02 November 2016

BITX40 acum disponibil in kit
Sub titlul «Transiverul BitX la majorat» Jenny List a publicat pe pagina Hackaday la 18 octombrie 2016 un nou articol despre radioamatorul indian Ashhar Farhan VU2ESE şi creaţiile sale destinate radioamatorilor:
«A fost o vreme în care ideea de a-ţi construi propriul transiver monoband putea părea unora prea descurajantă, însă nu şi pentru radioamatorii constructori împătimiţi. 
La urma urmei realizarea unui emiţător cu bandă laterală unică (single sideband, SSB) era în sine destul de complexă, fără a mai pune la socoteală şi complexitatea receptorului şi a circuitelor de comutare aferente.
În 2003 un amator indian, Ashhar Farhan VU2ESE a schimbat totul. Transiverul său BitX se bazează pe schema unui amplificator bidirecţional şi componente uşor de procurat, cu care aproape oricine putea să-l construiască prin tehnici tradiţionale la un preţ extrem de rezonabil.
În cursul anilor care au urmat publicării primei scheme a transiverului său aceasta a fost realizată de mii de radioamatori şi îmbunătăţită, a fost prezentată sub formă de kit, a fost extinsă la alte benzi, i-au fost adăugate noi facilităţi. Cu toate acestea se pare că autorul însuşi a avut parte de extrem de puţine beneficii de pe urma muncii sale.
De aceea luăm notă cu mare interes de apariţia pe piaţă sub formă de kit a unui nou transiver BitX produs de o companie înfiinţată chiar de Asshar Farhan. Este vorba de o placă cu circuit imprimat (printed circuit board, PCB) pe baza unei scheme actualizate şi cu componente mari SMD (surface-mount device) ce poate fi modificată cu uşurinţă. Ca şi în cazul schemei originare se furnizează un rezumat extensiv al funcţionării sale tehnice în cazul în care amatorii ar dori să-şi construiască de la zero propriul transiver, însă la suprinzătorul preţ de 45 USD ei ar putea renunţa la îndeletnicirea cu ciocanul de lipit şi s-o înlocuiască cu aşteptarea sosirii unui pachet din străinătate.

Nu prea ne stă în obicei să prezentăm lansări de produse comerciale aici pe Hackaday, deşi suntem asediaţi de persoane care încearcă să ne convingă s-o facem. Se poate pune atunci întrebarea: de ce acum? Faptul că creatorul unei scheme ca BitX, care a jucat un rol atât de important pentru radioamatorii constructori, pune la dispoziţia comunităţii în kit o nouă versiune a acesteia este în sine un eveniment demn de semnalat, iar dacă acum autorul îşi comercializează rodul muncii considerăm că el merită să fie astfel recompensat.
Am prezentat în trecut BitX şi construcţia sa impresionantă prin simplitate în articolul reîntoarcere în paradisul constructorilor, apoi versiunea sa multiband. (vezi articolul Minima, noua creaţie minimalistă a lui Ashhar Farhan, VU2ESE, nota mea, YO4PX). Suntem convinşi că acest filon ne va mai oferi multe bucurii, pe care le aşteptăm cu nerăbdare.»
....................................................................................................................


Extrase de pe pagina BITX40:
Lucrează lumea în banda de 40 de metri
Cât timp a trecut de când aţi folosit radioul pe care l-aţi construit? BITX40 este un modul de transiver SSB pentru 40 de metri cu o singură placă cu circuite imprimate. Nu va trebui să dedicaţi mai mult de o seară pentru a putea ieşi în eter cu acest modul, să staţi la taclale cu gaşca locală sau să vânaţi DX-uri. Conectaţi căştile, microfonul electret livrat, butoanele de acord şi de volum şi sunteţi operaţional! Sunt incluse în pachet conectoare de bună calitate, toate mufele şi butoanele de acord şi de volum necesare etc. BITX 40 are un receptor extrem de curat, sensibil şi liniştit. Cei 7 waţi în SSB sunt suficienţi pentru a vă facilita mii de QSO-uri în banda de 40 de metri, taifasuri zilnice cu amicii şi, ocazional, chiar şi legături DX. Orice alimentator care furnizează 12 volţi la 2 amperi va asigura energia necesară funcţionării acestui transiver. Sau alimentaţi-l pur şi simplu de pe o baterie!

BITX40 este modificabil
Acest transiver vă va inspira să experimentaţi, să-l montaţi, să-l modificaţi, să-l îmbunătăţiţi. Placa de circuit imprimat foloseşte componente SMD de dimensiuni mari, toate analoage, montate într-o manieră lesne inteligibilă pe cele două feţe ale plăcii. Aceasta va putea constitui modulul dumneavoastră principal pe care să începeţi să experimentaţi. Sunt prevăzute puncte de contact pe care puteţi adăuga module suplimentare, cum ar fi DDS, mai multe benzi, un amplificator audio mai bun etc. Limita se află la graniţa imaginaţiei dumneavoastră. Puteţi mări tensiunea alimentatorului la 25 de volţi pentru a obţine peste 20 de waţi de output. În acest caz va trebui să adăugaţi un radiator mai eficient. Calea tuturor modificărilor posibile este deschisă!
Placa poate fi instalată în interiorul oricărei cutii care vă e convenabilă. Folosiţi BITX40 ca staţie de bază, luaţi-l cu dumneavoastră în geantă, în drumeţii sau montaţi-l într-un pachet de trabucuri şi aşezaţi-l pe noptieră. Condensatorul de acord a fost înlocuit cu un varactor, astfel că puteţi plasa butonul de acord în orice loc, dat fiind că nu vehiculează decât o tensiune de curent continuu. Urmăriţi videoul cu instrucţiunile.



Despre noi
HF Signals a fost fondat de Ashhar Farhan VU2ESE ca parte a companiei Paradigm E-comm Pvt. Ltd cu intenţia de a încuraja oamenii de pe toate meridianele să devină mai activi în radioamatorism, în electronică şi în autoeducaţie. Lipsa unor mentori şi a unei comunităţi de constructori în domeniul radioului, lipsa unor echipamente de testare – toate acestea împiedică răspândirea practicii home made-ului. Prin intermediul transiverului BITX40 sperăm să recucerim acest teren şi să încurajăm din ce în ce mai mulţi amatori să iasă în eter, să modifice, să experimenteze, să construiască şi să înveţe. Aşa că daţi-i drumul şi procedaţi la toate modificările pe care le doriţi!

Trei videouri despre BITX40 realizate de Harrie PE1JXI

  

Se pot consulta pe pagina BITX40:
Pagina principală
Adresa de e-mail a lui VU2ESE pentru plata prin PayPal: afarhan@gmail.com

Notă: Traducătorul şi prezentatorul acestui material nu îşi asumă nicio răspundere privind eventuale disfuncţionalităţi în procedura de comandă, de plată, de livrare şi de funcţionare a produsului BITX40. (YO4PX)
(Traducere, adaptare şi prezentare de YO4PX. Surse: Hackaday, pagina BITX40 a lui VU2ESE, QRZ.com, YouTube)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved