18 November 2021

Ajutorul radioamatorilor brazilieni
Duminică 31 octombrie 2021 Reţeaua de urgenţă a radioamatorilor statului Sao Paulo  REER-SP a furnizat un sprijin în situaţia de calamitate din Altinópolis.

PY2BBQ Hilton Libarori relatează la 1 noiembrie pe pagina LABRE, asociaţia naţională a radioamatorilor brazilieni:

«Douăzeci şi opt de pompieri civili desfăşurau un exerciţiu în peştera Two Mouths (Duas Bocas) în momentul în care o parte a grotei s-a prăbuşit, îngropând sub dărâmături un număr de pompieri, din care nouă şi-au pierdut viaţa. Operaţiunea de căutare şi salvare a fost întreprinsă de Departamentul de pompieri din Sao Paulo, beneficiind de sprijinul Apărării civile a statului.

Asociaţia REER-SP a avut o importantă participare în asigurarea comunicaţiilor dintre postul de comandă, instalat la o distanţă de circa 800 de metri de zona de salvare, la care accesul era dificil. Pentru a parcurge distanţa a fost necesară pătrunderea timp de 30-40 de minute printr-o potecă îngustă care traversa o zonă dens împădurită. Voluntarii de la REER-SP au intrat în acţiune dimineaţa devreme şi şi-au continuat activitatea pînâ seara la orele 20.00.

Participarea radioamatorilor a fost eficientă, ei au furnizat infrastructura şi echipamentul radio pentru a facilita comunicaţiile dintre comandamentul operaţiunii şi echipele de salvatori, care nu puteau comunica din cauza absenţei semnalului la telefon sau a internetului. Aportul radioamatorilor a contribuit la rapiditatea operaţiunilor, dând posibilitate comandamentului să primească şi să transmită mesaje pe cale directă dinspre respectiv către echipele de salvatori.

Deplângem pierderea celor nouă vieţi omeneşti şi adresăm condoleanţele noastre membrilor familiilor lor.

Peste 12 radioamatori individuali au jucat un rol direct în operaţiunea de salvare, în care au fost sprijiniţi de alţi zeci de radioamatori, care au furnizat echipelor informaţii şi date tehnice.

Atât Reţeaua naţională de urgenţă cât şi reţelele statale de urgenţă sunt administrate de Apărarea civilă, beneficiind la fiecare nivel de colaborarea asociaţiei naţionale a radioamatorilor brazilieni LABRE (Liga de Amadores Brasileiros de Radio Emissâo).

Iată lista organizaţiilor şi radioamatorilor participanţi:

REER SP - Reţeaua de urgenţă a radioamatorilor statului Sao Paolo

PY2GMG – Gilmar de Moura Gaspar  

PY2ALA – Rafael Malagutti Silva

PY2PCR – Ricardo da Costa Paschoali

PY2VGG – Júlio César Valera

PY2KAR - DMR / Zello application / WhatsApp application

PU2UMF – Maurício Rogério Falsarella    

PU2XGA – Gabriel Mendes de Castro

PY2BBQ – Hilton Telles Libanori 

PU2YZS – Rodrigo Coelho Salvatori 

PY2IV – Igor Vicente Munhoz

PY2LY – Fabio Poli Rosa da Cruz   

PY2KAR – 146.670MHz Repeater - Ribeirão Preto /SP (House of Radio Amateur of Ribeirão Preto).

PY2KAO – 146.930MHz Repeater – Altinópolis/SP » 




 
Liga de Amadores Brasileiros de Rádio Emissão (LABRE) este  organizaţia naţională non-profit a radioamatorilor din Brazilia. LABRE are organizaţii separate pentru fiecare stat al Braziliei şi este recunoscută de Ministerul Comunicaţiilor brazilian. LABRE este  o organizaţie-suport a Reţelei naţionale de urgenţă a radioamatorilor (Rede Nacional de Emergencia de Radioamadores, RENER), alcătuite din voluntari. LABRE  a fost una dintre organizaţiile care au sponsorizat World Radiosport Team Championship din 2006 care s-a desfăşurat în Florianopolis. LABRE reprezintă Brazilia în Uniunea internaţională a radioamatorilor IARU.  (nota mea, YO4PX)
 
Lecturi recomandate pentru cei interesaţi de activitatea de radioamator în acest domeniu:
 
 
Ghidul IARU pentru telecomunicaţiile de urgenţă
Lucrarea de 93 de pagini, cenzurată de conducerea Federaţiei Române de Radioamatorism,  figurează şi pe pagina de internet a Regiunii a I-a IARU la această adresă.

(Traducere, documentare, adaptare şi prezentare de YO4PX. Sursă: pagina LABRE REER-SP, Southgate ARC, ARRL Letters, Wikipedia, arhiva acestei pagini)


*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved