Bate vântul schimbării?
Sub titlul «Noile moduri digitale schimbă atmosfera benzilor şi probabil a radioamatorismului» ARRL publică la 2 noiembrie 2017 pe pagina sa un interesant articol despre noile tendinţe care par să-şi impună supremaţia asupra modalităţilor clasice de a ne practica hobby-ul. Rămâne de văzut dacă observaţiile autorului sunt inspirate de evenimente de circumstanţă, cum ar fi apariţia noului mod WSPR FT8, sau asistăm într-adevăr la o paşnică dar decisivă înfruntare între tradiţie şi inovaţie, între clasic şi modern, în ultimă instanţă între Vechi şi Nou.
Radioamatorii sunt cunoscuţi pentru adaptabilitatea lor la progresele tehnice, mai mult decât atât: nu de puţine ori chiar ei au fost cei care le-au iniţiat, le-au lansat în mediul tehnologic şi le-au adăugat cu generozitate tezaurului de cunoştinţe al umanităţii – de pildă descoperirea utilităţii undelor scurte. Necunoscătorii care tind să considere radioamatorismul o îndeletnicire arhaică şi demodată ce nu poate ţine pasul cu cele mai noi cuceriri în domeniul comunicaţiilor, ar trebui să recunoască faptul că radioamatorii şi-au demonstrat în permanenţă deschiderea spre Nou, l-au acceptat, l-au încurajat şi l-au înglobat în practicile lor, utilizându-l de nenumărate ori spre folosul celor aflaţi în situaţii dificile şi, totodată, spre propria lor desfătare. (Comentariul meu, YO4PX)
Articolul de pe pagina ARRL:
"Valul modurilor digitale bazate pe programe de calculator, declanşat de mai mulţi ani, a schimbat atmosfera în benzile de unde scurte. Unii sugerează că popularitatea modurilor care fac posibilă contactarea unor staţii pe care operatorul nici măcar nu le poate auzi a dus la diminuarea numărului de semnale în CW şi SSB în unele benzi, cum ar fi de pildă în 6 şi 160 de metri. Modurile tradiţionale presupun mult mai multă interacţiune şi efort din partea operatorului – o implicare infinit mai puţin necesară în cazul noilor moduri digitale. Recenta apariţie la orizont a modului «rapid» FT8, aflat deocamdată în stadiul experimental beta, creat de Steve Franke K9AN şi Joe Taylor K1JT (de aici denumirea modului), nu a făcut decât să agraveze situaţia. Unii se întreabă deja dacă nu cumva FT8 marchează sfârşitul unei ere şi începutul uneia noi, cu un caracter mai minimalist.
«Noi am fost la fel de surprinşi ca toată lumea de asimilarea rapidă a modului FT8 în scopul realizării de legături în benzile de unde scurte», a declarat ARRL-ului Taylor săptămâna aceasta. În loc să considere FT8 ca o noutate în măsură să schimbe total regulile jocului el îl consideră mai degrabă o linie de demarcaţie între astfel de moduri şi cele mai tradiţionale.
Taylor adaugă: «SSB şi CW sunt moduri de utilitate generală. Ele sunt bune pentru stat la taclale, pentru lucrul DX, pentru concursuri, pentru comunicaţiile de urgenţă, şi lista ar putea continua. FT8 şi celelalte moduri din pachetul WSJT-X sunt de utilitate specială. Ele au fost concepute pentru realizarea de QSO-uri lipsite de erori folosind semnale extrem de slabe – în special semnale care ar fi prea slabe pentru a fi utilizabile în modurile tradiţionale, sau chiar prea slabe pentru a putea fi auzite.»
K1JT notează că informaţiile schimbate în FT8, JT65 şi în celelalte moduri digitale sunt «cu puţin mai mult decât minimul necesar pentru ca o legătură să poată fi considerată una validă.» În afară de indicative şi controale staţiile pot schimba informaţii despre QTH-locatorul lor Maidenhead şi confirmarea recepţionării acestora.
Recent radioamatorii au comentat o postare de pe Reflectorul Top Band, în care Steve Ireland VK6VZ a opinat că din cauza modului FT8 «lucrul DX în banda de 160 de metri s-a schimbat, probabil pentru totdeauna». El a spus că de curând a descărcat FT8, însă nu s-a putut decide să-l folosească în eter. «Nu mă trage inima», a scris el. «Calculatorul meu va vorbi cu calculatorul altcuiva şi nu va mai exista senzaţia că o persoană anumită transmite în telegrafie sau că îşi face auzit glasul. Într-un fel caracterul uman al radioului a fost pierdut.»
Pe blogul său Steve McDonald VE7SL a compilat nu numai postările lui Ireland, ci şi câteva dintre răspunsurile la acestea, deşi autorii lor nu sunt identificaţi cu nume sau indicative. Un comentator a sugerat că FT8 schimbă regulile jocului prin faptul că cei care operează de obicei în telegrafie sau în SSB vor gravita de acum spre FT8. «Anvergura activităţii pe frecvenţele FT8 pe toate benzile este fenomenală», opinează un comentator. Câţiva s-au plâns că pentru realizarea unor legături prin folosirea modurilor digitale bazate pe calculator nu este implicată nicio abilitate a operatorului. Un altul a sugerat că FT8 a şi căzut victimă propriului său succes, cu prea multe staţii care se îngrămădesc în jurul frecvenţelor desemnate pentru FT8. Alţii au fost mai filosofici, postând remarci de genul acesteia: «FT8 oferă amatorilor dotati cu staţii mai simple oportunitatea de a a ieşi în eter şi de a-şi folosi radiourile şi un calculator pentru a face legături pe care altminteri nu ar fi capabili vreodată să le obţină. Acesta este un lucru grozav pentru radioamatorism!»
(Foto credit VE7SL)
Taylor e de acord. După cum vede el lucrurile FT8 nu va înlocui moduri ca CW sau SSB. «Cu toate acestea este clar – cel puţin pe termen scurt – că numeroşi amatori se bucură să poată face legături minimaliste şi rapide cu alţi amatori, aflaţi pe toată întinderea globului, folosind echipamente modeste. În obţinerea acestui scop FT8 excelează.»
În cursul unei dezbateri aprinse la Conferinţa comunicaţiilor digitale (Digital Communications Conference, DCC) organizată în comun de ARRL şi de TAPR (Tucson Amateur Packet Radio) editorul-colaborator al ARRL Ward Silver N0AX a sugerat audienţei sale competente să creeze un mod «între FT8 şi PSK31», care ar permite o operare ocazională şi competitivă, un mod care ar fi mai tolerant faţă de interferenţă şi zgomot şi ar putea fi utilizat de cei cu staţii şi antene simple. El şi-a provocat totodată ascultătorii să construiască un afişaj de spectru «inteligent» capabil să discearnă semnalele în funcţie de modul lor de lucru, astfel ca radioamatorul să abandoneze practica de a rezerva anumite frecvenţe destinate modurilor digitale."
(Introducere şi traducere de YO4PX. Sursă: ARRL)
Alt articol pe această temă:
FT8, noua senzaţie a lumii digitale (publicat în august 2017)
* * *