Satelit de radioamator lansat de pe staţia spaţială internaţională
ULTIMA ORĂ
Agenţia spaţială federală rusă anunţă că ARISSat-1 va fi activat la 12 aprilie 2011 pe frecvenţa de 145.950 MHz în FM, pentru a comemora a 50-a aniversare a primului zbor spaţial uman. ARISSat-1 este cunoscut şi sub numele de Kedr, indicativul folosit de cosmonautul Yuri Gagarin în timpului zborului său istoric. ARRISSat-1 se află acum în interiorul Staţiei spaţiale internaţionale (ISS) şi va fi conectat la antena de radioamator montată pe ISS pentru a transmisiunea comemorativă. Se plănuieşte lansarea satelitului în cursul unei activităţi extravehiculare (Extra Vehicular Activity, EVA) în luna iulie 2011.
ULTIMA ORĂ
15 februarie 2011
După mari eforturi şi pregătiri un nou satelit de radioamator va primi în cursul lunii februarie 2011 un mic «brânci» din partea unui membru al echipei Staţiei spaţiale internaţionale, care îl va expedia pe o orbită circumterestră de joasă înălţime.
Satelitul cunoscut sub numele de ARISSat-1 va adăuga o nouă dimensiune studiului ştiinţific din şcolile şi universităţile din lumea întreagă şi, în plus, va oferi o nouă cale de comunicare comunităţii radioamatorilor.
Proiectul este rezultatul unei cooperări între AMSAT, ARISS (Amateur Radio on the International Space Station), RSC-Energia (agenţia spaţială rusă) şi NASA.
Proiectarea şi construirea satelitului a fost realizată în întregime de voluntari ai AMSAT (The Radio Amateur Satellite Corporation). Planurile iniţiale prevedeau găzduirea satelitului într-un vechi costum spaţial rusesc (suitsat), dar în momentul în care costumul a devenit indisponibil echipamentul radio a fost modificat, pentru a putea fi plasat într-un cadru special conceput. Noul satelit a fost numit ARISSat-1.
El va conţine numeroase facilităţi educaţionale care vor încuraja interacţiunea studenţilor. De exemplu, în cursul proiectării satelitului studenţi din întreaga lume a fost invitaţi să ofere imagini şi scrisori care prezentau participarea lor în activităţi ştiinţifice şi proiecte. Documentele au fost procesate şi înmagazinate într-un cip de memorie, care a fost ataşat lui ARISSat-1 şi va zbura împreună cu satelitul pe orbită în jurul Terrei. Aceste proiecte şi fotografii pot fi văzute pe www.ariss-eu.org.
Cu un scanner FM sau cu un aparat de radioamator de ultrascurte şi o antenă simplă profesorii şi studenţii lor vor putea recepţiona de pe satelit mesaje înregistrate, date telemetrice şi imagini TV. Mesajele înregistrate conţin urări trimise de studenţi din toată lumea. În fiecare dintre aceste urări este ascuns un cuvânt secret şi se va institui un concurs care va fi câştigat de cei care identifică toate aceste cuvinte.
Telemetria de voce va permite studenţilor să urmărească zilnic starea satelitului, inclusiv temperatura şi starea bateriei sale. Aceste date pot fi folosite în nenumărate proiecte şi activităţi de clasă.
Cu cele patru camere TV ARISSat-1 va realiza periodic fotografii, acestea vor fi transmise prin SSTV (Slow Scan TV, televiziune cu baleiaj lent) care vor putea fi decodate şi transpuse pe ecran folosindu-se programe gratuite disponibile pe internet.
ARISSat-1 va include şi un experiment ştiinţific realizat de studenţii Universităţii tehnice de stat din Kursk, Rusia, care va măsura zilnic presiunea reală a atmosferei Pământului. Datele experimentului împreună cu informaţii telemetrice detaliate provenind însuşi din partea satelitului vor putea fi recepţionate cu un scanner în SSB sau cu un receptor, corelate cu un program gratuit pus la dispoziţie de AMSAT. Cu un astfel de receptor se va putea monitoriza şi baliza care transmite în CW (telegrafie). Pentru a-i încuraja pe elevi şi studenţi să înveţe telegrafia ARISSat-1 va iniţia şi un concurs de recepţie a semnalelor telegrafice. Între mesaje satelitul va transmite periodic indicativele unor marcanţi pionieri în domeniul comunicaţiei spaţiale de radioamator. Colectarea tuturor acestor numeroase indicative va constitui şi ea o provocare pusă în faţa studenţilor.
În fine, ARISSat-1 este echipat cu un transponder destinat radioamatorilor autorizaţi. Acesta poate fi folosit pentru a demonstra felul în care radioamatorii de pe sol pot vorbi cu colegii lor aflaţi în alte regiuni ale lumii.
ARISSat-1 va lucra cu indicativul RS1S şi va folosi următoarele frecvenţe de uplink şi downlink:
După lansarea de pe SSI ARISSat-1 este prevăzut să fie operaţional pe orbită timp de şase luni. Mai multe despre acest proiect şi despre comunicaţiile de amator prin satelit se pot afla la următoarele adrese (sursele acestui articol):
ARISSat-1: www.arissat1.org
AMSAT: www.amsat.org