31 August 2014

Speranţe pentru insula Navassa KP1!
                                                                           Motto: A lucra DX este o stare de spirit.
                                                                   Pe un DX-man nu-l judeca după ce a lucrat,
                                                                              ci după felul său de a fi şi de a gândi.
                                                                        ("Veteranul" [Hugh Cassidy, WA6AUD])

Comunicat de presă
29 august 2014
Proiectul KP1-5 este încântat să anunţe că Serviciul de pescuit şi faună-floră naturală al Statelor Unite (U.S. Fish and Wildlife Service, USFWS) a aprobat o operaţiune de radioamator din Rezervaţia naţională de faună şi floră naturală Navassa (KP1). Activitatea va avea loc în cursul următoarelor 18 luni şi va fi armonizată cu activităţile curente ale USFWS.
În decursul ultimului an iniţiatorii proiectului KP1-5 au participat la numeroase întâlniri la diverse eşaloane cu administraţia USFWS. În tot timpul discuţiilor noastre personalul Serviciului a fost curtenitor, profesional şi cooperant. Am fost trataţi cu sincer interes şi respect şi credem că radioamatorii pot fi consideraţi de acum parteneri, şi nu adversari.
La fel ca şi în cazul operaţiunii Desecheo din 2009 şi în intenţia de a proceda cu transparenţă şi imparţialitate USFWS a solicitat propuneri pentru activitatea de radioamator din partea acelor persoane individuale şi grupuri care au cerut deja în trecut un Permis pentru uz special (Special Use Permit). Iniţiatorii proiectului KP1-5 vor înainta o propunere, în speranţa că vor fi aleşi, aşa cum s-a întâmplat cu operaţiunea de mare succes de pe insula Desecheo (K5D).
Dorim să mulţumim Serviciului de pescuit şi faună-floră naturală al Statelor Unite pentru decizia de a permite această activitate. Insula Navassa ocupă poziţia 2 plista celor mai dorite entităţi DXCC în sondajul realizat în 2013 de The DX Magazine şi poziţia 1 în clasamentul ClubLog. (cu un procent de 96,96 dintre utilizatori - nota mea, YO4PX)
Vă invităm să vizitaţi saitul nostru http://kp1-5.com pentru informaţii actualizate.
73,
Proiectul KP1-5
Bob Allphin, K4UEE, preşedinte
Glenn Johnson, NA5U, secretar
Jim Bass, K5KQI, trezorier 
………………………………………………………………………………………………………

Proiectul KP1-5 a fost iniţiat în 2002, când eforturile separate ale diferitelor grupuri de DX-mani au fost însumate pentru obţinerea ţelului comun, acela de a activa insulele Navassa (KP1) şi Desecheo (KP5). În acel moment niciuna dintre aceste insule nu fusese activată de radioamatori de peste 10 ani.
Ca urmare a cererii mereu crescânde din partea comunităţii DX de activare a celor două insule Serviciului de pescuit şi faună-floră naturală al S.U.A. a lansat în iunie 2008 solicitarea de a i se adresa propuneri în vederea unei activităţi de radioamator cu o durată de două săptămâni. S-au primit şapte propuneri, care au fost examinate de o comisie independentă formată din trei persoane, pentru desemnarea propunerii care întruneşte cel mai mult sau chiar depăşeşte condiţiile puse de USFWS. Iniţiatorii proiectului au depus o propunere detaliată de 172 de pagini şi au fost selecţionaţi în 20 septembrie 2008, iar Permisul pentru uz special a fost semnat din partea expediţionarilor de liderii DXpediţiei Bob Allphin K4UEE şi dr. Glen Johnson W0GJ. Între 12 şi 25 februarie 2009 22 de operatori (în echipe succesive) au instalat pe insula Desecheo opt staţii de radio sub supravegherea atentă a oficialilor USFWS şi au realizat cu indicativul K5D un număr impresionant de 115.787 legături, ceea ce a avut ca rezultat mutarea insulei de pe poziţia 6 în clasament (pe vremea aceea cu un număr total de 338 entităţi) în afara primelor 100 cele mai dorite entităţi DXCC. 

(În ianuarie-februarie 2012 o echipă columbiano-americană sub conducerea lui Jorge HK1R, lider şi Bob K4UEE cu Gregg W6IZT, co-lideri, a organizat  o senzaţională activare cu indicativul HK0NA a unei alte entităţi rare, insula Malpelo, de unde s-au realizat 192.089 QSO-uri. Dintre acestea 1037 au fost legături cu staţii YO. Vezi articole despre această DXpediţie aiciaici şi aici. La Dayton SouthWest DX Association a acordat şi acestei activităţi titlul de «DXpediţia anului» - nota mea, YO4PX).

Placheta «DXpediţia anului 2009» (alături de expediţia VK9DWX pe ins. Willis)

DXpediţia anului 2012
………………………………………………………………………………………..................
Navassa (în franceză La Navasse, în creola haitiană Lanavaz sau Lavasheste o mică insulă nelocuită, revendicată ca «teritoriu neorganizat şi neincorporat al Statelor Unite» - prima posesiune a S.U.A. din Caraibe - care o administrează prin intermediul Serviciului de pescuit şi faună-floră naturală. Haiti revendică de asemenea suveranitatea asupra insulei din 1801.
Insula are o suprafaţă de circa 5,2 km² şi este situată la 18°2410N,  75°045W, fiind la o distanţă de 73 km vest de Haiti şi la 170 km sud de Guantanamo Bay, Cuba. Terenul are o elevaţie maximă de 76 metri. Refugiul naţional al faunei şi florei naturale protejează ecosistemul recifelor de corali, fauna şi flora naturală şi oferă oportunităţi pentru cercetări ştiinţifice pe insulă şi în jurul acesteia pe o suprafaţă de 5,44 km² de teren şi pe o rază de 22,2 km ai habitatului marin. 
Insula Navassa adăposteşte o importantă colonie de păsări marine, precum şi patru specii de şopârle endemice. Rezervaţia este administrată ca parte a Complexului rezervaţiilor naţionale ale insulelor Mării Caraibelor. Datorită condiţiilor riscante de debarcare şi în scopul prezervării habitatului speciilor care trăiesc pe insulă rezervaţia nu este deschisă publicului.

Farul de pe insula Navassa, construit în 1917 şi dezactivat în 1999. Clădirea administraţiei din spatele farului, abandonată, se află în ruine.  

Câteva activităţi anterioare de pe ins. Navassa

QSL extrem de rar din 1929, trimis de Russel Dunaja (1905-1989), autorizat în 1921 ca 3ADY, ultimul indicativ W3BFF, unul dintre operatorii farului de pe Navassa în anii 1928 şi 1929
Între 26 şi 31 martie 1958 operatorii W2NSD, W4KVX, W8DJN, W8EZF, W8FGX şi W8RSW au înscris în loguri peste 7000 de legături în CW, AM şi SSB. O deosebit de interesantă şi cuprinzătoare relatare şi o colecţie de fotografii realizate în timpul expediţiei pot fi văzute la această adresă.
Expediţie în 1978 cu operatorii N0TG, W0RJU, W0ZH, AD0PP, N0WL, K2KA, W2PAU, W2ORA, WA4SSU şi W6OIG. Mai jos filmul expediţiei.



Guvernul haitian a contestat întotdeauna revendicarea Statelor Unite asupra insulei Navassa. În iulie 1981 opt amatori haitieni au întreprins o DXpediţie demonstrativă. La sosirea lor pe insulă cu elicopterul prezidenţial al preşedintelui haitian de tristă faimă Jean-Claude Duvalier au fost întrebaţi de oficiali ai marinei americane staţionaţi pe Navassa dacă au un permis de debarcare şi li s-a răspuns: «noi nu avem nevoie de permis pentru a călători în ţara noastră». Când militarii au înţeles că e vorba de un grup de radioamatori au devenit curtenitori. Cele două echipe au cooperat, s-au distrat şi s-au ajutat reciproc în cursul şederii haitienilor pe insulă. (Fotografii şi relatare la aceasta adresă.)

Între 4 şi 9 aprilie 1985 operatorii din Jamaica, S.U.A. şi Columbia 6Y5NR, 6Y5IC, 6Y5HN, 6Y5KC, 6Y5FS, N2EDF, K2SG şi HK3AYM au realizat 12800 de legături cu 142 de ţări.

10-19 februarie 1988, 18500 de legături realizate cu indicativele N2EDF şi K2SG în CW, SSB, RTTY şi SSTV. Operatorii N2EDF, K2SG, KE4VU, W3GH, N4GNR, KD2NT şi KT2Q au folosit trei staţii de 100 W fără amplificatoare, doi dipoli, un delta loop şi un 3 ele. Yagi pentru trei benzi.

Ianuarie 1992. Operatorii au lucrat cu indicativele lor N0TG, AA4NC, KW2P, AA4VK şi WA4DAN /KP1 adunând 33462 de legături în loguri.

Martie-aprilie 1993.  Aceasta a fost ultima activare a insulei Navassa. S-a lucrat cu indicativele W5IJU/KP1, NF6S/KP1, KH2S/KP1 şi KH2W/KP1 operate de W5IJU, JH4RHF, JR4DUW, KB4VLO, K0IYF, VE1AOE, WJ2O şi NF6S. A se remarca scara de fier, singura cale de acces pe insulă de pe mare




ULTIMA ORĂ
Mesaj de la Bob Allphin, K4UEE primit în 8 septembrie 2014:

Salut, Fery,
Bineînţeles că îmi amintesc de tine, indicativul tău se regăseşte în multe dintre logurile DXpediţiilor mele. Îţi mulţumesc pentru publicitate.
Te rog anunţă-i pe cititorii tăi că Proiectul KP1-5 pregăteşte o propunere adresată Serviciului de pescuit şi faună-floră naturală a S.U.A. şi că sperăm că ni se va acorda permisiunea de a opera în ianuarie 2015. Glenn Johnson W0GJ şi cu mine am selecţionat o echipă grozavă de operatori şi ne aşteptăm să realizăm 100.000 de legături. Plănuim antene şi radiouri care să ne ajute să ne facem auziţi cu semnale puternice în Europa. Aceasta va fi o ocazie minunată pentru radioamatorii YO să ne contacteze şi să obţină o confirmare din KP1.
73,
Bob K4UEE

22 octombrie 2014
Serviciul de pescuit şi faună-floră naturală a Statelor Unite (U.S. Fish & Wildlife Service, USFWS) a notificat organizatorii proiectului KP1-5 că echipa lor va fi aceea care va activa insula Navassa (KP1) în cursul lunii ianuarie 2015.
DXpediţia va dura maximum 14 zile. Perioada exactă va fi stabilită în funcţie de cerinţele USFWS şi de condiţiile meteo.
Echipa noastră ai cărei membri dispun de o vastă experienţă este completă şi pregătită pentru această provocare. Săptămânile care urmează vor fi extrem de încărcate, dat fiind că echipa are mai puţin de 90 de zile la dispoziţie înainte ca DXpediţia să apară în eter.
Ianuarie este luna în care activitatea de cuibărit a păsărilor se situează la minimum, acesta fiind motivul principal pentru care USFWS solicită ca activitatea să se desfăşoare în această lună. Cu toate acestea vremea este imprevizibilă în ianuarie şi insula Navassa este înconjurată de faleze, ceea ce ar putea împiedica o debarcare în siguranţă a vasului. Din aceste considerente şi pentru a putea folosi la maximum timpul disponibil pe insulă şi în eter se plănuieşte o operaţiune asistată de elicopter. Navassa se află la peste 160 de km de cel mai apropiat heliport, astfel că vor fi necesare nu mai puţin de 10 drumuri dus-întors la începutul şi la încheierea expediţiei. Evident că aceasta înseamnă o sporire semnficativă a costurilor activării acestei entităţi situate pe poziţia 1 (în clasamentul celor mai dorite entităţi DXCC conform ClubLog şi pe poziţia 2 conform sondajului pe 2013 organizat de The DX Magazine – nota mea YO4PX).
În următoarele săptămâni vom conlucra cu USFWS şi pe măsură ce se vor stabili detaliile operaţiunii vom emite periodic communicate de presă. Urmăriţi pagina noastră de internet the KP1-5 Project pentru a afla mai multe informaţii şi despre felul în care puteţi sprijini financiar această DXpediţie. Membrii proiectului KP1-5 s-au angajat să-şi asume 50% din suma totală a costurilor. Sperăm că comunitatea DX va finanţa restul acestora.
Pentru proiectul KP1-5:
Bob Allphin K4UEE, preşedinte
Glenn Johnson W0GJ, vicepreşedinte
Mike Thomas NA5U, secretar


(Surse: pagina Proiectului KP1-5, Wikipedia, K8CX QSL Gallery, Les Nouvelles DX, SouthWest Ohio DX Association, colecţia de QSL-uri YO4PX, YouTube. Viitoarele ştiri despre această activitate mult aşteptată vor fi prezentate aici în rubrica ULTIMA ORĂ.)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved