11 December 2012

GAREC 2012, raport rezumativ
A opta Conferinţă globală pentru comunicaţii de urgenţă prin serviciul de radioamator GAREC-2012 s-a desfăşurat între 12 şi 14 noiembrie 2012 în Port Dickson, Malaiezia, a fost găzduită de MARTS (Malaysian Amateur Radio Transmitters' Society, asociaţia naţională a radioamatorilor 9M) şi la ea au participat 17 delegaţi din 9 ţări. Tema Conferinţei a fost «O lume, un angajament».
S-au prezentat comunicări pe următoarele teme:
- Sistemul mobil meteo de urgenţă, care să furnizeze cetăţenilor mijloacele de a oferi asistenţă autorităţilor folosindu-se echipament simplu şi instructaj – principii care ar putea fi transferate serviciului de amator.
- Statutul prevederilor serviciului de amator pentru situaţii de urgenţă în Finlanda, Hong Kong, Indonezia, Germania şi Elveţia. Prezentările au evidenţiat diferenţele şi similitudinile în abordarea planurilor de urgenţă în ţările respective, destinate satisfacerii necesităţilor popoarelor respective.
- Elveţia a prezentat şi procedura folosită de controlorii de reţea, care permite o administrare mai eficientă a mesajelor în cazul în care numărul acestora depăşeşte posibilităţile unei reţele simple.
- Conferinţa a examinat şi problemele şi situaţiile uzuale puse în faţa radioamatorilor comunicatori în situaţii de urgenţă. Deşi soluţiile nu sunt uşor de găsit împărtăşirea problemelor şi conştientizarea de către ţările individuale a faptului că nu sunt singure pot furniza un sprijin valoros comunităţii globale.
Au avut loc şi două activităţi practice, în care delegaţii au fost invitaţi să conlucreze ca o echipă, pentru a furniza comunicaţii de urgenţă pentru o ţară şi într-o situaţie fictivă.
- Au fost examinate Procedurile de operare în situaţii de urgenţă IARU HF ca urmare a folosirii lor în exerciţiile de urgenţă simulată transnaţionale GlobalSET şi în exerciţiile la nivel naţional. Au fost identificate un număr de oportunităţi pentru a îmbunătăţi procedurile, acestea urmând să fie detailate de delegaţi în vederea prezentării lor în faţa coordonatorilor regionali IARU pentru situaţii de urgenţă.
- S-a discutat despre modalităţile prin care GAREC şi comunicaţiile de urgenţă ar putea fi prezentate pentru a se obţine o mai vizibilă prezenţă a lor în faţa agenţiilor şi a publicului pe care le deservesc. Toate grupurile de comunicaţii sunt încurajate să împărtăşească informaţii despre toate situaţiile de urgenţă în care au fost solicitate să acorde asistenţă, astfel ca prezenţa noastră publică să fie mai marcantă şi serviciile noastre să fie mai bine cunoscute.
- S-au conştientizat mai bine restricţiile puse în calea radioamatorilor din diferite ţări în rapiditatea reacţiei lor în situaţii de urgenţă.
Conferinţa a sugerat ca viitoarele întruniri să încerce implicarea unor parteneri cum ar fi IFRC (Federaţia internaţională a societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună roşie) şi ITU pentru a beneficia de avantajele ce pot fi obţinute din acordurile de colaborare existente între acele organizaţii şi comunitatea radioamatorilor.
Următoarea Conferinţă GAREC se va organiza în Zürich, Elveţia între 25-27 iunie 2013, toate grupurile şi organizaţiile implicate în comunicaţiile de urgenţă de radioamator fiind invitate să-şi împărtăşească cunoştinţele şi să înveţe din experienţa altora.
Ca posibile locaţii ale următoarelor Conferinţe au fost identificate Hunstville, S.U.A. în 2014 şi Tampere, Finlanda în 2015.
Delegaţii au exprimat mulţumiri şi aprecieri pentru ospitalitatea şi generozitatea asociaţiei MARTS şi a poporului malaiezian de a găzdui conferinţa şi de a-i asigura reuşita.
Greg Mossop, G0DUB, coordonator pentru situaţiile de urgenţă al Regiuna a I-a IARU
 (Sursă: saitul Regiunii a I-a IARU)

Mesaj din partea lui Greg Mossop, G0DUB:
HI, Francisc, 
Sorry for the delay, I have had some internet problems here :(
Thank you for doing this translation and helping spread the information about GAREC.
73 and Happy Christmas!
Greg, G0DUB
  
Alte articole pe această temă:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved