20 December 2020

Hammarlund, o pagină neuitată a istoriei radioului

Sub titlul «Radioamatorii onorează moştenirea companiei din Mars Hill» cotidianul Citizen-Times din Asheville, North Carolina anunţă că radioamatorii din localitate au activat staţii speciale pentru a onora amintirea fabricii de aparate radio Hammarlund şi pe Oscar Hammarlund, fondatorul acesteia.
 
«În cursul anilor '50 şi '60, când Hammarlund Manufacturing Company avea o fabrică situată la vest de colegiul Mars Hill oraşul ar fi putut fi considerat centrul mondial al tehnologiei electronice avansate. Având ca motto al companiei deviza «calitate fără compromisuri» aproape 90% din echipamentul electronic militar american folosit în cel de al doilea Război mondial a utilizat condensatoare Hammarlund. Compania a construit şi aparatură radar de căutare marină instalată pe portavioane, vase de război şi crucisătoare. 
 

Hammarlund a fost una dintre cele trei mărci de top ale vremii în domeniul echipamentului de radiocomunicaţii, alături de Hallicrafters şi Collins Radio. Aceste trei companii dominante au furnizat aparatură electronică de ultimă oră armatei S.U.A., marilor şi micilor corporaţii şi persoanelor individuale care dispuneau de mijloacele şi  înclinaţia de a deţine cele mai bune echipamente cu putinţă.

Emiţătorul de unde scurte Four 20 (19XX-19XX)

Hammarlund Radio a operat din New York cu începere din 1910, în anii de început ai radioului. În 1951 toate activităţile au fost contopite în Mars Hill, într-o locaţie nou-construită, care se întindea pe o suprafaţă de peste 3 km pătraţi pe Hammarlund Drive - numită acum Hickory Drive. Firma avea sute de angajaţi, care locuiau în împrejurimile zonei - munca lor nu s-a irosit. Entuziaşti ai Hammarlund Radio continuă să facă schimburi de informaţii privind operarea echipamentelor, întreţinerea şi repararea acestora prin intermediul grupului de pe Facebook, care numără 1300 de membri. În amintirea companiei Hammarlund Radio şi a fondatorului acesteia Oscar Hammarlund radioamatorii - denumiţi deseori «hami» - au celebrat la 19 noiembrie aniversarea a 159 de ani de la naşterea imigrantului suedez. Timp de trei zile membrii Appalachian Mountain Amateur Radio Society au instalat staţii speciale în jurul localităţii Mars Hill pentru a se conecta cu actualii şi foştii utilizatori ai echipamentelor Hammarlund şi pentru a rememora una dintre epocile glorioase ale radioului sub forma unor carduri speciale comemorative care să poarte datele contactelor radio realizate (QSL-uri). S-au alăturat acţiunii un număr de 975 de operatori de pe întreg teritoriul Americii, din toate statele S.U.A. cu excepţia insulelor Hawaii, din 11 provincii canadiene şi din 30 de ţări străine de pe cinci continente. 

                           Receptorul de unde scurte SPR-220-X (1939-1945)
 

Ralph Rognstad, deţinător al indicativului W4RRJ, rezident în Marshall şi coordonator al serviciului de urgenţă al radioamatorilor pentru comitatul Madison a condus activitatea specială împreună cu Jerry Robinson N4KJ, inginer electronist şi proiectant care trăieşte în regiunea East Fork a aceluiaşi comitat. Alţi nouă radioamatori au operat staţiile speciale, utilizând în acest scop întregul spectru al modurilor de comunicaţii: fonia, codul Morse, modurile digitale şi chiar şi video (televiziune). 

                       Receptorul de unde scurte HQ-100AC (1956-1961)
 

Hammarlund şi ceilalţi competitori majori ai vremii în comunicaţii au dispărut în anii ’70, fiind incapabili să realizeze tranziţia de la radiourilor bazate pe tuburile pe vid, mari consumatoare de energie, strălucind în culori portocalii, spre tehnologia mai eficientă a tranzistorilor şi a semiconductorilor.

Deşi sediul central de la Mars Hill şi compania au fost închise în 1973, evenimentul organizat de radioclubul din comitatul Madison evidenţiază felul în care compania supravieţuieşte chiar şi în zilele noastre. Un număr de hami participanţi la acţiune au folosit echipamente Hammarlund, care continuă să funcţioneze fără cusur, dovedind că marca se menţine şi acum ca un nume respectat în domeniul echipamentului de radioamator de calitate. Foştii angajaţi din zona Mars Hill şi din afară se pot mândri în continuare cu faptul că au înscris o pagină memorabilă în istoria comunicaţiilor radio.

                             
                             Emiţătorul de unde scurte HX-50 (1965-1968)

O istorie detaliată a companiei Hammarlund poate fi consultată pe Wikipedia la această adresă.

O prezentare a principalelor produse ale companiei Hammarlund se găseşte la această adresă.

 

Alţi producători intraţi în istoria radioului:

(Documentare,  traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: Asheville Citizen-Times,  imagini credit Rigreference.com, Google images, Wikipedia, YouTube)

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved