Iată un nou proiect pasionant sponsorizat de South African Amateur Radio Development Trust (SAARDT). «Inovaţie în radioamatorism» este un proiect cu o durată de 18 luni, destinat promovării spiritului inovativ.
Radioamatorismul este unul dintre cele mai vechi hobby-uri ştiinţifice, un hobby care îi răsplăteşte cu mari satisfacţii pe cei care îl practică, dar vine şi vremea căutării inovaţiei, a noilor idei şi a noilor tehnologii, pentru a menţine activităţile relevante şi pasionante.» Acestea sunt vederile pe care le susţine Hannes Coetzee, ZS6BZP, tehnolog, membru al conducerii SAARDT. Hannes a fost unul dintre principalii planificatori ai satelitului pentru amatori sud-african SumbandilaSat, care a stârnit un larg interes printre radioamatorii din lumea întreagă.
Radioamatorii sunt invitaţi să prezinte proiecte inovative legate de radioamatorism. Nu există nici un fel de restricţii impuse creativităţii lor, fie că e vorba de programe de calculator, de radioamatorism sau de internet, de construirea unor antene compacte pentru unde scurte sau de inovaţii în domeniul comunicaţiilor de urgenţă.
Hannes spune că mai ales în cazul comunicaţiilor în situaţii de calamităţi este nevoie de inovaţie, cum ar fi incorporarea imaginilor de mare viteză şi a transmisiilor de date utilizând echipamentul şi frecvenţele de radioamator şi interfeţele necesare compatibilizării acestora cu toate reţelele disponibile radioamatorilor.
Când e vorba de sateliţi radioamatorii şi-au adus o contribuţie importantă la dezvoltarea sateliţilor cu orbite joase şi a tehnologiilor, care şi-au găsit aplicare şi în proiectele sateliţilor comerciali. El crede că există în acest domeniu o mare oportunitate pentru inovaţie, pentru construirea unor sateliţi prin intermediul cărora oameni de toate vârstele să participe la viaţa ştiinţifică şi tehnologică a comunităţilor în care trăiesc.
Este nevoie de idei care să rezolve unele dintre problemele şi provocările radioamatorismului secolului XXI. Proiectul «Inovaţie în radioamatorism» are forma unei competiţii care să stimuleze latura creativă a radioamatorilor, pentru găsirea acelor soluţii care să facă hobby-ul mai atractiv pentru toţi amatorii din lume. Chiar şi idei vechi îmbunătăţite prin tehnici de proiectare moderne şi folosind componente moderne pot stârni admiraţia. Soluţiile vor fi evaluate prin prisma unicităţii lor – în sensul că ele nu trebuie să fi fost publicate anterior.
Proiectele conţinând descrierea construcţiilor sunt aşteptate până la data de 30 septembrie 2010. Ideile trebuie să fie inovative, dar şi aplicabile în practică. Vor fi alese trei proiecte care vor intra în stadiul final al competiţiei, în care participanţii vor fi solicitaţi să-şi contruiască prototipul pe care l-au proiectat.
Competiţia este sponsorizată de Multisource, care a pus la dispoziţie un transiver ICOM7000 ca premiu principal destinat câştigătorului. Anunţând sponsorizarea directorul executiv al Multisource Richard Smuts-Steyn a spus că inovaţia în tehnologia comunicaţiilor este un proces în permanentă derulare. «Noi credem că de pe urma acestui proiect va beneficia şi industria, pentru că de entuziasmul radioamatorilor pentru noile tehnologii se vor molipsi şi alte persoane».
Găsiţi toate detalile pe www.amateurradio.org.za.
(Sursă: Southgate Amateur Radio News)