Curiosity a amartizat!
Pasadena, CA – Cel mai avansat vehicul al NASA pentru explorarea planetei Marte a amartizat. Cântărind o tonă şi atârnând în funii de rachetă Curiosity a coborât pe Marte sâmbătă după o călătorie de 36 de săptămâni, pentru a începe o perioadă de doi ani dedicată cercetărilor.
(foto Reuters)
Construit de Laboratorul ştiinţific MSL (Mars Science Laboratory), vehiculul spaţial care a transportat Curiosity a parcurs cu succes fiecare fază a celei mai complexe amartizări întreprinse vreodată.
«Astăzi roţile lui Curiosity au început să imprime urme umane în solul marţian. Curiosity, cel mai sofisticat vehicul de acest gen până acum se află pe suprafaţa planetei roşii, unde va încerca să găsească răspunsuri la întrebări vechi de secole despre posibilitatea ca pe Marte să fi existat vreodată viaţă – sau dacă planeta este în stare să asigure existenţa vieţii în viitor. Este o realizare extraordinară, care fost posibilă prin efortul unei echipe de oameni de ştiinţă şi ingineri din toată lumea, sub conducerea bărbaţilor şi femeilor de la NASA şi a laboratorului nostru JPL (Jet Propulsion Laboratory). Preşedintele Obama a creionat o viziune îndrăzneaţă, aceea de a trimite oameni pe Marte la jumătatea anilor 2030, iar amartizarea de astăzi marchează un pas important spre atingerea acestui ţel», a declarat administratorul NASA Charles Bolden.
Curiosity a amartizat în 5 august orele 10:32 a.m. PDT (6 august 1:32 a.m. EDT) lângă un munte înalt de 4,83 km. înălţime şi 154 de km. în diametru în interiorul craterului Gale. În decursul celor doi ani ai misiunii vehiculul va investiga dacă regiunea a oferit vreodată condiţii favorabile vieţii microbiene.
«Cele şapte minute de teroare s-au transformat în şapte minute de triumf. Bucuria imensă a succesului misiunii este egalată în sufletul meu doar de admiraţia extraordinară pe care o resimt faţă de bărbaţii şi femeile acestei echipe », a spus administratorul asociat John Grunsfeld.
Curiosity a transmis prima sa imagine de pe Marte, alte imagini sunt anticipate în următoarele câteva zile, în timpul cărora vehiculul îşi verifică funcţionalitatea instrumentelor şi a mecanismelor sale. […]
Misiunea este administrată de JPL pentru directoratul misiunii ştiinţifice a NASA din Washington. Vehiculul a fost proiectat, construit şi asamblat în atelierele JPL, o secţiune a Californian Institutute for Technology din Pasadena.
Prima imagine color transmisă de Curiosity
Paraşutarea pe Marte (foto NASA/Google)
Prima imagine color transmisă de Curiosity
(foto NASA/Ziarul
financiar)
Pentru informaţii suplimentare despre misiune vizitaţi http://www.nasa.gov/mars
Urmăriţi misiunea pe Facebook şi Twitter la
http://www.facebook.com/marscuriosity
şi http://twitter.com/marscuriosity
http://www.facebook.com/marscuriosity
şi http://twitter.com/marscuriosity
(Sursă: saitul NASA, foto Reuters, tks info şi asistenţă tehnică N2YO)
Bucurie de nedescris la sediul JPL din Pasadena cu ocazia recepţionării primelor imagini transmise de Curiosity (YouTube):
Legătura radio în
timpul amartizării a fost asigurată de o staţie din Australia. Într-o mică
încăpere situată în sud-vestul capitalei o echipă de astronomi şi ingineri au
realizat ceea ce ei pot numi pe bună dreptate cea mai
importantă acţiune a carierei lor. Folosind trei antene parabolice imense
plasate în apropierea Canberrei, prin intermediul sateliţilor plasaţi pe orbite
din jurul planetei roşii ei au realizat legătura radio cu Curiosity, au
recepţionat datele transmise de acesta şi le-au retransmis centrului de control
din Pasadena.
* * *