08 June 2020

Longjiang-2: călătoria spre Lună
Un ingenios şi sugestiv film de animaţie relatează povestea lui Longjiang-2, cunoscut şi ca Lunar-Oscar-94 sau LO-94, o navă spaţială  chinezească, care s-a înscris pe o orbită în jurul Lunii şi a transmis senzaţionale imagini SSDV şi către radioamatorii de pe Terra. (Longjiang în limba chineză = Râul dragonului) A fost creată de studenţii şi cercetătorii Institutului de Tehnologie Harbin din China, fiind cea mai mică navă spaţială din lume care s-a plasat independent pe o orbita circumlunară. 
A fost lansată la 20 mai 2018, iar radioamatorii i-au urmărit înaintarea spre Lună şi intrarea sa cu succes pe o orbită eliptică de 300 x 9000 km în jurul satelitului natural al Pământului.
Longjiang-2 a emis semnale pe frecvenţele de 435,4 şi 436,400 MHz. Pentru a transmite imagini ale Lunii a fost folosit modul de radioamator SSDV (Slow Scan Digital Video), iar pentru mesaje modul WSJT JT4G.

Cele două transivere SDR VHF/UHF ale sale au servit pentru a furniza downlink-ul necesar pentru baliză, telemetrie, telecomandă şi imaginile digitale şi pentru funcţionarea unui repetor GMSK-JT4. Puterea de emisie a fost de circa 2 waţi.
La bordul microsatelitului a fost montată o mini-cameră CMOS cu o greutate de numai 20 de grame, capabilă să realizeze fotografii la intervale scurte. În timpul eclipsei solare satelitul zbura deasupra părţii de obicei nevăzute a Lunii. Echipa a cooperat cu radioamatori din Spania şi Germania pentru transmiterea şi recepţionarea fotografiilor. Pe acestea se poate vedea umbra Lunii căzând asupra Pămîntului.
(Credit foto Planetary.org)

Pentru a se evita poluarea spaţiului cosmic microsatelitul a fost controlat pentru a se zdrobi de suprafaţa Lunii după ce şi-a încheiat misiunea la sfârşitul lunii iulie 2019.


Imaginea Pământului capturată de microsatelit în timpul unei eclipse solare
(Credit foto Harbin Institute of Technology)

Niciodată faţa ascunsă a Lunii (emisfera opusă celei care este vizibilă în permanenţă de pe Pământ, numită impropriu şi «faţa întunecată») nu a mai fost observată într-o imagine atât de clară ca aceea transmisă de Longjiang-2.
Deşi imagini cu Luna şi Pământul au mai fost transmise în trecut, această imagine este prima în care se poate vedea faţa ascunsă a Lunii în întregime.


Faţa ascunsă a Lunii şi Pământul 
(Credit foto CAMRAS/CNSA)

Luna şi Pământul
(Credit foto CAMRAS/CNSA)


Clădirea principală a Institutului Harbin
(Credit foto Wikipedia)



Radioclubul Institutului de tehnologie din Harbin este unul dintre cele mai active cluburi de radio dintre cele existente în universităţile din China. Înfiinţat de patru studenţi radioamatori în 1995 - când cu indicativul specal BT75HIT au celebrat cei 75 de ani ai universităţii -, clubul este activ în benzi cu indicativul BY2HIT cu începere din ianuarie 1996 din campusul universităţii. Membrii săi sunt pasionaţi de toate faţetele radioamatorismului, începând cu comunicaţiile tradiţionale în SSB şi telegrafie şi până la sateliţii de amator, comunicaţiile prin meteor-scatter, electronică, internet etc. Scopul comun pe care şi l-au fixat este promovarea şi dezvoltarea radioamatorismului - şi aceasta nu numai în cadrul universităţii dar şi în întreaga ţară şi chiar în lume. (QRZ.com)


Videoul de 7.23 minute este dedicat aniversării celor 100 de ani ai existenţei Institutului de tehnologie Harbin, fondat în 1920, şi este subtitrat în limba engleză. Pentru obţinerea unei subtitrări acceptabile în limba română (cu stângăciile inerente unei traduceri automate) se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală «Romanian». Vizionare plăcută!



(Documentare, traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: Ştiinţa Online, China Daily Hong Kong, Planetary.org, Space.com, Southgate AR Club, Google Images, QRZ.com, Wikipedia, UK High Altitude Society, Nature)


Un cuprinzător articol intitulat «Schemele şi rezultatele de zbor ale sistemului de comunicaţii VHF/UHF al microsateliţilor chinezeşti  Longjian-1 şi Longjian-2» a fost publicat de reputata revistă Nature şi se găseşte la această adresă.


Alte articole pe tema sateliţilor şi a explorării spaţiului cosmic

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved