23 April 2016

Agenţia spaţială europeană invită radioamatorii la concurs
«Este momentul să ascultăm semnalele sosite din spaţiul cosmic», ne îndeamnă Oficiul educaţional al ESA (European Space Agency), care pentru a celebra iminenta lansare pe orbită terestră joasă a trei sateliţi construiţi de studenţi în cadrul programului Fly Your Satellite! (Lansează-ţi satelitul!) îi provoacă pe radioamatori să tragă cu urechea şi să înregistreze semnalele acestora.
ESA va acorda premii primelor trei persoane care vor trimite un semnal înregistrat de la unul dintre următorii sateliţi CubeSat a căror lansare este preconizată pentru sâmbătă 23 aprilie orele 21.02 UTCAAUSAT4, E-st@r-II sau OUFTI-1.
Lansarea celor trei CubeSat cu ajutorul unei rachete ruseşti Soyuz-STA Fregat-M din Kourou, Guyana franceză, America de sud fusese programată pentru vineri 22 aprilie, însă a fost amânată cu 24 de ore din cauza vremii nefavorabile. (Lansarea a fost din nou amânată, vezi mai jos ULTIMA ORĂ)

Îndată după plasarea lor pe orbitele finale sateliţii vor începe să transmită semnale spre Terra care pot fi recepţionate de oricine cu ajutorul unui echipament obişnuit de radioamator. ESA îi invită pe toţi să înregistreze semnalul şi să-l trimită ataşat la un e-mail la cubesats@esa.int şi echipei CubeSat.

           Ce trebuie să conţină e-mailul: 
  • Înregistrarea audio a balizei în telegrafie
  • Numele dumneavoastră
  • Indicativul dumneavoastră
  • Adresa poştală pentru QSL
  • Ora recepţionării balizei în telegrafie
  • Decodarea balizei în telegrafie
  • Locaţia
  • Câteva date despre echipamentul dumneavoastră
Pentru fiecare CubeSat primul e-mail primit (şi confirmarea faptului că semnalul aparţine satelitului) va fi recompensat cu următoarele premii:
  • Afiş Fly Your Satellite!
  • O geantă cu bunătăţi educaţionale ESA
  • Un model tipărit 3D la scara 1:1 a satelitului CubeSat
Detalii complete şi informaţii privind frecvenţele se găsesc la
http://www.esa.int/Education/CubeSats_-_Fly_Your_Satellite/Be_the_
first_to_catch_a_signal_from_Fly_Your_Satellite!_from_spac
e


AAUSAT4   frecvenţă downlink 437,425 MHz
Informaţii suplimentare aici.

E-st@r-II   frecvenţă downlink 437,486 MHz
Informaţii suplimentare aici.

OUFTI-1    frecvenţă downlink 145,980 MHz
Informaţii suplimentare aici.
Contact: oufti-1@ulc.ac.be

Articolul «Satelit D-STAR lansat din Kourou» pe saitul AMSAT-UK:
(Traducerea acestui material în limba română în articolul «Lansarea primului satelit D-STAR» publicat la 15 aprilie 2016 se găseşte la această adresă. Informaţi despre D-STAR, linkuri spre articole despre sateliţii de amator şi un video promoţional produs de ICOM în subsolul articolului - nota mea, F.G.)
(Traducere de YO4PX. Sursă: Southgate AR News, ESA)


Mesaje de la constructorii sateliţilor
Thanks a lot, Francisc!
If you like us to do it we will put you and the link on our HAM page.
Jens
Assoc. Prof. PhD Jens Dalsgaard Nielsen
Automation & Control Aalborg University Denmark
www.es.aau.dk/staff/jdn jdn@es.aau.dk  +45 9940 8734

Thank you Francisc!
We all hope to receive TLM packets from you and your colleagues…. Fingers crossed!

Hi, Francisc,
Thanks for helping us to promote the student's job!
It as very pleasant for us to see HAM community rejoice.
73s
Xavier, ON5XAW

Dear Francisc,
Thank you.
Please, encourage your fellow ham radio operators in Romania to track our satellite and to send us the messages sent by the Morse beacon (audio files, coded message, and/or decoded message).
This information is very valuable for us to monitor the satellite and to understand its operation in space.
Best,
Jacques, ON9CWD

Ultima oră
Rafale de vânt puternice de mare altitudine s-au abătut asupra rampei de lansare a rachetei Soyuz, ceea ce i-a determinat pe oficialii din Guyana franceză să amâne lansarea celor cinci sateliţi europeni. Acum lansarea este preconizată pentru duminică 24 aprilie orele 21:02:13 UTC în speranţa că vremea se va îmbunătăţi. Este a doua oară când din aceleaşi motive se amână lansarea, care fusese prevăzută iniţial pentru ziua de vineri.

24 aprilie 2016
Orele 20:26 UTC
Cu mai puţin  de o oră înainte de lansare aceasta a fost amânată pentru a treia zi la rând. «Se lucrează pentru a se putea confirma o nouă tentativă pentru ziua de luni 25 aprilie», a declarat preşedintele şi directorul executiv al Arianespace Stephane Israel.


25 aprilie 2016
Orele 8:30 UTC - Rezultatele verificărilor tehnice care au cauzat amânarea lansării sunt aşteptate în jurul orelor 11:30 UTC. În acest moment lansarea rachetei Soyuz este fixată pentru ziua de 25 aprilie la orele 21:02 UTC în funcţie de remedierea defecţiunii constatate duminică. (Sursă: ESA)
  
Orele 12:15 UTC – Anomalia tehnică a fost remediată, lansarea zborului Soyuz VD14 care va purta Sentinel-1B şi trei sateliţi CubeSat este acum planificată pentru luni 25 aprilie orele 21:02 UTC. (Sursă: ESA)

26 aprilie 2016
Pe saitul n2yo.com la adresa http://www.n2yo.com/satellites/?c=latest-launches se găsesc informatii si pot fi urmăriţi cei trei sateliti construiţi de studentii din Danemarca, Belgia şi Italia care au fost lansati cu succes în 25 aprilie 2016 de la Arianespace, Guyana franceză în cadrul programului Fly Your Satellite al Agenţiei spaţiale europene.

 (Foto credit Spaceflightnow.com)


 (Foto credit ESA)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved