18 January 2020

ITU subliniază rolul radioamatorismului în telecomunicaţiile de urgenţă

Rdioamatorismului i se acordă un rol important în «Îndreptarul ITU pentru planurile naţionale în telecomunicaţii de urgenţă» publicat recent de sectorul Dezvoltării telecomunicaţiilor (ITU-D)
Îndreptarul ITU (Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, International Telecommunication Union) notează la paginile 80-81:

«Radioamatorii au sprijinit comunicaţiile în situaţii de urgenţă pe bază de voluntariat de la începuturile comunicaţiilor radio. Ei sunt experţi în comunicaţiile radio şi posedă echipamentul, îndemânarea şi frecvenţele necesare alocate de ITU (2017d) pentru a pune în funcţiune rapid şi eficient reţele radio în situaţii de urgenţă.
Sprijinul furnizat de radioamatori în cazuri de urgenţă prezintă următoarele avantaje:
  • Se garantează o acoperire geografică mare, datorită marelui număr de staţii de radioamator disponibile, care operează în toate regiunile planetei şi aproape în fiecare ţară a lumii.
  • Acoperirea staţiilor de radioamator devine o reţea independentă de celelalte reţele.
  • Ei urmează programe de antrenament şi exerciţii de simulare pentru situaţii de urgenţă create de organizaţiile naţionale ale radioamatorilor-
  • Ei sunt voluntari temporari calificaţi, care oferă abilităţile şi experienţa esenţiale pentru telecomunicaţiile de urgenţă, cu unicul scop de a veni în sprijinul serviciilor umanitare de ajutorare.
  • Ei deţin abilităţile necesare soluţionării problemelor legate de folosirea telecomunicaţiilor în timpul urgenţelor, aceasta deseori beneficiind de resurse extrem de limitate.
  • Numeroşi radioamatori antrenaţi în transmiterea telecomunicaţiilor de urgenţă au în posesia lor surse de energie alternative, cum ar fi baterii, alimentarea cu energie solară sau generatoare, astfel că ei pot opera în timpul întreruperilor în  furnizarea energiei electrice.»
Introducerea la «Îndreptarul ITU pentru planurile naţionale în telecomunicaţii de urgenţă» poate fi consultată la această adresă. Cu linkul din josul paginii se poate descărca Îndreptarul complet (110 pagini). Împreună cu Ghidul IARU pentru telecomunicaţiile de urgenţă Îndreptarul poate constitui un material educaţional valoros în sprijinul autorităţilor abilitate din domeniu şi al grupurilor de radioamator interesaţi în această ramură importantă a hobby-ului, care chiar şi după trecerea a 100 de ani  continuă să atragă pretutindeni noi şi noi pasionaţi, dornici să contribuie la siguranţa comunităţilor lor şi a căror activitate este recunoscută şi apreciată de organizaţiile internaţionale.

Poate vreţi să citiţi şi

 

(Documentare, traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: ITU, arhiva acestei pagini)


Calendarul DX a fost actualizat
Februarie - Martie - Aprilie 2020

*   *   *
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved