30 January 2020

Întroducere în programul de logare japonez AirHamLog
Salutări din Japonia. Numele meu este Kimiyasu Morikawa JJ1SXC, locuiesc în Tokyo, Japonia.
Atunci când am intrat în acest hobby în 2017 am descoperit că există doar puţine programe de logare disponibile pentru condiţiile mele, macOS şi mobil. În plus căutam un program de logare pentru a mă bucura de legăturile realizate din exteriorul casei. Existau anumite soluţii şi le-am încercat, dar niciuna nu mi s-a părut grozavă. Astfel că am creat eu însumi un program.
Am lansat o versiune engleză a unui instrument de logare gratuit pentru radioamatori numit AirHamLog care se găseşte la această adresă

22 January 2020

UN  ZÂMBET  ÎN  ETE (63)
O gafă marca Facebook
Înainte de a trece la subiectul cam jenant şi neplăcut mirositor al întâmplării este necesară o mică explicaţie filologică.
Cuvântul compus ׂ«shithole» din limba engleză s-ar traduce strict literal prin «orificiu fecal», însă el este prezent deseori în limbajul vulgar, cazual sau neprotocolar, cu semnficaţia de «loc murdar sau disfuncţional» (Wikipedia). Urban dictionary îl defineşte mai elaborat prin «loc, un spaţiu sau un edificiu realmente respingător, în care e neplăcut să trăieşti sau să lucrezi».

18 January 2020

ITU subliniază rolul radioamatorismului în telecomunicaţiile de urgenţă

Rdioamatorismului i se acordă un rol important în «Îndreptarul ITU pentru planurile naţionale în telecomunicaţii de urgenţă» publicat recent de sectorul Dezvoltării telecomunicaţiilor (ITU-D)
Îndreptarul ITU (Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, International Telecommunication Union) notează la paginile 80-81:

«Radioamatorii au sprijinit comunicaţiile în situaţii de urgenţă pe bază de voluntariat de la începuturile comunicaţiilor radio. Ei sunt experţi în comunicaţiile radio şi posedă echipamentul, îndemânarea şi frecvenţele necesare alocate de ITU (2017d) pentru a pune în funcţiune rapid şi eficient reţele radio în situaţii de urgenţă.
Sprijinul furnizat de radioamatori în cazuri de urgenţă prezintă următoarele avantaje:

08 January 2020

Revista electronică gratuită AntenTop ediţia 2019
A devenit deja o tradiţie prezentarea pe această pagină a ediţiilor anuale ale acestei publicaţii. AntenTop este o revistă electronică gratuită dedicată antenelor şi radioamatorismului, redactată în limba engleză «de radioamatori pentru radioamatori». Cea mai recentă ediţie a revistei, cu numărul 01-2019 are, ca şi ediţiile anterioare, o întindere de circa 100 de pagini. Publicaţia conţine numeroase articole tehnice în domeniul teoriei şi construcţiei antenelor. Ea poate fi accesată la această adresă, iar prezentarea numerelor anterioare 01-2012, 01-2013, 01-2014, 01-2015, 01-2016, 01-2017  de aicide aicide aicide aicide aici şi de aici.

02 January 2020

Îndrăzneşte să-ţi imaginezi
Un editorial cu supratitlul «Al doilea secol» a  fost publicat în revista QST din ianuarie 2020 sub semnătura lui Howard E. Michel WB2ITX, prim-director executiv al ARRL, asociaţia radioamatorilor din Statele Unite. Editorialul se intitulează «Îndrăzneşte să-ţi imaginezi cum va arăta ARRL şi radioamatorismul în şi după 2025. Îndrăzneşte să-ţi imaginezi schimbarea». Putem să nu împărtăşim în totalitate ideile din articol, dar cred că merită să le acordăm atenţie, ca acelea ale unui radioamator aflat într-o funcţie importantă a unei mari organizaţii, care nu se limitează la evaluarea şi administrarea unor probleme ale prezentului imediat, existente în asociaţia sa şi din radioamatorism în general, ci îşi proiectează imaginaţia spre anii care vin şi spre generaţiile care urmează să preia ştafeta de la veteranii de astăzi. Iată mai jos în traducere extrase din articolul său. (nota mea, YO4PX)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved