene asupra oricărei zone și pot inspecta orice stație, instalație și echipament; trebuie să se dea notificări în avans pentru orice activități și pentru introducerea de personal militar;

Articolul 8: Permite fiecărui stat să aibă jurisdicție asupra propriilor observatori și cercetători;

Articolul 9: Între statele membre au loc întâlniri consultative frecvente;

Articolul 10: Toate statele semnatare vor descuraja activitățile desfășurate în Antarctica, contrare tratatului, ale oricărei țări

Articolul 11: Toate disputele vor fi rezolvate pe cale pașnică de părțile implicate sau, în cazuri extreme, de Curtea Internațională de Justiție;

Articolele 12, 13, 14: Tratează respectarea, interpretarea și amendarea tratatului de către statele semnatare.


*     *     *  

Pentru a marca cea de a 60-a aniversare a evenimentului Russian Robinson Club împreună cu SRR, Hamlog şi alte organizaţii interesate a iniţiat o activitate specială prin folosirea a 12 indicative speciale diferite, conform numărului ţărilor semnatare iniţiale ale Tratatului antarctic:

R60ANT     Rusia

RA60ANT   Africa de sud

UE60ANT   Belgia (în loc de RB60ANT)

RC60ANT   Chile

RG60ANT   Argentina

RJ60AN      Japonia (în loc de RJ60ANT)

RK60ANT   Regatul Unit

RL60ANT    Franţa

RN60ANT   Norvegia

RT60ANT   Australia

RU60ANT   Statele Unite

RZ60ANT   Noua Zeelandă

Se preconizează şi activarea unei staţii speciale din Antarctica cu indicativul RI60ANT.

Russian Robinson Club împreună cu SRR şi HAMLOG.Online vor emite o diplomă specială şi o plachetă.

Pentru obţinerea diplomei este suficientă realizarea unei legături/recepţii cu fiecare dintre cele 12 staţii care folosesc indicativele speciale în perioada de la 1 octombrie la 31 decembrie 2021.

Indicativele speciale care nu au fost contactate pot fi înlocuite cu câte trei legături cu radioamatori «obişnuiţi» din ţările respecftive. De exemplu QSO-ul nerealizat cu RA60ANT poate fi înlocuit cu alte 3  QSO-uri cu staţii din Africa de sud, etc. RI60ANT înlocuieşte orice alt indicativ special cu care nu s-a realizat o legătură.

Diplomele electronice vor fi emise automat prin intermediul HAMLOG.online. (https://hamlog.online/club/rrc/209)

Pentru obţinerea diplomei sunt suficiente 60 de puncte. Fiecare dintre staţiile speciale din lista de mai sus echivalează cu un punct. Pentru staţiile din America de nord şi de sud, Africa şi Oceania fiecare QSO oferă 3 puncte. Este permisă repetarea legăturilor cu aceleaşi staţii pe benzi şi moduri diferite (fonie, CW, digitale).

Vor fi disponibile şi trofee şi diplome TOP. Pemtru obţinera unei plachete este necesară realizarea a câte două legături cu staţiile speciale. Amatorii care vor obţine diploma TOP #! din restul lumii (în afara Rusiei) vor fi eligibili pentru cadouri oferite de Russian Robinson Club şi HAMLOG.


Informaţia QSL pentru toate staţiile Rx60ANT: via RZ3EC (OQRS, direct sau birou)

În scopul obţinerii unei subtitrări acceptabile în limba română a filmului de mai jos «Geopolitică în Antarctica» (Cui aparţine Antarctica?) cu stângăciile inerente unei traduceri automate se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală «Romanian». (nota mea, YO4PX)

(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: Robinson Russian Club, Wikipedia, QRZ.com, Google Images, YouTube)

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved