01 June 2020

Vocea Americii şi radioamatorii
Vocea Americii (Voice of America, prescurtat VOA) este o agenţie americană multi-media care funcţionează ca o instituţie a guvernului Statelor Unite pentru emisiuni radiofonice externe, non-militare, fiind cea mai mare entitate radiofonică internaţională a Statelor Unite. VOA produce conţinut digital, TV şi radio în 47 de limbi, pe care îl distribuie către staţiile afiliate din întreaga lume. Audienţa sa provine preponderent dinafara S.U.A., astfel că programele VOA au o influenţă asupra opiniei publice din străinătate despre Statele Unite şi poporul american.
VOA a fost înfiinţată în 1942, îşi are sediul central în Washington şi este supervizată de U.S. Agency for Global Media, o agenţie independentă a guvernului american, a cărei misiune declarată este «diplomaţia publică». Fondurile necesare funcţionării VOA sunt alocate anual de Congres în cadrul bugetului destinat ambasadelor şi consulatelor. În cursul anului 2016 VOA a emis săptămânal circa 1800 de ore de programe radio şi TV destinate unui număr de aproximativ 236,6 milioane de oameni. VOA are circa 1060 de angajaţi şi un buget anual de 218,5 milioane de dolari provenind din fonduri publice.

Serviciul pentru România este unul dintre cele 14 de acest fel din Europa. Programele postului sunt în special de știri, reportaje și materiale documentare. Motto-ul postului, adoptat în anul înființării, este: "Vom spune adevărul". (Wikipedia, alte surse)

Alături de postul de radio «Europa liberă», finanţat şi el de guvernul Statelor Unite, «Vocea Americii» şi emisiunile lor în limba română s-au aflat în anii totalitarismului în atenţia permanentă a Securităţii. Nenumărate persoane au ajuns în puşcării doar pentru simplul fapt că ascultau aceste posturi considerate de regimul comunist ca fiind «duşmănoase», fie pentru că au comentat informaţiile auzite sau ca urmare a delaţiunilor unor colegi, vecini sau «prieteni». Prin anii '80 ascultarea acestor posturi a încetat să mai fie considerată o culpă cu eventuale consecinţe penale, însă relatarea ascultării lor, prezentă în dosarele personale ale cetăţenilor Republicii Socialiste România întocmite de Securitate, era considerată o indicaţie privind posibilul caracter «duşmănos» al ascultătorilor sau, şi mai grav, al comentării în public a informaţiilor recepţionate, ceea ce putea influenţa negativ multiple aspecte ale vieţii şi carierei acestora. Printre aceştia se numără fără îndoială şi radioamatorii, respectiv potenţialii radioamatori dornici de obţinerea unor autorizaţii de emisie-recepţie. Un material edificator pe această temă îl constituie «Arheologia Securităţii», un articol apărut în această publicaţie în decembrie 2019 la această adresă, precum şi articolul «FRR şi CNSAS, recapitulare şi încheiere» (cu completări) de la această adresă. (comentariul meu, YO4PX)
....................................................................................................................

Vocea Americii relatează despre efectul carantinei în timpul pandemiei COVID, care a dus la o reînnoire a interesului faţă de hobby-uri, dat fiind că oamenii au căutat preocupări pentru a-şi trece mai uşor vremea în timpul perioadei de izolare. Reportajul video realizat de jurnalistul VOA Mike O’Sullivan indică o creştere a numărului celor interesaţi să devină radioamatori, un hobby care «conectează persoane din toate păturile sociale, indiferent de locul în care se află pe glob.»

Iată şi transcrierea rezumativă a textului:

Cu ajutorul radioamatorismului se pot afla informaţii din zone de război sau se poate comunica în timpul dezastrelor, cum ar fi uraganele, fenomene care întrerup infrastructurile.
«Acesta este un moment propice pentru a reevalua acele lucruri pe care le consideram că ni se cuvin, cum ar fi acţionarea comutatorului pentru iluminatul încăperilor sau folosirea unui telefon celular», spune Bob Inderbitzen (NQ1R) din partea ARRL (asociaţia naţională a radioamatorilor americani). Atunci când aceste acţiuni încetează să ne mai fie disponibile radioamatorii continuă să comunice. Se observă o amplificare a interesului faţă de acest hobby, a cărui existenţă datează de peste un secol.»

Fostul senator al Statelor Unite Barry Goldwater (K7UGA) a fost radioamator, la fel şi Hussein (JY1), fostul rege al Iordaniei sau şeful biroului corespondenţilor VOA de la Casa Albă, radioamatorul Steve Herman (W7VOA), care comunică cu ajutorul codului Morse şi al altor moduri mai moderne. Steve spune: «Unii s-au concentrat pe comunicarea prin intermediul sateliţilor, alţii îşi direcţionează semnalele pentru a fi reflectate de pe Lună îndărăt spre Terra (se numeşte EME, Earth-Moon-Earth). Alţi amatori trimit imagini prin Slow Scan Television (SSTV, televiziune cu baleiaj lent). Cineva a recurs la staţia sa de radioamator pentru a cere ajutor atunci când a suferit un infarct în cabana sa de pe munte.

Radioamatorul Will Robertson (AI4QT) adaugă: «În principiu eu pot lua microfonul şi pot solicita asistenţă de urgenţă, nefiind nevoit să mă bazez pe telefon. Radioamatorii pot comunica din spaţii exterioare folosind baterii sau generatoare portabile, ceea ce constituie unul dintre componentele atractivităţii acestui hobby.»

«Este o provocare de a nu fi dependent de niciun fel de infrastructură majoră. În anumite circumstanţe poate fi suficient să foloseşti o putere de 5 waţi şi o bucată de sârmă pentru a-ţi transmite semnalul pe cealaltă parte a ţării sau chiar a globului.», spune Matthias Zapatka (AJ4BB).

Radioamatorii comunică cu astronauţii de pe Staţia spaţială internaţională. Hobby-ul atrage noi pasionaţi chiar şi în ţări ca China.
Bob Inderbitzen (NQ1R): «Avem de-a face cu o renaştere a radioamatorismului în rândul liceenilor şi al studenţilor universităţilor din ţară, asta pentru că ei sunt tineri inteligenţi, care se bucură de tehnologie. Datorită lor radioamatorismul nu e pe cale de dispariţie. În timpul carantinei instituite ca urmare a pandemiei nu cred că a existat vreun radioamator din lume care să se fi simţit însingurat, aceasta pentru că avut posibilitatea de a închega noi prietenii în timpul izolării.» 
(Mike Sullivan, VOA News, Los Angeles, imagini de Dayane Moses şi Rosyla Kalden.)

(Documentare, comentariu introductiv, transcriere, traducere, completări cu indicative şi prezentare de YO4PX. Surse: VOA, Wikipedia, Google Images, arhiva acestei publicaţii)


*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved