04 May 2021

Misterioase atacuri energetice – Sindromul Havana? 
Agenţiile federale investighează cel puţin două posibile incidente produse pe teritoriul Statelor Unite, inclusiv unul dintre acestea în apropierea Casei Albe în noiembrie 2020, care par să fie similare unor misterioase şi invizibile atacuri care au condus la simptomuri debilitante pentru o duzină de membri ai personalului S.U.A. aflat în străinătate.

Mai multe surse au informat CNN-ul că, în vreme ce Pentagonul şi alte agenţii care fac cercetări nu au ajuns la o concluzie clară privind ceea ce s-a întâmplat, faptul că un astfel de atac a putut avea loc la o distanţă atât de mică de Casa Albă este considerat a fi deosebit de îngrijorător.

Persoane oficiale din domeniul Apărării au prezentat în cursul acestei luni informări pe această temă membrilor comisiilor Serviciilor armate ale celor două camere ale Congresului american, inclusiv despre incidentul care s-a produs lângă Elipsă - marea pajişte ovală situată în partea sudică a Casei Albe -, de pe urma căruia s-a îmbolnăvit o persoană oficială din cadrul Consiliului de securitate naţional, conform mai multor relatări ale unor foşti şi actuali funcţionari ai Statelor Unite şi provenind şi din partea  unor surse informate. Într-un episod separat din 2019 un funcţionar al Casei Albe a raportat un atac similar în timp ce îşi plimba câinele într-o suburbie din Virginia la mică depărtare de Washington, după cum relata publicaţia GQ anul trecut.

Persoanele îmbolnăvite au raportat simptome similare cu cele manifestate în cazul personalului din cadrul Departamentului de Stat care lucra în afara ţării, astfel că oficialităţile au început să investigheze rapid incidentul ca fiind un atac posibil cunoscut sub numele de «sindromul Havana». Denumirea se referă la unele simptome inexplicabile care au fost semnalate de personalul diplomatic al Statelor Unite staţionat în Cuba la sfârşitul anului 2016.  Oamenii reclamau o serie de efecte care includeau insomnii, pocnituri în urechi, stări de ameţeală, dureri puternice de cap şi greaţă, dificultăţi cognitive şi de deplasare, pierderi de memorie, însoţite uneori de un neidentificat «zgomot direcţional pătrunzător».

Au circulat numeroase zvonuri în zona capitalei federale despre incidente similare care s-au produs pe teritoriul S.U.A. Cu toate că episoadele recente din apropierea Washingtonului par să fie similare cu aparentele atacuri anterioare care au afectat personalul diplomatic şi ofiţerii C.I.A. detaşaţi în Cuba, Rusia şi China, investigatorii nu au reuşit să determine până în acest moment dacă enigmaticele cazuri de acasă au vreo legătură cu cele care au avut loc în afara ţării sau să-i identifice pe autorii aflaţi la originea acestora - au relatat sursele postului TV CNN.

Două materiale de presă pe această temă:

https://news.slashdot.org/story/21/05/01/002210/us-investigating-possible-mysterious-directed-energy-attack-near-white-house

https://edition.cnn.com/2021/04/29/politics/us-investigating-mysterious-directed-energy-attack-white-house/index.html

Despre legendarul «microfon al Marelui Sigiliu», intrat în istoria spionajului sub denumirea «The Thing» şi care a funcţionat şapte ani în reşedinţa Ambasadei Statelor Unite de la Moscova, activat prin puternice unde radio direcţionate din exterior, se poate citi în articolul «Radiourile spionilor».

Iată şi două videouri provenind de la CNBC respectiv de la buletinul de ştiri al postului TV PBSO. În cazul ambelor filme în scopul obţinerii unei subtitrări acceptabile în limba română (cu stângăciile inerente unei traduceri automate) se acţionează steluţa din bara de jos, apoi succesiv «Subtitles/CC», «Autotranslate» şi se alege din lista pe verticală «Romanian». (nota mea, YO4PX)

 
 

(Documentare, traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: CNN, CNBC, PBSO, Southgate ARC, YouTube, arhiva acestei pagini.)

*   *   *


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved