24 June 2011

Adio DX-uri în unde scurte?
Sub acest titlu este prezentat  de Southgate Amateur Radio News un fragment din articolul «Oamenii de ştiinţă previzionează o hibernare” a petelor solare» scris de Kerry Sheridan şi publicat la 14 iunie 2011 în Washington pe saitul AFP, o agenţie de presă globală. Articolul a fost preluat şi de Yahoo News:
De ani de zile oamenii de ştiinţă au prezis că Soarele va intra în jurul anului 2012 într-o perioadă de activitate maximă, cu erupţii intense şi cu un număr mare de pete solare, dar în vremea din urmă un calm suspect al acestei activităţi sugerează contrariul.
Potrivit unui număr de trei studii date marţi publicităţii în Statele Unite experţii exprimă presupunerea că ciclurile cunoscute ale petelor solare ar putea să contenească şi să se îndrepte spre un model de inactivitate care nu s-a mai produs din secolul al XVII-lea.  Printre semnele care susţin această bănuială se numără absenţa emisiilor de jeturi pe suprafaţa Soarelui, petele care dispar şi o activitate încetinită lângă poli, afirmă experţii de la Observatorul Naţional Solar (National Solar Observatory, NSO) şi de la Laboratorul de cercetări al Forţelor armate.
«Ceea ce se întâmplă este cât se poate de neobişnuit şi de neaşteptat. Faptul că trei lucrări complet diferite despre Soare duc spre aceleaşi concluzii constituie o indicaţie puternică a faptului că ciclul solar ar putea trece într-o perioadă de hibernare», a spus Frank Hill, director asociat al Reţelei sinoptice solare a NSO cu ocazia prezentării concluziilor celor trei studii la întâlnirea anuală a Secţiunii de fizică solară a Societăţii americane de astronomie care a avut loc în Las Cruces, Mexico.

Activitatea solară tinde să crească şi să descrească în cadrul unui ciclu de aproximativ 11 ani. Maxima solară şi minima solară marchează fiecare în parte aproximativ jumătatea intervalului de inversare a polarităţii magnetice a Soarelui, care se produce odată la fiecare 22 de ani.
Hill opinează că actualul ciclu solar, care poartă numărul 24, «ar putea fi ultimul ciclu normal şi că următorul ciclu cu numărul 25 s-ar putea să nu se producă pentru o bună bucată de vreme. Acest lucru e important pentru că ciclul solar generează vremea spaţială, care la rândul ei are o influenţă puternică asupra tehnologiei moderne şi ar putea conduce la schimbări climatice», a spus el reporterilor.

Experţii examinează acum posibilitatea ca această fază de inactivitate să fie o repetare a aşa-numitei «minime Maunder», cunoscută şi sub numele de «mica eră glaciară»,  o perioadă de 70 de ani între 1645 şi 1715 în care nu s-a observat existenţa niciunei pete solare.
«Dacă previziunile noastre sunt corecte nu este exclus ca actualul maxim de activitate solară să fie ultimul de care avem parte pentru câteva decenii de acum înainte. Acest lucru ar afecta totul, începând de la explorarea spaţială până la clima Terrei», a adăugat Hill.
Erupţiile solare pot trimite spre Terra particule cu încărcătură puternică care să se interfereze cu comunicaţiile prin satelit, cu sistemele GPS şi chiar şi cu controlul transporturilor aeriene. Se ştie că forţele geomagnetice pot tulbura ocazional funcţionarea aparaturii moderne. O avertizare a fost emisă nu mai târziu decât săptămâna trecută, atunci când o erupţie solară moderată a expediat în direcţia Pământui o puternică ejecţie de masă coronară.

Articolul complet «Oamenii de ştiinţă previzionează o “hibernare” a petelor solare» poate fi citit pe Yahoo News la această adresă. (Din păcate acest articol a fost retras de pe internet - nota mea, YO4PX)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved