24 November 2019

Victorie la Sharm El-Sheikh
Conferinţa mondială a radiocomunicaţiilor (World Radiocommunication Conference) WRC-19, sponsorizată de Uniunea internaţională a telecomunicaţiilor (ITU) care s-a desfăşurat în Sharm El-Sheikh, Egipt între 28 octombrie şi 22 noiembrie 2019 şi la care au participat peste 3500 de delegaţi din 193 state-membre, a aprobat o alocare în banda de 50 MHz pentru amatorii din Regiunea a I-a IARU. (Europa, Africa, Orientul mijlociu). Decizia va fi incorporată în Actul final al Conferinţei. S-a ajuns la această decizie după mai mult de trei săptămâni de negocieri înverşunate cu scopul de a reconcilia viziuni diferite ale administraţiilor ţărilor din Regiunea a I-a. Rezultatul este o îmbunătăţire radicală a reglementărilor internaţionale în domeniul radioului pentru amatorii din acea regiune. 
Înaintea Conferinţei WRC-19 au existat în Africa doar 11 ţări care beneficiau de alocări primare în banda respectivă. Din momentul intrării în vigoare a Actului final, la o dată care urmează a fi determinată, vor fi 44 de ţări din Regiunea a I-a care se vor bucura de o alocare primară de cel puţin 500 de kHz, care vor include 26 de ţări cu o alocare primară pe întregul segment al benzii de 50-54 MHz. Toată regiunea va avea pentru radioamatori o alocare secundară în banda de 50-54 MHz, cu excepţia Rusiei, a cărei administraţie a optat doar pentru o alocare a segmentului 50,080-50,280 MHz în regim secundar. (alocare primară = destinată exclusiv unui serviciu; alocare secundară = destinată mai multor servicii, care folosesc spectrul în partaj - nota mea, YO4PX) 

Există prevederi pentru a proteja celelalte servicii existente care folosesc banda în Regiunea 1 şi  în ţările învecinate din Regiunea a III-a. Alocarea primară existentă în banda de 50-54 MHz în Regiunea a II-a şi a III-a rămân nemodificate. Maniera exactă prin care alocările vor fi implementate în ţările din Regiunea a I-a vor fi determinate de fiecare administraţie în parte, şi acestea vor fi mai generoase sau mai puţin generoase, în funcţie de consideraţiile lor naţionale.

Decizia Conferinţei WRC-19 se află înscrisă la punctul 1.1 şi reprezintă încoronarea cu succes a unor ani de eforturi depuse de IARU şi de ale sale asociaţii-membre, mai cu seamă cele din Regiunea a I-a, dar cu sprijinul celorlalte două Regiuni.

«Rezultatul a fost obţinut după mai mult de trei săptămâni de discuţii şi negocieri la WRC în Egipt, unde serviciul de radioamator a fost reprezentat exclusiv de IARU. Circa 14 persoane din 10 ţări, unele aparţinând delegaţiei Uniunii IARU, altele membri ai delegaţiilor naţionale, au contribuit la susţinerea proiectului, pentru a se ajunge în cele din urmă la acest final satisfăcător. Sunt sigur că toată lumea mi se va alătura pentru a recunoaşte efortul depus de echipa IARU şi pentru a mulţumi tuturor celor care s-au implicat în decursul celor peste patru ani pentru obţinerea acestui rezultat», scrie Don Beattie G3BJ, preşedinte al Regiunii a I-a IARU. 
Anunţul Regiunii a I-a IARU privind banda de 50 MHz poate fi citit la această adresă, Raportul RSGB la această adresă,  iar anunţul asociaţiei ARRL în buletinul informativ al organizaţiei (ARRL Letterdin 31 octombrie la această adresă.
Prevederile Actului final vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, cu toate acestea administraţiile vor putea implementa prevederi pentru a oferi spectrul nou obţinut chiar şi anterior sau ulterior acestei date.


Alte teme de interes pentru radioamatori care au fost înscrise pe agenda discuţiilor, în afara mai sus menţionatei alocării de spectru în banda de 50-54 MHz pentru ţările din Regiunea a I-a IARU:

- Punctul 1.13 pentru luarea în considerare a alocării unui nou spectru pentru telecomunicaţiile internaţionale mobile, care ar putea avea un impact potenţial asupra spectrului de amator în apropierea benzii de 47 GHz;
- Punctul 1.16 care ar putea avea un impact asupra spectrului de amator în  banda de 5 GHz;
- Punctul 9.1.6 care se referă la transmisiunile de energie fără cablu (Wireless Power Transmission, WPT), în cazul cărora armonicele sistemului WPT ar putea avea un impact negativ asupra spectrului MF/HF (unde medii şi scurte);
- Punctul 10 pentru luarea în considerare pentru agenda viitoarei Conferinţe WRC-23 a subiectelor care ar putea avea un impact asupra serviciului de amator, inclusiv asupra benzii de 1240-1300 MHz.

Comunicate de presă
22 noiembrie 2019 – WRC-19 convine asupra parametrilor de bază pentru tehnologiile comunicaţiilor viitorului (conectivitate de mare viteză, super-fiabilă, de bandă largă facilitată de 5G mobil, următoarele generaţii de sateliţi şi staţii aeriene de mare altitudine)
20 noiembrie 2019 – WRC-19 adoptă noi proceduri de reglementare pentru sateliţii non-geostaţionari (multiple mega-constelaţii de sateliţi lansaţi pe orbite de joasă altitudine pentru furnizarea unei acoperiri extensive de acoperire globală a telecomunicaţiilor)
20 noiembrie 2019 – ITU marchează 70 ani ai standardelor TV (Ziua mondială a televiziunii subliniază convergenţa noilor tehnologii digitale în serviciile de radiodifuziune şi internet pentru o acoperire globală disponibilă)
19 noiembrie 2019 – Comunicat al membrilor - Declaraţie privind promovarea egalităţii de sex, echitate şi paritate în sectorul de radiocomunicaţii al ITU (Conferinţa recunoaşte necesitatea accelerării eforturilor în acest domeniu)
28 noiembrie 2019 – WRC-19 urmează să stabilească parcursul viitoarelor comunicaţii digitale (administrarea spectrului limitat de radiofrecvenţă în condiţiile dezvoltării rapide a tehnologiilor de comunicaţii terestre şi spaţiale)

*   *   * 
Conferinţele mondiale a radiocomunicaţiilor (WRC) se organizează la fiecare trei sau patru ani sub egida ITU. Rolul Conferinţelor este acela de a reexamina şi, dacă este necesar, de a revizui Reglementările radio, tratatul internaţional care guvernează utilizarea spectrului de radiofrecvenţă şi orbitele sateliţilor geostaţionari şi non-geostaţionari. Revizuirile sunt făcute pe baza unei agende de lucru fixate de Consiliul Uniunii internaţionale a telecomunicaţiilor (International Telecomunication Union, ITU), care ia în considerare recomandările Conferinţelor mondiale anterioare. (nota mea, YO4PX)

(Credit foto ITU)

Unii membri ai delegaţiei IARU: PB2T, VE3QN, EI3IO, DK4VW, K1ZZ, VK1DSH şi G6JYB
(Credit foto DK4VW)

Sharm El-Sheikh se pregăteşte pentru găzduirea WRC-19


Mesajul video al lui Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite





(Traduceri, documentare, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: pagina IARU R1, RSGB, ITU, ARRL, YouTube, Wikipedia)
*   *   *
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved