19 April 2016

Puterea glasului
de Adam Fabio
Mulţi dintre noi am încercat în copilărie cunoscutul experiment «două conserve conectate cu o sfoară». Michael Rainey AA1TJ nu l-a uitat. În 2009 el a construit El Silbo, un emiţător de radioamator alimentat exlusiv cu vocea sa. El Silbo transmite în bandă laterală dublă (double side band, DSB) în banda de 75 de metri. Deşi vocea este folosită pentru a excita emiţătorul, acesta nu transmite de fapt vocea utilizatorului, ci telegrafie, aşa că dacă cineva are intenţia de a construi o replică a lui El Silbo ar face bine să-şi împrospăteze cunoştinţele în codul Morse.
La fel ca multe emiţătoare QRP schema lui El Silbo este destul de simplă. Un difuzor recuperat dintre piesele vechi pregătite pentru a fi casate, este instalat în partea inferioară a conservei pentru a transforma puterea glasului în energie electrică. Semnalul este direcţionat să treacă printr-un transformator şi folosit pentru a excita un cristal pe 75 de metri. Doi tranzistori NPN (în acest caz MPS6521) trec semnalul printr-un al doilea transformator, pentru a fi trimis printr-un circuit oscilant spre antenă.

În 2009 MIchael a venit cu El Silbo pe coasta statului Maine în încercarea de a realiza un contact transatlantic. Acesta nu este un lucru chiar atât de spectaculos, cum poate părea celor neavizaţi, Michael a făcut legături radio «peste baltă» folosind puteri şi mai mici. Cu toate că de această dată tentativa nu s-a soldat cu succes Michael a reuşit legături la o distanţă de 1486 km (923 mile). Să recunoaştem că e o performanţă pe cinste, ţinând cont de faptul că a fost obţinută răcnind  într-o conservă!

Una dintre povestirile favorite ale lui Michael legate de El Silbo este conversaţia (QSO-ul) cu James F. Cluett W1PID care se afla la distanţa de 109 km. Constructorul a constatat că semnalul era într-atât de bun încât nu a avut deloc nevoie să strige. El şi-a redus «puterea de emisie» scăzând glasul pentru a transmite vocal punctele şi liniile. Cei doi parteneri de QSO au putut conversa timp de 17 minute, Michael folosindu-şi exclusiv vocea ca sursă de energie. Credem că aceasta este o realizare uimitoare, fiind încă o dovadă că nu ai neapărat nevoie de un shack utilat cu aparatură în valoare de multe mii de dolari pentru a realiza legături ca radioamator.
 ....................................................................................................................

Pagina Soldersmoke.blogspot.com prezintă emiţătorul alimentat cu puterea glasului realizat de AA1TJ şi în glumă Bill N2CQR îi adresează câteva sfaturi amicale pentru mărirea puterii:
«Michael, este clar că elementele italiene ale proiectului au avut o importanţă decisivă. Poate că unele dintre acestea să nu-ţi fi atras atenţia. Am observat că a fost folosită o cutie pentru ulei de măsline ... Pentru a obţine noi progrese mă gândesc că ar trebui să iei în considerare şi experimentarea cu alte substanţe, provenind tot din Peninsula latină, cum ar fi cappuccino, Nutella şi eventual ceva vino bianco ...
Încă cevaîn timp ce urli în cutie nu uita să-ţi însoţeşti acţiunea şi cu o gesticulaţie corespunzătoare. Ţi-aş recomanda să-i iei ca model pe napolitani, ei sunt cei mai buni în domeniu. Aş spune chiar că înainte de fiecare CQ e indicat să te transpui în mintea unui napolitan. Imaginează-ţi că cineva ţi-a buşit maşina şi vă certaţi cine a fost de vină. Această metodă ar putea să-ţi genereze cel puţin 20 de mW suplimentari!
In boca al lupo!» (în gura lupului! - urare folosită în showbiz, adresată unui interpret înainte de a intra în scenă, la care răspunsul uzual este crepi il lupo!, crăpa-ar lupul! - nota mea, YO4PX)

(Traducere de YO4PX. Sursă: pagina Hackaday. com,  Soldersmoke.com, YouTube)


Patente înregistrate de inventatorul Michael Rainey AA1TJ: un regulator de curent şi un sistem de alertare şi localizare pentru persoanele căzute peste bordul unui vas:

Două filme despre construcţiile lui Michael postate pe YouTube: un amplificator pe diode şi un amplificator audio construit din diode:

Proiectele QRP realizate (31):
printre care pe poziţia 6 figurează El Silbo, cu o inregistrare MP3 a semnalelor transmise cu «conserva» recepţionate de W1TXT aflat la distanţa de 245 de km:




*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved