08 October 2020

20 de ani de radioamatorism de pe SSI

Pagina ARRL (Amateur Radio Relay League, asociaţia radioamatorilor din Statele Unite) anunţă că în curând ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) va sărbători 20 de ani de activităţi continue de radioamatorism  de pe SSI (International Space Station, ISS, Staţia spaţială internaţională).

NASA comemorează această piatră de hotar cu un infografic produs recent (infografic: un termen introdus în media de circa 10 ani, constând de obicei dintr-o colecţie de imagini, diagrame şi text minimal care oferă o prezentare generală uşor de înţeles despre un anumit subiect – nota mea, YO4PX) prin care se evidenţiază contactele educaţionale dintre astronauţi membri ai echipajelor de la bordul SSI cu şcoli, grupuri de elevi şi alte organizaţii.

Planurile ARISS au început în 1996 sub forma unei colaborări între societăţile naţionale  de radioamatorism şi cele dedicate sateliţilor, cu sprijinul agenţiilor spaţiale ale ţărilor lor. Aparatura de radioamator trimisă de ARISS a ajuns de fapt la bordul SSI înainte de echipa Expedition 1 aflată sub comanda lui Bill Shepherd KD5GSL.

FCC  (Federal Communications Commission, Comisia federală de comunicaţii a S.U.A.) a emis indicativul NA1SS pentru activităţi de radioamatorism de pe SSI. După ce echipa Expedition 1 a sosit pe SSI teste iniţiale de legături radio dintre staţiile terestre ale ARISS şi amatori individuali au confirmat că echipamentul funcţionează bine. Prima legătură şcolară a ARISS a avut loc între elevii Şcolii elementare Luther Burbank din Illinois în decembrie 2000, avându-l la microfonul staţiei NA1SS pe Shepherd, iar pe Charlie Sufana AJ9N, mentor de echipaj al activităţilor ARISS care a coordonat operaţiunea de pe sol.

Articolul complet publicat pe pagina ARRL se găseşte la această adresă.

NASA a marcat de asemenea apropiata aniversare printr-o pagină specială pe care un infografic sugestiv enumeră informaţii concentrate despre activităţile ARISS în decursul celor două decenii:

Peste 100 de persoane, inclusiv membri ai echipajelor, ai navetelor spaţiale şi alţi vizitatori au contactat Terra de pe SSI prin intermediul radioamatorismului.
 
 
Peste un sfert de milion de oameni din întreaga lume au participat la legăturile radio cu SSI.
 
       63 de ţări diferite au contactat cu succes staţia prin radioamatorism.
 
        Peste 1300 de legături s-au realizat între SSI cu şcoli şi alte organizaţii.
 
S-au adresat astronauţilor întrebări în peste o duzină de limbi, inclusiv în spaniolă,  franceză, olandeză, engleză şi rusă.
 
Staţia de radioamator de pe SSI este folosită de comunitatea globală a radioamatorilor pentru SSTV (Slow Scan Television, televiziune cu baleiaj lent), transmisiuni digitale de text (sau Packet), comunicaţii de voce, repetor de voce (voice relay)

Un video îl arată pe astronautul Chris Cassidy KF5KDR vorbind cu elevii în mai 2020, în timp ce aceştia se aflau în izolare din cauza pandemiei de Coronavirus. Pentru obţinerea unei subtitrări acceptabile în limba română (cu stângăciile inerente unei traduceri automate) se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală «Romanian». (nota mea, YO4PX)

 

(Documentare, traducere, completari şi prezentare de YO4PX. Surse: ARRL, ARISS, NASA, YouTube
 
*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved