Receptoare home made sfidează regimul nord-coreean
Sub titlul Defection starts with reform radio JH Ahn publică pe saitul NK.News.org un articol despre rolul radioului în informarea locuitorilor Coreei de nord despre ceea ce se întâmplă în afara graniţelor unuia dintre cele mai izolate şi represive regimuri dictatoriale din lume:
Aparate procurate de pe piaţa neagră îi expun pe nordici la idei provenind din exterior. «Iată dovada faptului că nord-coreenii sunt deosebit de interesaţi să afle ce se întâmplă în lumea largă», spune Kim Seung-chui, reprezentantul organizaţiei North Korea Reform Radio, prezentând publicului radioul nord-coreean autoconstruit.
«Cei care trăiesc în apropierea graniţei cu China pot cumpăra aparate de radio chinezeşti, ceilalţi sunt nevoiţi să contacteze un constructor de aparate local clandestin. Există persoane care îşi asigură existenţa construind astfel de radiouri», adaugă Kim.
Acest aparat a ajuns în posesia sa prin intermediul unor cetăţeni nord-coreeni care au reuşit să se refugieze în Coreea de sud în 2013 şi l-au adus cu ei, după ce îl cumpăraseră cu cinci ani înainte de la un comerciant clandestin de radiouri. Numele şi identitatea constructorului radioului rămân fireşte necunoscute.
Închis într-un capac din lemn cu şase laturi aparatul cântăreşte circa 1,5 kilograme. În ciuda aspectului său demodat radioul deţine majoritatea funcţiunilor pe care le au aparatele existente în comerţ. Echipa NK News l-a încercat şi a reuşit cu uşurinţă să-l conecteze la sursa de curent, să regleze volumul şi să schimbe frecvenţa de recepţie prin acţionarea modulului ataşat radioului. Deşi funcţiunile puteau fi învăţate de oricine în cinci minute, «prinderea» unei anumite frecvenţe nu s-a dovedit pe atât pe simplă pe cât părea la prima vedere.
Cea mai dificilă parte a operării acestui radio este tocmai găsirea frecvenţei dorite. Spre deosebire de aparatele moderne, cu care frecvenţele pot fi găsite cu ajutorul unor cifre afişate digital pe un ecran, radioul autoconstruit nu oferă această asistenţă vizuală, lăsându-l pe utilizator să depindă cu totul de îndemânarea sa de a suci de fiecare dată modulul manual prin mişcări delicate şi extrem de fine. Dar echipa NK News a reuşit să constate schimbările de frecvenţă produse prin acţionarea uşoară a modulului spre stânga sau spre dreapta. Kim spune că din momentul în care refugiaţii găseau semnalul căutat nu prea se mai atingeau de butonul modulului, dat fiind că le venea destul de greu să regăsească acelaşi semnal.
A doua din punct de vedere al dificultăţii a fost extinderea antenei interne pentru a obţine redarea mai puternică a unor semnale. Dat fiind că aparatul dispune doar de o antenă internă scurtă, radioascultătorii nord-coreeni sunt nevoiţi să conecteze antena la un amplificator de semnal extern pentru o recepţie mai bună. Aceasta înseamnă că un astfel de radio nu este un aparat portabil asemănător unui iPad, pentru că necesită în permanenţă o legătură cu un dispozitiv extern pentru a putea fi utilizat. Însă din momentul în care s-a realizat conectarea la o antenă exterioară ascultătorii pot recepţiona semnale radio puternice provenind de pe întreaga întindere a Asiei. Echipa NK News a putut auzi numeroase posturi coreene şi chiar şi un semnal din Japonia.
Cea de a treia problemă a fost volumul scăzut; era dificil să asculţi semnalele recepţionate folosind difuzorul original incorporat în aparat. Pentru a face semnalele suficient de puternice a trebuit să detaşăm difuzorul original şi să-l conectăm cu amplificatorul extern. Dar pentru ascultătorii clandestini volumul slab nu este cine ştie ce problemă, întrucât ei sunt obligaţi să se ascundă şi să asculte semnalele anemice numai în cursul nopţii (de regulă între orele 23.00 şi 01.00).
O oază în eter
Unul dintre refugiaţi care s-a bucurat de posibilitatea folosirii unor astfel de radiouri este Park (evident, este un nume fictiv), care a scăpat din Coreea de nord în luna noiembrie a anului trecut. «De 13 ani ascult North Korea Reform Radio şi alte staţii», spune el. Cu ajutorul acestui aparat home made Park a putut recepţiona în ultimii cinci ani Voice of America, Radio Free Asia, North Korea Reform Radio, VOP, RFC şi ONK.
«Ca să fiu sincer, educaţia ideologică din Coreea de nord este într-atât de atotstăpânitoare încât multor oameni, printre ei numărându-mă şi eu, nu le vine să creadă ce se spune pe posturile de radio străine. Iniţial eram convins că acest semnal radio este transmis de cineva care încearcă să ne inducă în eroare», îşi relatează Park primele impresii.
El adaugă: «Acest radio a jucat însă un rol important în motivarea mea de a scăpa din Coreea de nord. Prietenii mei şi cu mine ascultam în mod regulat NKRR şi alte programe de radio ascunşi în adăpostul nostru subteran. Mulţi m-au sfătuit să încetez să mai ascult acele posturi străine şi să mă ocup să câştig bani pentru mine, însă cu ajutorul acestui radio eu m-am hotărât în cele din urmă să fug din Nord».
JH Ahn este un colaborator al NK News cu reşedinţa în Seoul, Coreea de sud. Anterior el a lucrat ca translator pentru forţele armate ale Statelor Unite staţionate în Coreea.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: NK-News.org)
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: NK-News.org)
Alte articole pe această temă:
* * *