11 May 2020

WWROF şi Codul etic al competitorilor
World Wide Radio Operators Foundation (Fundaţia mondială a operatorilor radio) este dedicată promovării iscusinţei operatorilor radio din lume, utilizând în acest scop educaţia, competiţia, progresul tehnologiei şi al cercetării ştiinţifice, încurajând prietenia şi bunăvoinţa internaţională şi pregătindu-i pe amatori să poată servi mai bine societatea în vremurile în care comunicaţiile sunt necesare.
WWROF a fost creată în 2009 de un grup de radioamatori, care au sesizat necesitatea existenţei unei organizaţii dedicate abilităţilor şi artei operaţiunilor radio.
Noi credem că activităţile de concurs din radioamatorism ne pun la dispoziţie resursele de testare a îndemânării operatorilor, iar sponsorii marilor concursuri pot beneficia de sprijinul pe care noi îl putem oferi.

Directorii şi membrii conducerii Fundaţiei sunt operatori binecunoscuţi şi deosebit de respectaţi. În plus fiecare dintre ei contribuie la administrarea organizaţiei cu propriile sale abilităţi şi cu palmaresul carierei sale profesionale.

ACCENT PE OPERARE
Radioamatorismul este un hobby extrem de divers. Unii amatori au plăcerea de a-şi proiecta şi construi propriul echipament. Alţii se bucură de emoţiile vânătorii de DX. Unii savurează conversaţiile cu amatori aflaţi în locaţii depărtate. Alţii îşi pun la bătaie abilităţile pentru a furniza comunicaţii în situaţii de urgenţă, atunci când alte forme de comunicare nu sunt disponibile.

Organizaţiile naţionale, cum este ARRL, acoperă întregul spectru al faţetelor hobby-ului. Unele cluburi şi organizaţii, cum sunt Northern California DX FoundationYASME Foundation şi grupuri dedicate unor moduri de lucru, cum sunt FOC şi CWOps, se adresează anumitor segmente specifice ale hobby-ului. Cu toate acestea nu există o organizaţie care să se focalizeze pe operarea radio pe întreaga întindere a benzilor şi a modurilor de lucru.

Până acum multe dintre elementele operării moderne în concursurile radio - cum ar fi programul de verificare a logurilor, roboţii pentru primirea logurilor etc. - au fost create şi susţinute de voluntari. Numeroase dintre îmbunătăţirile preconizate pentru viitor vor implica cheltuieli considerabile, şi nu există vreo organizaţie care să le fi asumat.
World Wide Radio Operators Foundation a fost creată pentru a umple acest gol.

Codul etic al competitorilor, cu adnotări
1. Voi învăţa şi voi respecta regulamentul oricărui concurs în care particip, inclusiv regulamentul categoriei în care am intrat.
Numeroase persoane cred în mod eronat că regulamentele sunt aceleaşi pentru toate concursurile şi că acestea nu se schimbă niciodată. Unele concursuri permit participanţilor din categoria single operator să folosească clusterul, altele nu. Unele prevăd perioade minime de pauză, altele nu. Unele prescriu un anumit nivel-limită a puterii, altele nu. Dacă doriţi să participaţi respectând regulamentele trebuie să le cunoaşteţi!

2.  Voi respecta regulamentele valabile pentru radioamatorii din ţara mea.
Acest lucru este adevărat mai cu seamă dacă operaţi în afara propriei ţări de reşedinţă. Asiguraţi-vă că cunoaşteţi limitele de bandă şi limitările de putere.

3.  Nu îmi voi modifica logul după concurs folosind surse de date adiţionale pentru a corecta erori de recepţionare a indicativelor şi a controalelor.
Concursul, dacă s-a terminat asta înseamnă că s-a terminat de-a binelea. Unii cred că logurile ar trebui prezentate în starea în care se află la încheierea concursului. Alţii doresc să verifice logul pentru a corecta erori tipografice evidente sau lucruri observate în timpul concursului. Cu toate acestea activităţile de «purificare intensă a logului» după concurs sunt considerate în general ca fiind  nepotrivite, inclusiv compararea indicativelor din log cu datele din QRZ.com sau din alte baze de date similare, cererea de sfaturi din partea altora privind câte un indicativ suspect sau expedierea de e-mailuri către amatori contactaţi pentru a le cere să-şi confirme indicativul sau controlul schimbat.

4.  Voi accepta ca irevocabile deciziile de jurizare şi de calcul ale sponsorului concursului.
Denotă o extremă carenţă de sportivitate contestarea deciziilor sponsorului concursului, mai cu seamă dacă aceasta se întâmplă în public. Verificatorii logurilor sunt voluntari, care depun toate eforturile de care sunt în stare pentru a determina ordinea corectă conform rezultatelor competitorilor. Se pot întâmpla erori în decursul operaţiunii, QSO-uri valide ajung să fie eliminate sau penalizate. Cu toate acestea mult mai multe QSO-uri incorecte rămân în loguri, pentru că programul este incapabil să dovedească că ele sunt eronate.

5.  Voi adera la Codul de comportament al DX-manului în stilul meu de operare (a se  vedea traducerea Codului cu adnotări la această adresă - nota mea, YO4PX).
Ascultă, ascultă, ascultă; cheamă numai dacă poţi auzi staţia DX; nu te încrede niciodată în cluster (recepţionează tu însuţi indicativul), şi multe alte sugestii care vor contribui realmente la acurateţea activităţii tale.

6.  Îmi voi ceda frecvenţa oricărei activităţi de comunicaţii de urgenţă.
Participarea într-un concurs este un joc. Urgenţele aparţin vieţii reale. Dacă v-aţi afla într-o zonă calamitată aţi accepta ca cineva să cheme «CQ Contest» pe frecvenţa dumneavoastră?

7.  Operând emiţătorul mă voi îngriji de calitatea semnalului meu pentru a reduce la minim interferenţele cauzate altora.
Denotă o extremă carenţă de sportivitate să operezi un emiţător producător de clixuri de manipulaţie sau să forţezi limitele unui amplificator cu scopul de a crea spletere cu intenţia de a-ţi păstra frecvenţa neinterferată. Dacă toată lumea ar face aşa ceva nu s-ar mai găsi loc în benzi.
...................................................................................................................

Începând din 2013, în urma unui conflict între echipele asociaţiilor naţionale (Headquarters, HQ) ale Spaniei şi Germaniei Consiliul de administraţie al IARU a decis să nu mai jurizeze logurile staţiilor HQ din Campionatul IARU, motivând că nu a stat în intenţia organizatorilor să declanşeze o atât de acerbă competiţie între aceste staţii prin instituirea acestora ca multiplicatoare în concurs. Organizaţia WWROF (o entitate privată care nu se află în subordinea IARU şi nici nu este afiliată acesteia) şi-a asumat voluntar acest serviciu «din curtoazie faţă de comunitatea radioamatorilor», după cum se menţionează în finalul rezultatelor din 2013 şi 2015. Dar contribuţia WWROF este menţionată, cu mulţumiri şi sub diverse forme, şi în cadrul rezultatelor altor ediţii ale concursului. (nota mea, YO4PX)

IARU Championship 2013

IARU Championship 2015

IARU Championship 2017

Alte coduri pentru radioamatori

(Documentare, traducere, adaptare, completări şi prezentare de YO4PX. Sursă: WWROF, IARU)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved