13 May 2010

Imagini SSTV din spaţiu
Experimentul Slow Scan TV «MAI-75» al Staţiei spaţiale internaţionale (International Space Station, ISS) se va desfăşura în zilele de joi 13 şi vineri 14 mai. Transmisiunile în modul Robot-36 vor avea loc joi 13 mai între orele 10.00 şi 17.00 UTC, iar vineri 14 mai în modul Martin-1 între orele 12.45 şi 16.00 UTC.  Activările anterioare ale sistemului SSTV au produs imagini de bună calitate care pot fi văzute pe galeria de poze SSTV a saitului ARISS. SSI emite un semnal puternic pe 145.800 MHz FM, iar un handy pentru 2 metri şi o antenă verticală ¼ lambda vor fi suficiente pentru a o recepţiona.

Transmisiunea în FM foloseşte o deviaţie de 5 kHz, care este o deviaţie standard în majoritatea ţărilor lumii. Numeroase transivere de FM din Marea Britanie pot fi comutate pe deviaţia «largă». Se pare că toate handy-urile au montate deja din fabrică un singur filtru larg (wide). 
Programele de calculator SSTV gratuite care folosesc placa de sunet, cum ar fi de pildă MMSSTV, pot fi folosite pentru a afişa imagini. Puteti folosi şi programe ca IZ8BLY Vox Recorder pentru a înregistra transmisiunea audio pentru o decodare ulterioară în cazul în care sunteţi plecat de acasă.
Informaţii despre experimentul SSTV «MAI-75» pot fi găsite la http://www.energia.ru/eng/iss/researches/education-26.html
Pentru a afla cum să accesaţi SSTV-ul de pe SSI vizitaţi http://www.marexmg.org/fileshtml/howtoisssstv.html
Programul gratuit SSTV care foloseşte placa de sunet a calculatorului poate fi descărcat de la http://mmhamsoft.amateur-radio.ca/
(Merge şi cu MixW - nota mea, YO4PX)
(Sursă: Southgate Amateur Radio News)

P.S. 16.05.2010: Imagini recepţionate în Europa pot fi văzute aici.

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved