07 August 2014

X1M Pro, un transiver QRP de la Wouxun
Pe saitul Essex Ham a fost publicată o analiză a versiunii Platinum a noului transiver produs de firma Wouxun, care acoperă o gamă de frecvenţă de la 0,1 la 30 MHz. La un preţ de desfacere modic de circa 250 lire sterline (aproximativ 420 USD) aparatul poate fi considerat ca fiind o alegere potrivită pentru cei care îşi încep acum activitatea de radioamator în unde scurte. X1M poate fi achiziţionat fie sub formă de kit, fie complet asamblat de către producător.
Pe saitul magazinului german Wimo X1M sub formă de kit apare cu preţul de 299 Euro (aproximativ 400 USD), cu menţiunea că momentan stocul este epuizat şi se speră ca aparatul să fie din nou disponibil în cursul lunii august 2014. (Mai jos un scurt video produs de Wimo care arată asamblarea aparatului.)

Dr. Steve Smith 2E0UEH, autorul articolului, a optat pentru varianta de kit şi după ce a realizat el însuşi munca de asamblare şi-a relatat pe larg impresiile şi a exprimat opinii cu privire la funcţionalitatea transiverului. Iată unele extrase din acest material:

Carcateristicile tehnice ale lui X1M

•          Gama de frecvenţă RX & TX:  100 kHz ~ 30 MHz
•          Moduri de lucru: USB, LSB şi CW
•          Puterea de ieşire: 5 waţi
•          Tensiunea de operare: 12 Vdc
•          Sarcina de operare: 0,35 ~ 1,2 amp
•          Preamplificator al receptorului:  are
•          Canale de memorie:  100
•          Funcţiunea RIT:  are
•          Manipulator automat intern de CW:  are
•          Afişaj luminos:  are
•          Blocarea tastaturii:  are
•          Dimensiuni:  97 x 40 x 155 mm
•          Greutatea:   0,65 kg
•          Microfon cu PTT :  inclus
•         Control prin calculator:  Compatibil cu Ham Radio Deluxe 
           (setaţi pentru FT-817 în HRD)
•        Transmitere continuă de la 100 kHz la 30 MHz prin intermediul opţiunilor din meniu.

Cinci benzi de radioamator sunt configurate cu filtraj trece-bandă. Transmiterea în afara acestor frecvenţe necesită un filtraj trece-bandă exterior. Ecarturile frecvenţelor pe benzi se conformează limitelor valabile în S.U.A.

•          Banda 1:  3,5 – 4,0 MHz         (80 metri)
•          Banda 2:  7,0 – 7,3 MHz         (40 metri)
•          Banda 3:  14,0 – 14,35 MHz  (20 metri)
•          Banda 4:  21,0 – 21,45 MHz  (15 metri)
•          Banda 5:  28,0 – 29,7 MHz    (10 metri)
•          Sensibilitatea receptorului: mai bună de 0,45 uV
•          Puterea RF la ieşire: ≥ 4,5 W
•          Stabilitatea frecvenţei: mai bună de 0,5 ppm
•          Acurateţea frecvenţei: mai bună de 0,5 ppm
•          Tensiunea de operare: 12,0 ~ 14,0V DC
•          Consum la recepţie în poziţia de stand by: 0,5 A
•          Consum la emisie: maximum 1,5 A



Iată o selecţie din consideraţiile autorului analizei:
«Am ales să comand kitul. (Aparţin categoriei de amatori care au acasă un ciocan de lipit.) Atunci când am scos componentele din pachet am fost uimit de dimensiunea redusă şi de robusteteţea cutiei. Kitul era însoţit de instrucţiuni de asamblare – unele dintre ele în limba chineză – dar ceea ce nu este prezent în text poate fi văzut în scheme, pe care le găsesc bune ... PCB-urile sunt de bună calitate. Kitul cuprindea tot ceea ce era necesar, inclusiv şuruburile şi cablajul – deşi am auzit că nu toată lumea primeşte exact aceleaşi lucruri de la alţi furnizori.
După câteva săptămâni de lucru a sosit şi momentul aşteptat, alimentarea transiverului. Spre supriza mea a funcţionat de la prima încercare. Sonoritatea este suprinzător de curată pentru un aparat atât de mic.
După ce am lucrat o vreme cu X1M folosind antenele mele verticale de 10 metri (home made pe beţe de pescuit) pot să afirm că aparatul funcţionează conform specificaţiilior sale. În SSB am lucrat printre altele Norvegia şi Rusia din Essex, situat pe coasta sud-estică a Marii Britanii. Am primit controale de 57 şi am transmis 58.
Fiind nou-venit în telegrafie am constatat pe viu valenţele acestui mod de lucru. Singurul inconvenient în CW pare să fie că volumul monitorului nu este reglabil şi nu există vreo posibilitate de a filtra semnalul telegrafic fără dezmembrarea transiverului. Volumul monitorului în telegrafie este presetat pe PCB şi pentru modificarea volumului trebuie desfăcută cutia pentru a-l ajusta.
Calitatea audio-ului difuzorului intern este foarte bună pentru un difuzor atât de mic. Controlul volumului AF este de asemenea bun, avându-se un control total de la nivelul minim la cel maxim.
Atunci când sunt acasă alimentez transiverul cu un alimentator pentru CB, dar în portabil folosesc o mică baterie de 7 Ah provenind de la o alarmă anti-efracţie, care asigură 9 ore de operare înainte de a necesita o reîncărcare.
Aparatul arată bine odată asamblat. După o funcţionare de câteva ore se încălzeşte, ceea ce nu afectează însă funcţionalitatea sa. Afişajul este plăcut, niţel cam mic, dar cu indicaţiile sale se poate naviga prin meniu fără probleme. Butoanele panoului frontal par de mai bună calitate comparativ cu primul model şi sunt uşor de acţionat, asigurând un control uşor al transiverului. Iluminarea afişajului este setată pe poziţia ON din fabrică, dacă transiverul este închis pe poziţia OFF afişajul la deschidere revine pe poziţia ON.
Controlul CAT: folosind acest transiver cu programul HRD utilizarea sa este mult uşurată prin controlarea funcţiunilor sale de pe ecranul calculatorului, cum ar fi de pildă schimbarea frecvenţei şi manipularea memoriilor. Împreună cu kitul furnizorul mi-a trimis şi un CD cu programul gratuit HRD. L-am instalat pe un calculator cu sistem de operare Windows Vista şi a funcţionat fără probleme. Recomand achiziţionarea cablului CAT împreună cu transiverul X1M, dat fiind că controlarea acestuia cu calculatorul este mult mai lesnicioasă.
Aş sugera să vizitaţi grupul de discuţii Yahoo despre X1M, unde se găsesc numeroase informaţii despre actualizări, modificări şi probleme.
În fine, un avertisment: NU TRANSMITEŢI dacă SWR-ul este mai mare de 2,0. Tranzistorul amplificatorului RF se va arde, ceea ce va pune punct lucrului dv. DX. Dacă se întâmpă acest lucru este momentul de a pune la lucru ciocanul de lipit pentru schimbarea tranzistorului, o procedură nu din cale afară de simplă. Deci, aveţi grijă.
Sper să găsiţi această analiză utilă. Vă doresc să vă bucuraţi de transiverul X1M şi să lucraţi cele mai frumoase DX-uri. - 73 - Dr. Steve Smith, 2E0UEH »

Autorul sugerează şi posibilitatea efectuării unor mici modificări, una dintre acestea la soclul de intrare al căştii, pentru a obţine un volum maxim, iar cealaltă pentru eliminarea unei sonorităţi cam înfundate a modulaţiei în SSB prin practicarea a trei găuri în carcasa microfonului.

Linkuri utile şi manuale de utilizare

VK3XPT/P din Australia realizează cu 5 waţi şi cu o antenă magnetică loop o legătură cu IZ7NLJ din Italia în banda de 20 de metri, la o distanţă de peste 24000 km:


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved