Eroii eterului
- clic pe poze pentru mărire -
Comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză Kristalina Georgieva din Bulgaria a scris despre radioamatorism pe blogul ei:
«În ziua de 27 februarie la ora locală 03.34 un cutremur cu magnitudinea de 8.8 pe scala Richter a devastat regiunea chiliană Maule. În minutele care au urmat seismului sistemul de comunicaţii s-a prăbuşit pur şi simplu. La doar 15 minute după dezastru un radioamator (sau “ham” cum li se mai spune) pe nume Alejandro Jara (cunoscut în lumea radioamatorilor ca Charlie Echo 3 Juliett Whisky Foxtrott) a transmis primele informaţii de la faţa locului. Foarte curând alţi radioamatori i s-au alăturat lui Alejandro, furnizând informaţii despre localizarea unor persoane dispărute, despre starea drumurilor şi în sprijinul administraţiei situaţiilor de urgenţă.
Am vizitat Chile la câteva zile după cutremurul principal şi am avut ocazia să resimt o replică de 7,2 grade. Reţeaua GSM s-a întrerupt aproape imediat după seism şi a fost imposibil să dai un telefon undeva timp de mai multe ore. În situaţii critice ca acestea se dovedeşte că munca voluntară a radioamatorilor este de nepreţuit.
Ieri am avut prilejul de a întâlni câţiva “hami” europeni la o expoziţie pe care au organizat-o în holul Parlamentului european. Pasiunea lor pentru undele radio este admirabilă. “Hamii” îşi construiesc deseori propriile lor echipamente şi petrec ore nesfârşite vorbind cu colegii lor aflaţi în toate colţurile lumii (şi chiar şi în spaţiul cosmic, pentru că ei intră în legătură chiar şi cu Staţia spaţială internaţională, după cum am putut vedea în expoziţie).
Unii îi consideră ca pe un grup de oameni ciudaţi, care nu au un impact real asupra vieţilor noastre, dar atunci când se ajunge în situaţii de criză ei devin deseori eroi. Serviciul de radioamator dispune de reţele flexibile independente de infrastructura vulnerabilă a cablurilor telefonice şi a antenelor GSM şi transmite pe frecvenţe care nu se supraaglomerează prea uşor. Radioamatorii sunt conştienţi de potenţialul lor în cazul dezastrelor şi au stabilit structuri bine coordonate de răspuns în situaţii de criză, care au furnizat servicii vitale în timpul tsunami-ului din 2004, al uraganelor Rita şi Katrina din 2005 sau, mai recent, în timpul cutremurelor din L’Aquila, Haiti şi Chile.
Expresiile “ajutor umanitar” şi “reacţie la situaţii de criză” sugerează câteodată mari organizaţii care oferă ajutor şi transporturi masive cu ajutorul elicopterelor şi tirurilor. Dar de foarte multe ori avem de-a face cu munca unor anonimi, care continuă să transmită informaţii şi să ofere speranţă cu ajutorul unor aparate deteriorate şi al unor antene căzute, atunci când – după cum spun ei – “nimic nu mai funcţionează”.»
(Când vom auzi oare vreun oficial din România exprimându-se astfel despre radioamatori? - întrebarea mea, YO4PX)