02 November 2017

Julian OH8STN şi comunicaţiile din portabil
Pe pagina sa de pe QRZ.com radioamatorul Julian OH8STN, stabilit în nordul Finlandei, îşi rememorează perioada în care radiocomunicaţiile i-au captat interesul şi i-au influenţat evoluţia profesională şi de radioamator:
«Am devenit pasionat de comunicaţiile radio la mijlocul anilor ’70 ascultând posturile de radiodifuziune World Service al BBC,  Radio Finland şi Canadian Broadcasting.  De fapt radioului de unde scurte îi datorez oportunităţile care mi s-au oferit de a călători în câteva locuri îndepărtate ale globului. 
În 1998 am făcut din afecţiunea mea faţă de comunicaţiile radio o carieră profesională, fiind detaşat în decursul anilor într-o mulţime de locaţii interesante.
Însă interesul meu principal se îndreaptă spre comunicaţiile din portabil cu alimentare autonomă. Toate activităţile mele de radioamator au ca scop dobândirea abilităţilor necesare într-o varietate de scenarii desfăşurate în aer liber. În benzile de unde scurte lucrez QRP portabil cu un Yaesu FT-817ND alimentat cu baterii şi cu panouri solare.

Convingerea mea este că în comunicaţiile noastre radio ne bazăm mult prea des pe confortul oferit de locaţiile noastre de operare fixe sau pe protecţia unui adăpost care beneficiază de alimentare de la reţea. Pentru mine adevărata provocare constă din deprinderea operării cu surse de alimentare proprii, cu o aparatură care încape într-un rucsac, escaladând înălţimile montane pentru a instala acolo un cort sau un refugiu. Operarea QRP portabil din locuri neobişnuite ne dă prilejul de a învăţa mai multe despre noi înşine şi despre echipamentul nostru radio.»

Pe YouTube Julian întreţine un canal propriu pe care postează scurte filme. În promovarea canalului el se adresează radioamatorilor în deschiderea unuia dintre aceste filme:
«Salut, radioamatori! Astăzi vom vorbi despre comunicaţiile din portabil. Mi se adresează în mod constant întrebări excelente despre modalitatea de iniţiere în acest domeniu. Deşi sunt întotdeauna încântat să răspund acestor întrebări ori de câte ori am timpul necesar m-am gândit să realizez acest video pentru a le oferi începătorilor câteva idei care i-ar putea ajuta să pornească pe acest drum.
Cu toţii trebuie să ţinem seama de faptul că există multe feluri de operare din portabil. Unii aleg s-o facă urcând în înălţimile munţilor, alţii în timp ce şofează, dintr-un campament, cu aparatura montată pe o motocicletă sau chiar coborâţi de un elicopter în pustietatea unei locaţii izolate. Oricare ar fi preferinţele dumneavoastră de operare sper că sugestiile mele vă vor da o mână de ajutor pentru a începe operarea din exterior. În video veţi găsi sfaturi despre aparatura care ar trebui luată în rucsac şi care nu e indicată acestui scop, despre alegerea unei locaţii adecvate, despre opţiunile alimentării, precum şi  idei în alcătuirea trusei dumneavoastră de portabil.»




Cunoscut în lumea radioamatorilor şi sub numele Survival Tech Nord (STN) Julian întreţine la adresa http://oh8stn.org şi un blog pe care îşi rememorează prin imagini expediţiile din care a dobândit experienţă şi pe care în videoul de deschidere (descărcat de peste 500000 de ori) ne invită s-o împărtăşim alături de el şi de alţi numeroşi pasionaţi. 
Videoul de deschidere este urmat pe această pagină de două filme: «Iniţiere în comunicaţiile de radioamator în portabil» şi «Trusă de deplasare pentru radioamatorismul în portabil cu alimentare solară».
(Programul de traducere automată al lui YouTube oferă şi o (mediocră) subtitrare în limba română prin clic pe steluţa din bara de jos a ecranului, apoi pe 'Subtitles', 'Autotranslate' şi din lista verticală se alege 'Romanian' - nota mea, YO4PX)





(Introducere, traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: canalul OH8STN, QRZ.com)

Alte materiale despre lucrul în portabil
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved