JS8Call, cel mai nou mod digital
Pe pagina de internet a noului mod Jordan Sherer, KN4CRD, creatorul său scrie:
«Bun-venit la JS8Call! Acesta este un program care foloseşte modul digital JS8 pentru a pune la dispoziţia radioamatorilor un sistem de mesagerie ‘de la tastatură la tastatură’. JS8Call este un experiment pentru testarea funcţionalităţii unui mod digital branşat pe robusteţea lui FT8 şi combinat cu un “strat” de protocol de mesagerie pentru transmiterea de semnale slabe în unde scurte, folosind interfaţa stilului de mesagerie transmis prin tastatură.
JS8Call nu este destinat vreunui alt scop în afara conectării operatorilor radio care lucrează în condiţiile semnalelor slabe. JS8Call este inspirat de WSJT-X, Fldigi şi FSqCall şi nu ar fi putut lua naştere fără munca susţinută şi dăruirea a numeroşi dezvoltatori ai comunităţii radioamatorilor.
JS8Call nu este destinat vreunui alt scop în afara conectării operatorilor radio care lucrează în condiţiile semnalelor slabe. JS8Call este inspirat de WSJT-X, Fldigi şi FSqCall şi nu ar fi putut lua naştere fără munca susţinută şi dăruirea a numeroşi dezvoltatori ai comunităţii radioamatorilor.
JS8Call stă pe umerii unor giganţi ... “Unghiul de decolare” este mai favorabil de acolo de sus.»
JS8Call este un derivat al aplicaţiei WSJT-X, restructurat pentru transmiterea de mesaje, folosind o modulaţie uzuală FT8 numită JS8. Modul nu este nici susţinut şi nici subscris de grupul de dezvoltare WSJT-X. În vreme de acel grup îşi menţine copyright-ul asupra creaţiei originale şi a codului acestuia JS8Call este o creaţie derivată, licenţiată în conformitate cu termenii autorizaţiei GHPLv3.
(Jordan precizează că, spre deosebire de programele grupului WSJT-X, JS8Call este open source, cu alte cuvinte oricine este liber să-l modifice sau să-l îmbunătăţească după bunul său plac - nota mea - YO4PX)
(Jordan precizează că, spre deosebire de programele grupului WSJT-X, JS8Call este open source, cu alte cuvinte oricine este liber să-l modifice sau să-l îmbunătăţească după bunul său plac - nota mea - YO4PX)
Programul se poate descărca de pe pagina oficială a noului mod care se găseşte la această adresă. Este important de menţionat că softul WSJT-X descărcat pentru a lucra în FT8 nu va reuşi să decodeze semnalele recepţionate în JS8Call şi, invers, nici softul JS8Call nu va putea decoda semnalele transmise în modul FT8.
Frecvenţele recomandate în JS8Call
* * *
În august 2017 am publicat pe această pagină articolul «FT8, noua senzaţie a lumii digitale», care a atras un mare număr de vizualizări. O importantă parte a articolului a constituit-o prezentarea realizată de cunoscutul videograf Eric Hofer KJ4YZI, care a inserat în canalul său de pe YouTube Ham Radio Concepts două videouri: «FT8, noul mod digital pentru unde scurte şi 6 metri, introducere şi demonstraţie» şi «FT8, noul mod digital în banda de 6 metri/50 MHz», ambele fiind preluate în articolul meu.
Era de prevăzut că Eric îşi va îndrepta atenţia şi spre noul mod realizat de Jordan Sherer, KN4CRD, căruia i-a dedicat în august 2018 un video cu o durată de 19 minute; acesta poate fi vizionat mai jos. ( Iniţial programul s-a numit FT8Call, însă la cererea autorilor lui FT8 Steven Franke K9AN şi Joe Taylor K1JT denumirea modului a fost schimbată de Jordan în JS8Call. Eric mai foloseşte în videoul său denumirea anterioară - nota mea, YO4PX)
În introducere Eric scrie:
«După câte ştim FT8 a dominat eterul de peste un an. Imaginaţi-vă abilitatea de a sta la taclale cu colegii radioamatori de la tastatură la tastatură, bucurându-vă de exact aceleaşi performanţe ca cele ale lui FT8. De ce nu aţi încerca? Este un program nou-nouţ, aflat în curs de dezvoltare, care cu siguranţă va suscita un mare interes. FT8Call trăieşte!»
Eric demonstrează extraordinara răspândire a modului FT8 cu ajutorul programului PSK Reporter (vezi articolul de pe această pagină «PSK Reporter, un instrument de propagare în timp real» publicat în septembrie 2010 – nota mea, YO4PX), o realizare «catastrofică» în radioamatorism, după cum s-a exprimat Eric. Analizând rând pe rând gradul global de utilizare al mai multor moduri digitale în răstimp de 15 minute se poate vedea clar dominaţia absolută a lui FT8, însă Eric notează un fapt binecunoscut de adepţii acestui mod: niciunul dintre cei ale căror contacte apar pe hartă n-ar putea afirma că a întreţinut o «conversaţie» cu partenerii lui, legătura limitându-se în 15 secunde la schimbul sec al indicativelor, al careurilor Maidenhead (opţional), al unui control şi al unui 73 derulat între cele două calculatoare - şi aceasta doar cu o neglijabilă implicare personală a operatorilor. Urmează în video proiecţia Reporterului pentru PSK31, cu doar 29 de contacte monitorizate şi RTTY fără nicio semnalare, JT65 cu 21 de semnalări şi FT8Call cu puţine semnalări, dat fiind că (la ora producerii videoului) doar puţină lume a aflat de apariţia acestui nou mod, explică Eric.
O deosebire importantă comparativ cu FT8, în opinia lui Eric, este existenţa ferestrei galbene din centrul ecranului, în care se afişează mesajele QSO-urilor, cu un potenţial mai bogat şi mai personalizat, mai «umanizat» din punct de vedere al conţinutului: se pot adresa salutări, se pot comunica reciproc QTH-urile, condiţiile de lucru, se pot face comentarii despre calitatea şi tăria semnalului partenerului, se mulţumeşte pentru legătură etc., întocmai ca în cazul QSO-urilor din PSK31 sau RTTY. Aşadar se poate «sta de vorbă». La sfârşitul fiecărei tranşe de emisie a corespondentului pe ecran apare un semn -echivalentul lui «pse K» sau «pse KN» din CW - care indică momentul în care de la perioada de recepţie se poate trece pe emisie.
Richard Donahue K0PIR a dedicat şi el în august 2018 un material tutorial despre FT8Call, atât sub forma unui ghid care se găseşte la această adresă, cât şi sub forma videoului de mai jos. Richard demonstrează «pe viu» şi «de la zero» setarea elementelor principale ale unui program JS8Call, completând indicaţiile verbale cu fragmente de text înscrise pe ecran. Acelaşi lucru îl face şi demonstrând setarea unui transiver ICOM IC-7610 pentru a-l pregăti în vederea lucrului în JS8Call.
(Programul de traducere automată al lui YouTube oferă şi o mediocră subtitrare în limba română prin clic pe steluţa din bara de jos a ecranului, apoi pe 'Subtitles', 'Autotranslate' şi din lista verticală se alege 'Romanian' - nota mea, YO4PX)
Un articol publicat pe această pagină în noiembrie 2017 sub titlul «Bate vântul schimbării?» reproduce în traducere un interesant material provenind de la ARRL, în care se analizează noile tendinţe care par să-şi impună supremaţia asupra modalităţilor clasice de a ne practica hobby-ul. Rămâne de văzut dacă observaţiile autorului sunt inspirate de evenimente de circumstanţă, cum ar fi apariţia noului mod WSPR FT8, sau asistăm într-adevăr la o paşnică dar decisivă înfruntare între tradiţie şi inovaţie, între clasic şi modern, în ultimă instanţă între Vechi şi Nou. În articol sunt inserate şi comentarii pro şi contra semnate de amatori care au urmărit apariţia şi evoluţia noilor moduri şi efectele acestora asupra activităţii în benzile de radioamator.
(Traducere, prezentare, documentare şi completări de YO4PX. Surse: pagina oficială JS8Call, canalul «Ham Radio Concepts», pagina lui K0PIR, ARRL, YouTube, arhiva acestei pagini)
* * *