19 March 2013

Un tur al Staţiei spaţiale internaţionale cu KD5PLB
Astronauta Sunita L. Williams KD5PLB (născută Sunita Pandya Krishna) a participat în perioada decembrie 2006-iunie 2007 la expediţia NASA 14/15, fiind lansată împreună cu echipa STS-116 formată din 14 membri. Sunita a îndeplinit funcţia de inginer de zbor. Cu prilejul acestei expediţii ea a stabilit un record mondial pentru femei, cu patru ieşiri din Staţia spaţială internaţională (International Space Station, ISS) totalizând 29 de ore şi 17 minute de activităţi extravehiculare (extravehicular activities, EVA), record depăşit de Peggy Whitson în 2008 cu 5 ieşiri din ISS.
Sunita a revenit la bordul ISS în funcţia de comandant cu expediţia 32/33 desfăşurată între iulie şi noiembrie 2012. În cele patru luni a desfăşurat activităţi de cercetare şi explorare şi şi-a încheiat misiunea după 127 de zile în care a avut şi trei activităţi extravehiculare, necesare unor reparaţii, totalizând 50 de ore şi 40 de minute. Aceasta a plasat-o din nou în poziţia de recordmenă la timpul cumulat petrecut în afara ISS.

În cursul misiunii lor spaţiale Sunita Williams KD5PLB, inginerul de zbor Yuri Malenchenko RK3DUP şi Aki Hoshide KE5DNI au folosit aparatura de comunicaţii de la bordul ISS pentru a contacta 39 de şcoli, răspunzând la întrebările elevilor şi studenţilor în cadrul programului Amateur Radio on the International Space Station (ARISS). Programul educaţional este rezultatul unei cooperări între NASA, ARRL, AMSAT şi alte agenţii spaţiale internaţionale, prin care se realizează legături programate prin intermediul radioamatorismului între astronauţii şi cosmonauţii aflaţi la bordul ISS şi clase şi comunităţi din diferite puncte ale globului.
(Surse: NASA, Wikipedia, Hamslife.com, YouTube)

Cu puţin înaintea revenirii pe Terra comandantul Sunita Williams KD5PLB a realizat şi ne oferă următorul video cu o durată de 25:05 minute, în care ne prezintă un tur al laboratorului orbital.

  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved