09 February 2020

Expediţie submarină pentru recuperarea echipamentului radio al Titanicului
RMS Titanic Inc., singura companie care deţine drepturile de a salva artefactele de pe RMS Titanic s-a adresat justiţiei pentru a obţine permisiunea de a desfăşura o acţiune «chirurgicală» de prelevare şi recuperare a echipamentului radio Marconi rămas pe vas, relatează un articol apărut în Washington Post. Titanicul s-a scufundat în 1912 cu ocazia primului său voiaj, după ce a lovit un aisberg în nordul Atlanticului. 

În timp ce sala radio se umplea de apă operatorul radio Jack Phillips transmitea: «Veniţi imediat. Am lovit un bloc (de gheaţă). E CQD, old man», şi alte mesaje frenetice solicitând ajutor, transmise cu ajutorul  emiţătorului pe scântei de la bordul vasului.  În cele din urmă CQD a fost înlocuit cu SOS – abreviere pe care a folosit-o şi Phillips – ca apel universal de naufragiu. Nava de linie RMS Carpathia a răspuns apelului şi a salvat 705 dintre pasageri.
O reproducere a emiţătorului Marconi astfel cum s-ar fi înfăţişat în 1912 
(Credit foto U.S. District Court)

După cum se poate ghici echipamentul Marconi se deteriorează o dată cu trecerea a peste 100 de ani petrecuţi sub apă. Încercarea de recuperare submarină ar marca o premieră de prelevare a unui artefact din interiorul Titanicului, care în opinia multora ar trebui lăsat netulburat, fiind locul de odihnă finală a circa 1500 de victime ale dezastrului maritim, inclusiv a operatorului-erou Phillips. Epava zace pe fundul oceanului la o adâncime de aproximativ 4 km de la suprafaţă şi a rămas nedescoperită până în 1985.
Un tratat care tocmai a fost încheiat între Marea Britanie şi Statele Unite acordă ambelor ţări autoritatea de a permite sau de a refuza accesul la epavă şi de a preleva obiecte găsite în afara vasului. «Această convenţie de importanţă crucială pentru a conserva epava înseamnă că aceasta va fi tratată cu sensibilitatea şi respectul datorate locului în care şi-au găsit sfârşitul întru eternitate mai mult de 1500 de vieţi omeneşti», a scris într-o declaraţie Nusrat Ghani, ministrul britanic al Transportului şi al Chestiunilor maritime.


Emiţătorul radio Marconi văzut din exteriorul epavei 
(Credit foto U.S. District Court)

Solicitarea de a pătrunde în epava care se dezintegrează cu repeziciune a fost depusă de RMS Titanic Inc. la Curtea districtuală din Eastern Virginia, cu speranţa de a se reuşi restaurarea emiţătorului radio al Titanicului, pentru a-l readuce în stare de operare, în cazul în care se va permite punerea în aplicare a planului.
Compania speră să folosească un submarin cu echipaj uman pentru a ajunge la epavă, urmând să pună în funcţiune un mini-submarin controlat de la distanţă, care ar perfora carena, pentru a recupera echipamentul radio.


RMS Titanic Inc. argumentează că emiţătorul trebuie recuperat curând, pe cât posibil în decurs de un an, dat fiind că expediţiile la adâncimea de peste 2 mile de la suprafaţă au revelat deteriorări grave produse în decursul anilor. «Cabina liniştită» (the Silent Cabin), încăperea izolată fonic, a rezistat trecerii anilor şi a protejat panourile şi conectorii emiţătorului, menţiona compania în documentele prezentate Curţii.
«Însă tavanul aflat deasupra emitătorului Marconi se dezintegrează începând din 2005 şi s-au format găuri deasupa cabinei. Totul va colapsa probabil în următorii câţiva ani, îngropând pentru totdeauna rămăşiţele celui mai vestit radio din lume», scrie expertul în Titanic Parks Stephenson.

«Eu cred  că vasul ar trebui lăsat în pace», spunea Millvena Dean într-un interviu în 2000. Avea 9 ani în momentul producerii dezastrului şi a murit în 2009. «E în regulă să aduni nişte bucăţi care au ieşit din vas şi au ajuns pe fundul oceanului. Dar a intra în interiorul epavei – nu, asta nu e deloc în regulă.»
Cu toate acestea Bretton Hunchak, preşedintele RMS Titanic Inc. spune că misiunea de recuperare va fi limitată ca anvergură şi că efortul este necesar pentru a proteja un artefact important înainte de a fi prea târziu.
«Acesta nu este un fel de cal troian, pentru ca noi să putem începe să umplem valize cu diamante găsite în interior», afirmă el publicaţiei The Telegraph. «Este vorba de o operaţiune atentă, chirurgicală, pentru a salva un artefact semnificativ, care ar educa viitoarele generaţii despre istoria Titanicului.   

Singura fotografie a operatorului Harold McBride în sala radio a Titanicului. John «Jack» Philips a pierit în apele Atlanticului. Harold McBride a fost salvat şi a continuat să opereze la bordul vasului salvator Carpathia până la sosirea acestuia la New York la 15 aprilie 1912
 (Credit foto Google Images)



(Credit The Telegraph via YouTube)

(Continuarea în articolul «Verdict în dosarul RMS Titanic vs. NOAA» de la această adresă.)


Alte articole despre Titanic şi istoria aparaturii radio
Noaptea nopţilor (iulie 2011)

(Documentare, traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: The Washington Post, The Telegraph, ARRL, Google Images, arhiva acestei pagini)

*   *   *
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved