19 March 2017

Pocket Prefix şi WSPR World Watch pentru Android
Este o aplicaţie Android creată de Derek Turner G4SWY, gândită iniţial pentru a furniza decodarea prefixelor de radioamator fără conexiune la internet, însă prin modificări ulterioare ea s-a transformat într-un instrument multifuncţional destinat tuturor DX-manilor şi celor pasionaţi de undele scurte.
Pocket Prefix oferă informaţii detaliate despre prefixe ale indicativelor, inclusiv activităţi speciale, cluburi, concursuri şi prefixe rar folosite. Aplicaţia afişează entităţile DXCC, continentele, zonele CQ, zonele şi regiunile ITU, poziţia în lista celor mai dorite entităţi DXCC şi ora locală diferită de UTC, precum şi orice alte detalii geografice şi de autorizare care pot fi deduse din prefix.
Programul foloseşte GPS pentru a obţine locatorul dumneavoastră Maidenhead (şi careul pentru diploma Worked All Britain dacă vă aflaţi în Marea Britanie) şi astfel este capabil să calculeze direcţia azimutală pentru antenele directive şi distanţa dintre locaţia dumneavoastră şi locaţia prefixului.
Când e conectată la internet aplicaţia integrează timpul real al semnalărilor de pe DX Cluster prin programul DXlite (un cluster DX realizat de Michael Wells G7VJR pentru utilizatorii de telefoane inteligente care se găseşte la această adresă – nota mea, YO4PX), deţinând un filtraj inteligent şi un afişaj grafic al planului de benzi, al opţiunii indicativelor sau al denumirii entităţilor DXCC.

Printre facilităţi se numără şi logarea şi operaţiunea de căutare în baza de date QRZ.com, consultarea codului Q şi calcularea distanţei până la un anumit locator Maidenhead, ora UTC afişată pe ecran şi căutarea pe internet pe baza detaliilor ţării şi regiunii.
Aplicaţia pentru Android este complet gratuită. Ea nu conţine reclame şi nu oferă achiziţii ale unor produse.






Majoritatea dispozitivelor care au deja Pocket Prefix instalat vor primi o actualizare automată din momentul în care se conectează la internet.
Cu toate acestea, din cauza unei ciudăţenii a Google Play se pare că mai mult de o mie de dispozitive au încetat să primească actualizări ulterioare versiunii 2.1.8, de aceea în cazul că dispozitivul dumneavoastră nu a fost actualizat cel puţin până la versiunea 2.4.0 ar trebui să-l reinstalaţi de pe Google Play pentru a beneficia de importante îmbunătăţiri ale ultimei versiuni, care se poate descărca de la
Versiunea 2.4.2 a Pocket Prefix pentru Android a fost încărcată pe Google Play în data de 14 martie 2017.

Un alt proiect creat de Derek Turner G4SWY, aflat în permanentă îmbunătăţire, este WSPR World Watch care realizează cartografierea semnalărilor WSPR pe dispozitive Android pentru a vizualiza condiţiile de propagare. Aplicaţia răspunde la două întrebări esenţiale pe care şi le pot pune radioamatorii:
Care dintre benzi ar trebui să-l folosesc în acest moment?
În ce direcţie ar trebui să-mi îndrept acum antena directivă?


De asemenea aplicaţia poate prezenta interes pentru toţi cei care doresc să studieze propagarea radio şi ionosfera.
WSPR World Watch  poate fi descărcat de pe Google Play la
iar pentru detalii vizitaţi blogul lui Derek care se găseşte la
http://wsprnet.org/drupal/blog/58732

(Traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Sursă: Southgate AR News, pagina Pocket Prefix, WSPRnet, foto QRZ.com, Google Play. Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.)


*   *   * 



About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved