03 August 2014

Părintele Apollo are din nou antenă!
În 7 ianuarie 2014 am publicat rezultatele sondajului anual organizat de 20 de ani de cunoscuta publicaţie The DX Magazine redactată de Carl Smith N2AA pentru aflarea celor mai dorite entităţi DXCC şi am preluat şi ştirea potrivit căreia părintele Apollo SV2ASP/A, unicul radioamator activ de pe Muntele Athos -  o entitate rară DXCC – a suferit pierderea tuturor antenelor sale în urma unei puternice furtuni care s-a abătut asupra enclavei, ceea ce previzibil punea sub semnul întrebării activitatea sa în viitorul apropiat. 
În cadrul serialului «Radioamatori celebri» am prezentat în articolul Părintele Apollo SV2ASP/A situaţia acestei entităţi dorite de un mare număr de DX-mani, precum şi personalitatea remarcabilă a celui care face eforturi constante de a menţine glasul Athosului în eter în SSB, telegrafie şi moduri digitale - aceasta în pofida programului său încărcat impus de obligaţiile sale monahale în mănăstirea Docheiariou, în care s-a retras din 1980 şi în ierarhia căreia ocupă un rang important.
În urma numeroaselor legături efectuate de părintele Apollo entitatea coborâse în sondajul menţionat de pe locul 17 ocupat în 2012 pe locul 24 în 2013, astfel că vestea pierderii antenelor sale a îngrijorat comunitatea DX - şi mai ales pe cei care încă nu au reuşit să înscrie în log o legătură cu monahul radioamator.
Iată însă că spiritul radioamatoricesc nu se dezminte! Recent un grup de amatori din Grecia, beneficiind şi de sprijinul şi generozitatea lui Zorro JH1AJT s-a deplasat pe Sfântul Munte pentru a instala o antenă direcţională SteppIR, care să-i permită părintelui Apollo să ofere din nou legături DX-manilor lumii.




(Credit fotografii DX-World.net)

O fericită întâmplare a făcut ca Masa JH1AJT să-şi serbeze ziua de naştere tocmai în acele zile, o aniversare onorată şi de echipa de pe Munte, iar videoul prezintă prima legătură cu noua antenă, în telegrafie şi apoi în fonie, dintre părintele Apollo şi Masa JE1LET, urmată de o legătură în SSB cu Zorro JH1AJT, în care monahul îi adresează radioamatorului japonez mulţumirile sale călduroase.
În încheierea filmului de 3:38 minute se exprimă mulţumiri lui Zorro JH1AJT şi Masa JE1LET pentru întregul lor sprijin, precum şi lui Kostas SV1DPI, Kostas SV1CQG, Kostas SV1CQN, Thanasis SV1CQK, Dimitris SV1SN, Dimitris SV1CIB, Alekos SV0EG, John SV1GE pentru instalarea pilonului, a antenei şi a întregului echipament, lui Patrick ON4HIL pentru sprijin, lui Steve HA0DU pentru antena pentru banda de 6 metri şi companiei SteppIR pentru donarea unui beam cu 3 elemente. 
Răspunzând unui comentariu uşor critic la adresa manierei de operare a lui SV2ASP/A postat pe saitul de informaţii DX-World.net Demetreos SV2GWY face o precizare importantă: «Părintele Apollo este un operator autoinstruit. El nu a stat vreodată alături de un operator experimentat de la care să deprindă tactici de operare, din cauză că nu a existat un astfel de operator. De asemenea el nu a avut, nu are şi nu va avea niciodată timpul liber necesar să îi «asculte» pe alţii cum operează, de exemplu folosind tehnica split, lucrul în ordinea cifrelor din indicativ, un program de logare în calculator şi alte «instrumente» pe care noi le utilizăm. Aşa că trebuie să ne mulţumim cu ceea ce ne oferă el ... sau să renunţăm la intenţia de a obţine o legătură cu muntele Athos.» 
Aş adăuga că în afară de mulţumiri îi datorăm părintelui Apollo bucuria de a-l avea printre noi şi admiraţia noastră sinceră.

Într-un alt video intitulat O vizită la muntele Athos, publicat pe această pagină în aprilie 2010, cu o durată de 9:34 minute este prezentat grupul de amatori eleni care s-a deplasat pentru a repara fostul beam al lui SV2ASP/A, dar şi frumoase imagini ale mănăstirilor şi schiturilor.



*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved