14 January 2017

Eterna atracţie a insulei Bouvet
6 decembrie 2016
«Conform unor zvonuri persistente o echipă va fi activă de pe insula Bouvet în 2017. Grupul solicită ca să nu se publice deocamdată informaţii în plus, promiţând însă că va veni cu actualizări complete ale ştirii. De asemenea se sublinează că grupul nu aşteaptă donaţii sau sponsorizări. QRX pentru noi veşti ...»
10 ianuarie 2017
«Ştire actualizată – Mulţi dintre dumneavoastră aţi aflat că plănuita DXpediţie pe insula Bouvet  de către grupul condus de 3Z9DX a fost pusă pentru moment pe poziţia 'aşteptare'. Deşi DX-World a fost publicaţia care a lansat în decembrie ştirea despre 'zvonuri persistente' privind activitatea de pe ins. Bouvet în cursul anului 2017, a rămas de atunci tăcută, în vreme ce alţii au publicat în continuare informaţii fără prea mare consistenţă despre 3Y0G.»
Astăzi DX-World preia următorul citat de pe pagina eHam, pe care Dom Grzyb 3Z9DX a postat recent un mesaj:
«Proiectul 3Y0 nu a murit! Este în continuare valabil. Am nevoie de încă trei persoane (pentru o echipă de 6 operatori) pregătite şi dispuse să vină cu noi pe Bouvet pentru o perioadă de până la 7 săptămâni, persoane care nu pun un milion de întrebări, ci pur şi simplu sunt gata să pornească la drum.
Proiectul meu nu necesită un elicopter, nici şerpaşi, nici bucătari, nici gazde, nici bar cu băuturi sau un radiator în toaletă. Am fost pe Bouvet în 2001 fără radio şi ştiu despre ce vorbesc!
Bugetul călătoriei mele este o zecime din bugetul DXpediţiei 3Y0Z (programat pentru începutul anului 2018 – nota mea, YO4PX) şi se va împărţi între cei 6 operatori. Călătoria se va realiza cu o navă a Southern Oceans Expeditions.»

În plus s-a primit un e-mail de la Institutul Polar Norvegian care a fost publicat pe forumul vânătorilor de IOTA:
«Aţi cerut informaţii despre expediţii pe Bouvetøya în 2017. Vă prezentăm o listă a expediţiilor despre care avem cunoştinţă pentru sezonul 2016/2017 şi 2017/2018.
În această vară australă am eliberat un permis de debarcare cu elicopterul unei expediţii de cercetări sub comandă elveţiană, care se va deplasa acolo pentru câteva zile în luna martie. De asemenea am fost contactaţi de un radioamator care plănuieşte  o expediţie în acest sezon. Planurile acestui grup nu includ o debarcare cu elicopterul, de aceea ei nu au avut nevoie de niciun permis şi nu cunoaştem dacă planurile lor au fost realizate.
Pentru sezonul 2017/2018 am emis permise de debarcare cu elicopterul pe Bouvetøya pentru două grupuri de radioamatori. Institutul polar norvegian plănuieşte de asemenea o expediţie în cursul acestui sezon cu scopul monitorizării pe Nyrøysa.»

13 ianuarie 2017
Indicativul 3Y0I a fost adăugat recent în baza de date a QRZ.com. Indicativul i-a fost eliberat lui Dom 3Z9DX care informează că deţine şi el un permis de debarcare şi mai are nevoie în echipă de trei operatori. Mai multe la această adresă.



……………………………………………………………………………………………...........
Din articolele publicate pe această pagină reiese marele interes pe care îl suscită activarea insulei Bouvet. În noiembrie 2014 Mark Demeuleneere ON4WW a întocmit un plan amănunţit pentru a activare solitară timp de mai multe luni a insulei, plan pe care a fost nevoit să-l abandoneze din cauza faptului că nu a reuşit să obţină sponsorizările necesare.
În schimb trei cunoscuţi DXpediţionari au anunţat că se pregătesc să scoată Bouvet în eter la începutul anului 2018 cu o echipă dotată cu cele mai moderne echipamente existente, puse la dispoziţie de marii producători în domeniu şi, evident cu costuri pe măsură. Anunţul (împreună cu alte informaţii geografice şi despre activităţi anterioare) a fost publicat în iunie 2016 în articolul Planuri pentru activarea insulei BouvetÎn comunicatul de presă organizatarii scriau:
«Trei lideri DXpediţionari cu mare experienţă şi o echipă numeroasă de operatori va activa entitatea situată pe locul 2 în clasamentele celor mai dorite entităţi DXCC la sfârşitul anului 2017 sau la începutul anului 2018. Ralph K0IR, Bob K4UEE şi Erling LA6VM lucrează la realizarea acestui proiect de circa 10 ani, încă de la întoarcerea lor de pe insula Petru I (3Y0X).
Facem acum acest anunţ pentru ca alte echipe de DXpediţionari care ar putea considera Bouvet ca o destinaţie a unei DXpediţii să-şi redirecţioneze timpul şi efortul spre alte locaţii.»

În august 2016 expediţionarii au revenit cu noi informaţii, prezentate pe această pagină în articolul Ştiri despre ins. Bouvet 3Y0Z şi anunţau funcţionarea unei pagini de internet dedicate expediţiei la http://www.bouvetdx.org/
 (Note de YO4PX)

Informaţii despre reglementările valabile pentru rezervaţia naturală Bouvetøya se găsesc pe pagina Institutului polar norvegian la această adresă.



Despre Dom 3Z9DX şi activitatea sa din Coreea de nord se poate citi în articolele DX-mani, semne bune anul are! (partea a I-a) şi P5/3Z0DX este OK pentru DXCC.


(Traduceri, documentare, adaptare şi completări de YO4PX. Surse: DX-World.net, eHam, pagina 3Y0Z, pagina Institutul polar norvegian, pagina Rebel DX Group, QRZ.com, Google Images)

*   *   *
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved