07 March 2020

Etichetă şi bune maniere în lucrul cu sateliţii FM de radioamator – cinci sugestii
Articolul intitulat în original «5 Tips on Etiquette and Good Manners on the FM Ham Radio Satellites» a fost scris de Sean Kutzko, KX9X, fost manager pentru Relaţii publice al ARRL, care l-a publicat la 12 februarie 2020 pe blogul On All Bands al cunoscutului distribuitor de echipamente radio DX Engineering. KX9X poate fi urmărit pe Twitter la @SeanKutzko. Traducerea acestui articol este publicată cu amabila permisiune a autorului.

Bunele maniere sunt salutare. Ele ne ajută să facem o bună impresie şi să ne creăm o bună reputaţie la lucru, la şcoală sau în cadrul oricărei reuniuni sociale. În general ne place să frecventăm persoane pozitive, şi nu unele morocănoase, negativiste. Nici în cazul radioamatorismului lucrurile nu sunt diferite. Radioamatorii doresc să realizeze legături radio fără să se interfereze cu ceilalţi, cei care doresc să facă acelaşi lucru. Cu toţii noi împărţim acelaşi colţişor de spectru radio – iar niţică politeţe poate conta extrem de mult.

Operarea prin sateliţi este însoţită de mai multe provocări, dintre care o provocare deloc neglijabilă este faptul că reprezintă una dintre ultimele resurse partajate ale hobby-ului. Deşi actualmente avem posibilitatea de a alege dintre mai mulţi sateliţi, un satelit dat se află deasupra orizontului pentru cel mult 15 minute. Când o mulţime de amatori încearcă să acceseze satelitul în decursul unei scurte deschideri de oportunitate aceasta poate genera anumite probleme, din care la rândul lor poate rezulta apariţia unor comportamente indezirabile. Se poate manifesta un anumit sentiment natural al urgenţei, care apare atunci când trecerea se apropie de încheiere şi încă nu ai reuşit să te faci auzit de o staţie pe care doreşti s-o contactezi. În alte cazuri noii operatori – care acum sunt pe cale să înveţe cum să audă şi cum să-şi transmită semnalul spre un satelit – s-ar putea să nu fi fost iniţiaţi în anumite fineţuri tehnice.

Există câteva reguli simple şi tertipuri de operare care ne pot face trecerile sateliţilor mai agreabile şi mai puţin dezamăgitoare pentru toată lumea. Unele dintre acestea ţin de curtoazia uzuală, altele sunt de natură tehnică, iar altele sunt protocoale care s-au dezvoltat în decursul anilor, pe care noii operatori prin sateliţi pur şi simplu nu le cunosc deocamdată. Sugestiile care urmează pot să vă ajute să petreceţi momente mai plăcute în timpul operării prin sateliţi şi să facă din dumneavoastră un bun jucător de echipă în timpul trecerilor acestora. Am redactat aceste sugestii  în primul rând având în minte sateliţii FM cu canal unic, însă ele se pot aplica lesne şi în cazul sateliţilor liniari. În cazul în care sunteţi un novice operator pe sateliţi consultaţi unele dintre articolele mele anterioare, care vă pot ajuta să porniţi la drum.

Sugestia principală
Celor mai mulţi dintre noi mentorii în ale radioamatorismului ne-au vârât în minte următoarea sugestie simplă: ascultă, ascultă, ascultă! În cazul operării prin sateliţii FM această sugestie se aplică fără nicio îndoială, dar la ea se adaugă o consecinţă importantă: nu transmite dacă nu poţi auzi mai întâi satelitul.

Există numeroase treceri în timpul cărora poţi auzi un fluierat sau pe cineva spunând ceva în treacăt, «hellllloooooo», «test unu-doi» sau repetându-şi iar şi iar propriul indicativ. Reiese cât se poate de repede că ei încearcă să se audă pe ei înşişi prin intermediul satelitului, un scop care poate fi înţeles. Problema constă în faptul că prin emisiunea lor semnalele pătrund efectiv în frecvenţa satelitului, perturbând trecerea lui în defavoarea celorlalţi utilizatori. În majoritatea cazurilor vei auzi alte persoane prin satelit tocmai în momentul când acesta se înalţă deasupra orizontului tău.

Dacă nu auzi vreo altă activitate probabil că nu vei reuşi să te auzi nici pe tine însuţi. Chemând «orbeşte» sau fluierând poţi cauza interferenţe neintenţionate celorlalte staţii, care pot auzi satelitul ca lumea.

Aşteaptă-ţi rândul
Aşa cum nu e politicos să întrerupi o conversaţie personală şi nici să intervii într-un QSO în curs de desfăşurare în unde scurte, la fel denotă o lipsă de maniere apelarea unei staţii în timp ce ea încearcă să finalizeze o legătură prin satelit sau să încerci iniţierea unei noi legături înainte de încheierea unui alt QSO. Datorită caracterului rapid al contactelor prin satelit probabil că nu va trebui să aştepţi prea mult pentru a-ţi încerca norocul în timpul desfăşurării unei treceri.

Foloseşte întotdeauna alfabetul fonetic 
Se întâmplă lesne ca în fierbinţeala unei treceri să-ţi pronunţi doar indicativul cât mai scurt posibil atunci când realizezi o legătură. Cu toate acestea, chiar şi pe sateliţii FM, anumite litere au cam aceeaşi sonoritate. B, C, D, G, P, T, V şi Z par izbitor de asemănătoare. Te rog să utilizezi mereu alfabetul fonetic atunci când îţi lansezi indicativul în eter. Alfabetul fonetic contribuie la recepţionarea corectă a indicativului tău din primul moment şi poate economisi mult timp preţios în cursul unei treceri scurte.
(Vezi capitolul I al Ghidului de conversaţie pentru radioamatori «Alfabetul» - nota mea, YO4PX)

Redu numărul QSO-urilor repetate
Poate fi de înţeles dorinţa de a-l saluta pe un amic în timpul unei treceri a satelitului. Dar nu uita timpul scurt disponibil unei treceri; fiecare legătură pe care o realizezi cu o persoană cu care ai avut deja mai multe QSO-uri va împiedica o altă persoană să înscrie în log o legătură. S-ar putea ca acea persoană să fie un novice în lucrul cu sateliţii sau una care încearcă că lucreze o staţie rară. Dacă o trecere este deosebit de aglomerată gândeşte-te dacă ai într-adevăr nevoie să mai faci un QSO cu o staţie pe care ai lucrat-o în repetate rânduri.

Acordă mai mult timp staţiilor rare
Majoritatea operatorilor prin sateliţi vânează diferite diplome de operare, cum ar fi diploma VUCC emisă de ARRL pentru contactarea a 100 de careuri diferite, Worked All States (lucrat toate statele S.U.A.) sau chiar DXCC. La fel ca în undele scurte operatorii prin sateliţi vor depune multă strădanie şi vor face cheltuieli semnificative pentru a transmite din anumite locaţii rare. În alte cazuri veritabile staţii DX pot fi auzite din Statele Unite lucrând prin sateliţi, în special din Caraibe şi din America centrală şi de sud.

Este adevărat că ai dreptul de a fi prezent pe orice satelit pe care îl poţi accesa şi de a încerca să lucrezi staţii în ritmul şi în maniera pe care le-ai ales. Este la fel de adevărat că sateliţii sunt disponibili pentru toată lumea, indiferent de locaţia în care te afli sau de gradul de raritate al locaţiei tale de operare. Cu toate acestea, încearcă să acorzi un dram de consideraţie câte-unei staţii care operează din portabil sau dintr-o locaţie rară; este posibil ca aceste staţii să aibă la dispoziţie o singură zi pentru a beneficia de locaţia respectivă sau chiar de o singură trecere a satelitului.

Ar putea fi cel mai indicat să laşi staţia rară să beneficieze de trecere şi s-o laşi să lucreze cât mai multe staţii cu putinţă. În anumite cazuri este posibil ca staţia rară să fie audibilă doar în timpul unei părţi a trecerii pe care o urmăreşti şi staţia să iasă din «amprenta» satelitului înainte de a ieşi din limita ei de accesibilitate pentru tine. Aceasta îţi va lăsa la dispoziţie anumite porţiuni ale trecerii pentru a încerca să lucrezi alte staţii. Dacă operezi de acasă vei avea parte întotdeauna de o altă trecere sau de un alt satelit prin care să poţi lucra.

De unde poţi afla dacă va apare o staţie rară în decursul trecerii pe care o urmăreşti? Consultă pagina AMSAT Upcoming Satellite Operations (viitoare activităţi) pentru a afla cele mai proaspete ştiri. În plus, mulţi amatori activi dintre cei care bântuie prin careuri postează ştiri actualizate în timp real despre programul operaţiunilor lor. Vizitează #AMSAT pentru a găsi postări despre operatorii activi pe sateliţi şi urmăreşte şi @AMSAT. Fireşte, ascultarea înainte de transmitere continuă să fie cea mai bună modalitate de a afla cine e prezent în timpul unei treceri.

Activitatea prin sateliţi se situează la nivel record, cu noi şi noi sateliţi lansaţi în mod regulat şi cu din ce în ce mai mulţi operatori care descoperă distracţia de care pot beneficia. Demonstrând consideraţie şi gândindu-ne şi la ceilalţi radioamatori în timp ce încercăm să facem legături în timpul trecerilor putem contribui cu toţii la crearea unei ambianţe mai bune în domeniul lucrului cu sateliţii, de care să se ne putem  bucura cu toţii.
*   *   *
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved