12 August 2014

Radioamatorism în jurul Lunii
Spre sfârşitul anului radioamatorii vor avea ocazia de a recepţiona ceea ce poate fi considerat DX-ul suprem, transmisiunile echipamentului de radioamator în modul digital JT65B aflat în călătorie circumselenară.
Beijingul plănuieşte să trimită primul său modul lunar recuperabil, care să înconjoare satelitul natural al Pământului purtând aparatură în greutate de 15 kg., alimentată de baterii, cunoscută sub denumirea de 4M-LXS şi realizată de Luxspace. Echipamentul de radioamator va transmite semnale JT65B pe frecvenţa de 145,900 MHz, care poate fi decodat prin utilizarea programului gratuit WSJT.
Modulul este unul dintre modelele de încercare ale sondei spaţiale Chang’e-5, în cadrul unui program ambiţios, care va avea ca sarcină în perspectivă aselenizarea, colectarea de mostre şi revenirea pe Terra. Lansarea, programată pentru al patrulea trimestru al anului 2014, are ca scop testarea tehnologiilor vitale pentru succesul programului Chang’e-5. Modulul va fi plasat pe o orbită Lunar Transfer Orbit (LTO), va efectua un zbor în jurul Lunii şi va reveni în atmosfera terestră după 9 zile.
Modulul a sosit în Xichang, Sichuan duminică 10 august şi a fost transportat la Centrul de lansare a sateliţilor din Xichang. 


Primul modul selenar al Chinei Chang'e-1 porneşte spre Lună din Centrul de lansare a sateliţilor Xichang, provincia Sichuan în octombrie 2007 (Foto AFP)

În mitologia chineză Chang’e este zeiţa Lunii, care locuieşte într-un palat împreună cu Yutu, un iepure de jad. Vehiculul lunar lansat la sfârşitul anului trecut ca parte a misiunii lunare Chang’e 3 a fost botezat cu numele animalului. Chang’e-3 a aselenizat şi vehiculul Yutu a funcţionat bine până în luna ianuarie când sistemul său de control a pierdut legătura cu Terra, iar în mai chinezii au anunţat că vehiculul devine pe zi ce trece «mai slab».


Modulul lunar Chang’e-3  fotografiat cu camera panoramică a vehiculului selenar Yutu în 22 decembrie 2013 (Foto credit CNSA)

Iepurele de jad pe suprafaţa Lunii, fotografiat de Chang'e-3

Conform Administraţiei de stat pentru ştiinţă, tehnologie şi industria apărării naţionale a Chinei (SASTIND) misiunea Chang’e 5 va fi mai sofisticată, iar provocările tehnologice pe care va trebui să le învingă vor consta din decolarea de pe suprafaţa Lunii, plasarea pe o orbită circumselenară şi reintrarea în mare viteză în atmosfera pământeană. Projectul, aflat sub egida forţelor militare chineze, include şi plasarea unei staţii orbitale permanente în 2020 şi, în final, trimiterea unui echipaj uman pe Lună. Acum doi ani un savant chinez a anunţat mijloacele de informare că ţara sa plănuieşte pentru 2020 colectarea de mostre de pe suprafaţa planetei Marte.
(Surse: Southghate AR News, News.Xinhuanet.com, Chinaview.com, RadioAustralia.net, Universitytoday.com, Wikipedia)

Pagina IARU  de coordonare a frecvenţelor sateliţilor
Programul gratuit WSJT creat de Joe Taylor K1JT

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved