Verdict în dosarul RMS Titanic vs. NOAA
(A se vedea articolul anterior pe această temă «Expediţie submarină pentru recuperarea echipamentului radio al Titanicului» publicat în februarie 2020 la această adresă.)
Publicaţia Geekwire publică la 19 mai 2020 un articol sub semnătura lui Alan Boyle care anunţă verdictul prin care o judecătoare federală decide că «RMS Titanic» Inc. poate proceda la planul său de a pătrunde în epava Titanicului pentru a încerca să recupereze aparatura de radio Marconi cu care a fost transmis apelul de ajutor acum 108 ani.
Sentinţa dată în Norfolk, statul Virginia de judecătoarea districtuală Rebecca Beach Smith încuviinţează cererea firmei recuperatoare «RMS Titanic» Inc., care a convins-o că aparatura are o valoare istorică suficient de mare pentru a justifica trimiterea unui robot echipat special pentru a intra în interiorul epavei. Submarinul operat de la distanţă ar urma să fie echipat cu unelte cu care să se taie o deschizătură în suprastructura vasului în caz că acest lucru va fi necesar.
Titanicul este fără îndoială cea mai vestită epavă din lume – fiind totodată un monument funerar pentru cei peste 1500 de oameni care au pierit atunci când transatlanticul de lux a lovit un aisberg şi s-a scufundat în 1912 în apele Atlanticului de nord în cursul primului său voiaj de la Southampton la New York.
Cercetătorii au redescoperit epava în 1985 şi de atunci sute de artefacte au fost recuperate de pe fundul oceanului pentru a fi prezentate în expoziţii. Aceeaşi este şi intenţia «RMS Titanic» de a proceda cu radioul.
În sentinţa sa Smith a scris că recuperarea radioului «va contribui la moştenirea lăsată de indelebila pierdere a Titanicului, a celor care au supravieţuit şi a celor care şi-au pierdut viaţa ca urmare a tragediei.»
Administraţia oceanică şi atmosferică naţională a Statelor Unite (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) s-a opus planului, argumentând că expediţia a fost interzisă de legislaţia federală şi de o convenţie internaţională, însă judecătoarea a răspuns că înţelegerea încheiată încă din 2000 beneficiază de precedenţă.
«RMS Titanic» plănuieşte să iniţieze planul în august 2020.
«Camera radio şi vasul California», scenă eliminată din filmul «Titanic»
(credit Paramount Pictures & James Cameron)
«Titanic Sinking» («Sleeping Sun»), film şi animaţie
din albumul «End of an Era» al formaţiei Nightwish
(Toate drepturile 20th Century Fox şi Nightwish)
«My Heart Will Go On» - tema muzicală a filmului «Titanic» (1997) în regia lui James Cameron, cu Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, compoziţie de James Homer pe versurile lui Will Jennings, în interpretarea Célinei Dion
(credit Titanic OST, Céline Dion)
(Documentare, traducere, prezentare şi completări cu trei videouri de YO4PX. Surse: Geekwire, Facebook, Sp. Kiwiyum, Wikipedia, YouTube, arhiva acestei publicaţii)
Alte articole despre Titanic şi istoria aparaturii radio
Aniversarea tragediei Titanicului (aprilie 2010)
Noaptea nopţilor (iulie 2011)
Ultimele semnale – un film despre Titanic (martie 2012)
Omul care a auzit S.O.S.-ul Titanicului (octombrie 2016)
(Documentare, traducere, prezentare şi completări cu trei videouri de YO4PX. Surse: Geekwire, Facebook, Sp. Kiwiyum, Wikipedia, YouTube, arhiva acestei publicaţii)
* * *