20 August 2015

O vizită la marele radiotelescop ASKAP din Australia
Australian Square Kilometre Array Pathfinder, abreviat ASKAP, este noul radiotelescop al Organizaţiei de cercetări ştiinţifice şi industriale a Commonwealth-ului (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, CSIRO), o agenţie federală guvernamentală dedicată cercetării ştiinţifice din Australia, pusă la dispoziţia Observatorului de radio-astronomie Murchison din statul Western Australia. Construcţia telescopului a început în 2009 şi a fost finalizată în 2012.
Combinaţia dintre viteza sa mare de baleiere şi înalta sa sensibilitate vor permite astronomilor să găsească răspunsuri la anumite întrebări fundamentale despre crearea şi evoluţia timpurie a universului nostru şi să testeze teoriile magnetismului şi previziunilor din teoria generală a relativităţii lui Albert Einstein.
ASKAP va fi totodată un important demonstrator tehnologic în cadrul proiectului Square Kilometre Array (SKA), un viitor radiotelescop, cel mai mare şi cel mai sensibil din lume. Telescopul ASKAP a fost inaugurat în 5 octombrie 2012, devenind cel mai rapid radiotelescop existent la ora actuală şi cu ajutorul căruia savanţii speră să folosească informaţiile colectate de acesta pentru cercetarea universului, inclusiv pentru cartografierea găurilor negre şi explorarea originiilor galaxiilor. (Wikipedia)

……………………………………………………………………………………....................



Alex Cherney este un creator de software în timpul zilei şi un pasionat astronom şi fotograf în timpul nopţii, cu un interes special pentru fotografia cu expunere lentă. Născut în 1975 în Ucraina, el locuieşte în prezent în Melbourne, Australia şi este un membru activ al Mornington Peninsula Astronomical Society. Întreţine un blog cu imagini şi videouri la această adresă.
Alex a vizitat ASKAP, a redactat o succintă relatare a vizitei sale şi a produs şi un scurt film postat pe Vimeo. Materialul a fost semnalat saitului Southgate AR News de radioamatorul britanic G7VFY. (Tks Stephen!) Iată textul lui Alex Cherney şi videoul său de 3:37 minute «ASKAP Radio Telescope»:

Monotonia şesului Australiei de vest este întreruptă de înaltele antene ale radiotelescopului SKA Pathfinder. Cerul nopţii este de o întunecime majestuoasă şi cât vezi cu ochii nu zăreşti nici fel de lumini produse de mâna omului. Parabolicele se rotesc lent urmărind drumul stelelor. Ne aflăm pare-se într-un adevărat paradis al astronomilor … Cu adevărat, am avut marea bucurie de a fi acolo şi de a putea filma sub cerul nocturn radiotelescopul ASKAP al CSIRO. Echipamentul a funcţionat ireproşabil, iar vremea a fost plăcută.
Sediul Observatorului radioastronomic Murchison este unul dintre locurile cu cea mai profundă linişte radio de pe planetă, nu sunt mulţi cei care îl pot vizita. Această înregistrare ar putea fi chiar unică, pentru că faza de testare a telescopului s-a încheiat, iar în apropierea telescopului este interzisă folosirea oricăror echipamente electronice, inclusiv a camerelor de luat vederi.
ASKAP este un radiotelescop de ultimă generaţie, cu cele 36 de antene sale a căror suprafaţă de colectare totală de circa 4000 de metri pătraţi. În momentul în care dotarea sa va fi completă ASKAP va putea detecta de sute de ori mai multe galaxii decât actualele radiotelescoape şi ne va ajuta să înţelegem felul în care s-au format şi au evoluat acestea.
Sper că vizionarea acestui scurt film vă va face plăcere. Mulţumiri lui Maxim Voronkov (CSIRO) pentru ajutorul acordat în locaţia telescopului şi pentru rotirea antenelor, precum şi agenţiei CSIRO Astronomy and  Space Science care mi-a organizat această vizită de neuitat. Mulţumiri companiei Dynamic Perception pentru producerea echipamentului portabil şi programabil Stage Zero. Muzica: Human Imaginations realizat de maxx (Tunguska Electronic Music Society)Alex Cherney
(Traducere, adaptare şi completări de YO4PX. Surse: Southgate AR News, Wikipedia, Vimeo, twanight.org.)


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved