Este un film istoric britanic produs în 1958 pe baza adaptării unei cărţi scrise de Walter Lord în 1955, care rememorează noaptea finală a vasului RMS Titanic. Adaptarea a fost realizată de Eric Ambler, iar filmul a fost regizat de Roy Ward Baker, avându-i ca interpreţi pe Kennet More, Michael Goodllife, Laurence Naismith, Kenneth Griffith, David MCallum şi Tucker McGuire, iar ca autor al coloanei muzicale pe William Alwyn. Filmarea a fost realizată în Regatul Unit şi narează povestea naufragiului, prezentând principalele întâmplări şi personajele acestora într-un stil de documentar, în care se acordă o atenţie deosebită detaliilor.
Echipa de producţie, supervizată de producătorul William Mac Quitty (care a asistat la lansarea vasului), a folosit planurile originale ale vasului pentru a crea decoruri cât mai fidele, în timp de ofiţerul IV Joseph Boxhall şi fostul Comandor Harry Grattidge au fost consilieri tehnici în timpul turnării peliculei. Bugetul de 600.000 de lire sterline (14.129.882 USD actualizat la rata inflaţiei în 2019) a fost unul ieşit din comun, fiind la vremea respectivă cel mai scump film turnat vreodată în Marea Britanie.
(Captură din film)
Premiera mondială a avut loc la 3 iulie 1958 în sala Odeon Leicester Square, iar premiera din Statele Unite, la care a asistat şi supravieţuitoarea Elizabeth Dowdell, la New York la 16 decembrie 1958. Încasările de la casele de bilete au oglindit o anumită dezamăgire, dar cu toate acestea filmul a întrunit laudele criticii şi i s-a decernat Premiul internaţional Samuel Goldwyn pentru Marea Britanie în cadrul competiţiei pentru premiile Golden Globe. Filmul este considerat o «relatare cinematografică definitorie a naufragiului». Printre numeroasele filme despre Titanic «A Night To Remember» este apreciat la cote maxime atât de istorici cât şi de supravieţuitori pentru acurateţea sa, în pofida modestelor sale cheltuieli de producţie, comparativ cu filmul Titanic (1997) premiat cu Oscar.
Filmul se încheie cu un text care rulează pe ecran ca un memento al unei nopţi care nu trebuie uitată:
«Dar aceasta nu este încheierea poveştii, pentru că sacrificiul victimelor nu a fost în zadar. Acum vasele sunt echipate cu suficiente bărci de salvare pentru toţi pasagerii, există o supraveghere radio permanentă şi o patrulă internaţională pentru semnalarea aisbergurilor în Atlanticul de nord, care păzeşte rutele maritime şi veghează la siguranţa oamenilor lumii.» (text adaptat)
Aceasta este o versiune 4K îmbunătăţită, lansată în iulie 2020, în care scenele marine au fost recolorate şi s-a folosit un fişier High Quality de ultimă generaţie pentru a ameliora calitatea generală a imaginii şi a sunetului.
Filmul este vorbit în limba engleză. Pentru obţinerea unei
subtitrări acceptabile în limba română (cu stângăciile inerente unei
traduceri automate) se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv
«Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală
«Romanian». (notele mele, YO4PX)
(Documentare, introducere, traducere, completari şi prezentare de YO4PX. Surse: Wikipedia, YouTube, imdb.com, arhiva acestei pagini)
Alte articole despre Titanic şi istoria aparaturii radio
Aniversarea tragediei Titanicului (aprilie 2010)
Noaptea nopţilor (iulie 2011)
Ultimele semnale – un film despre Titanic (martie 2012)
Omul care a auzit S.O.S.-ul Titanicului (octombrie 2016)
Verdict în dosarul RMS Titanic vs. NOAA (mai 2020)